bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
JULIA


Julia'nın ilk sayısı 1998 yılının Ekim ayında, kadın çizgiroman kahramanlarına her zaman mesafeli duran İtalya'nın en güçlü yayıncısı Sergio Bonelli Editore tarafIndan yayımlanmıştır. Yaratıcısı, ismi daha önce imza attığı unutulmaz çizgiroman başlığı Ken Parker'la sürekli anılan yazar Giancarlo Berardi'dir.

Amerikalı aktris Audrey Hepburn'dan esinlenilen yüz hatlarıyla Julia, New Jersey'de, hayali, küçük bir kasaba olan Garden City'de yaşamaktadır. Sahip olduğu bilgi birikimiyle bir yandan üniversitede kriminoloji dersleri verirken, diğer taraftan da yerel polisin adli soruşturmalarına yardım etmektedir. Okurları onu yakından tanırken, geçmişte yaşadığı ve psikolojisinde çok derin izler bırakan bir travmanın etkilerini düzenli olarak tuttuğu günlüğünden öğrenmiştir. Erkek arkadaşından ani bir kararla ayrılan Juka, tek dostu olan kedisi Tony ve hizmetçisi Emily ile birlikte yaşamaktadır. Günlerini okuldaki derslere girerek ve Çavuş Ben Irving ve Teğmen Alan Webb'e soruşturmalarda gitgide daha yoğun bir biçimde yardım ederek geçirmektedir. Teğmen Webb'le arasındaki özel ve mesleki ilişki bir süre sonra Webb'in, Julia'nın yakın arkadaşı ve zorlu araştırmalarda sağ kolu görevini üstlenen özel detektif Leo Baxter'a duyduğu sempatiyi kıskanmasına dek derinleşmiştir. Profesyonel modellik yapan ve ciddi uyuşturucu sorunları olan kız kardeşi Norma ve şehir dışındaki bir huzurevinde kalan, Julia'nın sık sık ziyaret ettiği büyükannesi Lillian ise Julia çizgiromanında arasıra karşılaşılan diğer tiplemelerdir.

untitled.jpg
2870_julia0100.jpg


Orijinal kapaklı iki Julia sayısı.

Julia'nın yaratıcısı Berardi, ilgili konuları uzun uzadıya araştırarak elde ettiği doneleri, kadın kahramanına yüklediği kriminolojik ve insan psikolojisi konusundaki bilgilerle birlikte, suçluların davranış biçimlerini anlayabilmeleri için polislerin kullandığı yöntemler olarak okuruyla paylaşmıştır. Julia, suçlunun psikolojik olarak incelenmesi kısmını üstiendiği soruşturmalarda yasa uygulayıcılara yardım etmeye çalışırken, kendini kana susamış tehlikeli suçlularla karşı karşıya bulmaktadır. Karşılaştığı suçlular arasında en tehlikelisi, ilk üç sayıyı içeren uzun macerada yer alan ve 'başarılı' bir üslûpla betimlenmiş lezbiyen seri katil Myrna Harrod'dur. Harrod'un yakalanmasının öyküsü, aynı zamanda Julia'nın adalet teşkilatının üniformalı bölümüne yeniden yardım etmeye başlamasının da öyküsüdür.

izgiromanAnsiklopedisi303.jpg


Aksoy Yayınları tarafından Türk okuruyla buluşturulan Julia sayılarından biri.
Kadın dedektif Julia'nın henüz taze olan kariyerinde görev yapan diğer Bonelli kadrosundaysa; Luca Vannini, Laura Zuccheri, Valerio Piccioni, Pietro Dall'Agnol, Giorgio Trevisan ve Marco Soldi çizer; Maurizio Mantero ise Berardi'den sonraki ikinci önemli yazar olarak görev almıştır. Yaratıcı Giancarlo Berardi ise başlığın editörü sıfatıyla karakterin hayalindeki gibi gelişmesine ön ayak olmayı sürdürmektedir.

Julia'nın Türkiye macerası 2000 yılında Aksoy Yayınları tarafından Kadın Dedektif Julia başlığıyla çıkarılan 12 sayıdan ibaret kalmıştır. Buna 2004'den itibaren Maceraperest Çizgiler'den çıkan Julia albümleri ve Haziran 2002 târihinde Milliyet Gazetesinin ilave olarak okurlarına verdiği bir tek sayılık macera dahil edilebilir.

DedektifJulia01.jpg


Milliyet Gazetesi eki olarak verilen Dedektif Julia dergisi.
 

melita

Yeni Üye
17 Şub 2010
9
4
Marco Soldi'nin kapakları dahi kaliteyi vurgulamıştır. Öykü, çizgi ve kapak harikasıydı JULİA. Keşke uzun soluklu yayınlanabilseydi...
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,630
Gaziantep
Polisiye roman yazmak( zaten) başlıbaşına kıvrak bir zekayı gerektiriyor.JULİA'nın nedense ülkemizde değeri pek anlaşılmadı.Diğer çizgi roman sitelerinin formlarına ve Oğlak Kitap'a da yazmıştım,Lal veya Oğlak yayın proğramına alsa çok sevineceğiz.
 
Üst