Limon

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
LİMON


Gırgır dergisinde yaşanan sorunlardan dolayı 1978 yılında gerçekleşen Mikrop bölünmesinin ardından, 14 Mart 1986 tarihinde ikinci bir kopuş daha olmuş ve Güneş Gazetesinin yayın finansında bulunduğu Limon dergisi böylece okuyucularıyla buluşmaya başlamıştır. Mehmet Ali Yılmaz'ın Güneş Yayınları adına sahibi olduğu derginin dört kişilik yayın kurulu, Nevzat Ünlü'nün genel yönetimine ve Murat Kürüz'ün sorumlu yayın müdürlüğüne bağlı olarak yayına başlamıştır.

Limon, başlangıçta kadrosunda Can Barslan, Gani Müjde, Alp Tamer Ulukılıç, Şükrü Yavuz, Murat Kürüz, Suat Gönûlay, Gürcan Özkan, Kemal Aratan, Ergün Gündüz, Mehmet Çağçağ, Suat Özkan, Tuncay Akgün, Metin Üstündağ, Nuri. Kurtcebe, Fatih Kaan, Tuncer Erdem, Enis Temizel, Kemal Ürgenç, Gökhan Dabak ve Şahin Erkoçak (Sencer) gibi çizer ve mizah yazarları barındırmasına rağmen çok yüksek bir satış grafiği yakalayamamıştır. Ancak birinci yılın sonundan itibaren giderek yükselen tirajıyla 1990' lann Türk mizah dergiciliğine damgasını vurmuştur. Limon'da ilk sayısından itibaren Gırgır dergisinin başlattığı bir gelenek olan pek çok bant karakter yaratılmış ve çoğu kısa sürede önemli miktarlarda hayran kitlesinin ilgisine muhatap olmuştur: Tuncay Akgün, Kısır Döngü adlı köşesinde ve burada ortaya çıkan Bezgin Bekir ile; Kemal Aratan, Ucube Hikaye başlığıyla; Can Barslan, Hain Evlat Ökkeş ile ve Ergün Gündüz'ün çizdiği Tele Tahsin adlı uzun metrajlı öyküyle; Mehmet Çağçağ, Apartman Canavarı Suphi ve Harala Gürele başlıklı karikatür köşesiyle; Nuri Kurtcebe, Gaddar Davut ve kısa öyküleriyle; Kemal Ürgenç, Düşişleri Bakanı ile; Kemal Aratan-Şükrü Yavuz, Hastır Ağa ile; Tuncer Erdem, Pestenkerani adlı sonradan kısa çizgiromanlar çizeceği karikatür köşesiyle; Aratan, İhtiyatsız Adam ile; Alp Tamer Ulukılıç kısa öyküleriyle; Müjde-Cem Uygun, Yusuf Yusuf bantıyla; Müjde-Sencer, Zifiri Karanlık Kuşağı öyküleriyle; Bahadır Baruter, önceleri Kemal Kenan (sonradan Fatih Solmaz) ile hazırlamaya başladığı Lombak köşesiyle yer almıştır.

Ancak bu kez de Güneş'den kaynaklanan sorunlar ayyuka çıkmış ve Limon kadrosunu oluşturan tüm çizerler bir gecede gazete bünyesinden ayrılarak isim hakkı gazetede olan dergilerini Leman başlığı altında 1. sayıdan başlayarak okuyucusuyla buluşturmaya devam etmişlerdir.

21 Kasım 1991 tarihinde gerçekleşen bu zorunlu isim ve mekan değişikliğinin ardından dergi tirajlarını daha da arttırmayı başarmıştır. Limon, isim değiştirmeden önceki son dönemlerinde ve LM Basın Yayın Ltd.Şti.'nin sahipliğinde Leman adını aldıktan hemen sonra, çeşitli sebeplerle aralarından ayrılan kişiler olsa da Ahmet Yılmaz, Celalettin Benzer, Derya Sayın, Soner Günday, Feyhan Güver, Güneri İçoğlu, Fatih Solmaz, Mahmut Tibet, Vedat Özdemiroğlu, Erdil Yaşaroğlu, Kadir Yılmaz, Kaan Ertem ile kadrosunu iyice genişletmiştir. Bu döneme damgasını vuran bant ve çizgiromanlarla çizerleri ise şunlardır: Çağçağ'dan Daral&Timsah; Soner Günday'dan Mevsim Normalleri; Mahmut Tibet'den Gez Göz Mahmutçuk ile Hamdi Yüzbaşı, Ahmet Yılmaz'dan Kıllanan Adam; Erdil Yaşaroğlu'ndan Marlon; Feyhan Güver'den Cıngıllı Cemile türü kısa öyküler; Suat Özkan'dan Kırık Leblebi; Kaan Ertem'den Öğreten Adam ve Oğlu; Ender Özkahraman'dan Orası Öyküleri, Galip Tekin'den pek çok öykü; Bahadır Boysal'dan Teoride ve Pratikte Bahadır Boysal; Güneri İçoğlu'ndan Gönül Adamı.

İyice fazlalaşan çizer kadrosunun yarattığı avantajlarından biri olarak 1996 Ocak tarihinden itibaren L-Manyak adlı mizahi temeller üzerine kurulu bir çizgiroman dergisinin yayınına da başlayan Limon'da, Kürüz'den sonra sırasıyla, Tuncay Akgün (1987-1989) Tan Cemal Genç (1989-1991) yayın yönetmenliği /genel müdürlük yapmış, aynı görevi Leman döneminde ise Tuncay Akgün (1991-2002) gerçekleştirmiştir.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Limon'da Ayrılık
"Nokta" dergisinin 10 Mart 1991 tarihli sayısında "Limon" dergisindeki tasfiyelerin perde arkası anlatılmış. İki ayrı çizer ekibinin dergide söz sahibi olma mücadelesinin ayrıntıları aşağıdaki yazıda. Bunlar olurken henüz "Leman" dergisi kurulmamıştı. İlk sayısı 21 Kasım 1991'de çıkacak olan "Leman", "Limon" dergisinin tüm yazar-çizer kadrosunun, zor çalışma şartlarına dayanamayıp patrona isyan etmeleri ve bir gece ansızın dergilerini terkederek yeni ve bağımsız bir dergi çıkartmaya karar vermeleriyle doğmuştu.

Limon_da_b_l_nme_NKTA_91_1.jpg

Limon_da_b_l_nme_NKTA_91_2.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Karikatürist "Güneri İçoğlu"nun Leman'da çizdiği "Gönül Adamı" 2008 yılında Grekçe olarak "Yunanistan'da" da basılmış: O Anthropos tis Kardias. Yunanca bilmediğimden internete sordum: "The Man of the Heart" ve "The Meditation Man" çıktı. Herhalde düşüncelere dalan, tefekkür eden gönül adamı anlamına geliyor (tıpkı orijinalinde olduğu gibi).
Ansiklopedi bölümünde "Güneri İçoğlu" maddesi henüz açılmamış olduğu için, adının geçtiği "Limon" maddesinin altına ekliyorum (ileride taşınabilir)


o_anthropos_kardias.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Özal'ın Keyfine Limon Sıkanlar

Aşağıdaki yazı "İkibin'e Doğru" adlı derginin 19-25 Temmuz 1987 tarihli sayısında çıkmış. Sıkı bir toplumsal muhalefet yapan "Limon mizah" dergisi çıkalı daha bir yıl olmuş ama hemen dönemin hükümeti tarafından dava edilmiş. Bu vesile ile makalede derginin mizah anlayışı ve politik duruşu irdeleniyor. Limon dergisinin çizgisini anlatan bir yazı.

Limoncular_2000_87_Tem_29_1.jpg

Limoncular_2000_87_Tem_29_2.jpg


 
Son düzenleme:
Üst