Bill Kid Ceylan Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 01 (02.02.1971)

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Bill Kid Ceylan Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 01_Baskı tarihi 02_02_1971

Sevgili dostum Caretta taradı ben düzenleyip paylaşıyorum.

Bill Kid (Tim Carter)

1958 tarihinde başlayan orijinal edisyonu tekrar baskılarla toplam 750 sayıya ulaşan Un Ragazzo nel Far West, Tim adlı bir kovboy ve yanından ayrılmayan Dusty adlı asker kökenli arkadaşının efsanevi maceralarını konu almıştır. Un Ragazzo nel Far West, genç ve yetenekli yazar Guido Nolitta ve deneyimli çizer Franco Bignotti'nin imzasını taşımaktadır. 1980 yılından sonra özellikle Güney Amerika ülkelerinde popülerleşen seri, Vahşi Batı'daki diğer örneklere göre biraz şatafatlı ve renkli giysisiyle kötü ve suçlulara karşı mücadele veren Tim'in öyküsünü konu almıştır.

Tim, deri eldivenleri, siyah yakalı gömleği, göğüs hizasından ve omuzlarından dolanan püskülleri ve göğüs kafesinin sol kol altına gelen bölümde yer alan daire içindeki siyah bir yıldızlı amblemi olan bir deri gömlekle dolaşan cesur ve seri silah çeken girişken bir gençtir. Üzerinden çıkarmadığı askeri üniformasıyla; savsak davranışlar sergilemesine rağmen yanından ayırmadığı en yakın arkadaşı Dusty ile birlikte hareket etmektedir.

Un Ragazzo nel Far West serisi, ülkemiz çizgiroman tarihine ilk kez 1960 yılında Ceylan Yayınları'nın Tim adını verdiği haftalık yayınıyla adım atmıştır. İki yıl kadar devam eden bu ilk Tim yayını, atalarının topraklarında yaşam mücadelesi veren kızılderililer, yeni keşfettikleri topraklarda güvenle dolaşmak isteyen beyazlar ve onların çatışmaları arasında dolanan maceraları basmıştır. Aynı yayınevi 1967 yılı sonunda kahramanı Rodeo adlı bir derginin sayfalarını tamamen doldurmakla görevlendirmiş, ayrıca 2 Şubat 1971'de ilk sayısı çıkan Bill Kid adlı haftalık dergide de bu isimle 16 sayı maceralar yaşamıştır. 1974 yılında ise bu kez çizer Kemal Yörenç'in çıkardığı kısa süreli bir haftalık dergi olan Jikop'da, da bu başlıkla yayınlanmıştır. Başlık uzun yıllar sonra Bilka Yayıncılık tarafından ilki 1980, 'süper seri' başlıklı ikincisi 1985 yıllarında Gringo başlığıyla 14'er sayı olarak yeniden okuyucuya ulaşmıştır. 2005'de ise başlık Tim adıyla ve Demirbaş Yayıncılık logosuyla çıkmıştır.



Mediafire cbr olarak 37mb.
Bill Kid Ceylan Yayınları Haftalık Mecmua Sayı 01_Baskı tarihi 02_02_1971:







TİM CARTER HAKKINDA:

İtalya'da ilk olarak 1958 yılında yayınlanan bu çizgi roman,sonraki on yıllarda Collana Frontiera, Zenith ve Collana Rodeo sürümleriyle devam etmiştir.
İtalyan çizgi romanında Vahşi Batı tarihinin bir genç adamı olarak, Sergio Bonelli tarafından oluşturulan ilk çizgi roman olarak hatırlanacak. Diğer yazarlar tarafından oluşturulan şimdilerde unutulmuş çizgi roman üzerinde çalışarak bir kaç yıl sonra, Sergio elbette birçok diğer Bonelli kreasyonları için bir prototip olacak bir karakter yarattı. Vahşi Batıda tipik bir hikayesi olan Tim Carter adında bir genç adam. Ailesinin kaybettikten sonra onunla amcası Slim Carter ilgilenir.O bir çok suçluyla savaşmış meşhur bir rangerdir. Slim Carter , Colorado'da küçük bir kasaba olan Clayton'a giderek bir çiftlik aldı ve sakin bir hayat yaşamaya başladı. Onlarla Slim'in sadık dostu Kopa'da beraber yaşıyordu. Tim'in üzerinde büyük emeğiyle onun için çok önemli olacak bir yerli idi. Kopa Slim'in silah taşıma muhalefetine rağmen Tim'e iyi silah kullanmayı, Yerli lehçelerini, duman işaretlerini yorumlamayı ve izleri takip etmeyi öğretir. Tim'in hayatı sakin görünüşte gider, ama ne yazık ki uzun sürmez. Hayatları; Lucky Bear adında amcası tarafından yakalanarak hapse tıktırılan bir cani tarafından intikam için tamamen değiştirilecektir. Onun çetesi, Lucky Bear, Carter'ın çiftliğine saldırı düzenledi. Amcasının özverisi sayesinde, sadece Tim saldırıdan hayatta kalabildi.

Tim Carter'ın sonrasında istediği tek şey intikamdı.Ama yapabileceği tek şey öncelikle ABD Ordusuna katılmaktı. Ancak, yerli lehçelerini, duman işaretlerini yorumlamayı ve izleri takip etmeyi iyi bildiği için askeri bir tercüman değil, askeri güçlerin düzenli bir üyesi olur.Amcasının eski dostu olan kale komutanı sayesinde amacı olan serbest bir göreve kavuşmuştur artık. Zaten ilk birkaç bölüm takım Amirleri tarafından çok zeki bir genç adam olarak fark edilmekte geçikmez; bu nedenle hızlı bir şekilde, daha sonra özel bir askerlik üyesi, bir askeri avcı olur, gününümüzdeki askeri istihbarat ve gizli servisler ayarında bir görevi olduğunu söyleyebilirim. Benzer çizgi roman kahramanı aksine - (bağlı bulunduğu temel bir birim olarak Fort Laramie kalesi olmasına rağmen), böylece Tim herhangi bir bölge veya alana bağlı olmadan, hemen hemen tüm California, Missouri devletleri ve hatta Florida ve Kanada ve daha sonraki bölümlerde Tim, Meksika sınırının her iki yanında da serüvenler yaşar.

Çoğu çizgi roman serisinin aksine, dizi boyunca Vahşi Batı'da genç adam Dusty Ryan adında çok garip ayrılmaz ekip arkadaşına sahip bulunuyor. Ve Dusty tüm diğer yan karakterlerin aksine, ne Zagor'un Çikho'su (Çiko), ne Kit Taylor'un Frankie'sine benzer. Tex Willer'in çok yetenekli ve sadık bir arkadaşı Kit Carson hiç değildir. O Tim'le tanışmadan önce, askerde zamanının yarısını patates soyma ve hapishanede geçiren alkolik ve sersem bir karakteri olan birisidir. Dusty'nin bir alkolik olduğunu biliyoruz, ancak alkolik tiplemesi çizgi roman dünyasında örnekleri az görülmemektedir. Mermiler etrafında uçuşurken, viskisini elinden bırakmayan keyifli zamanlarında, gitar çalıp şarkı söyleyen çok katmanlı , adına uygun kirli bir nevi şahsına münhasır bir tiptir Dusty... Sadece bu da değil - Tim'in hayatının buna bağlı olduğunu bile bile, haydutlara bir bardak viski için tüm gizli operasyon hakkındaki gerçekleri anlatır ve böylece doğrudan Tim'in hayatını tehdit altında bırakır. Bu nedenlerden dolayı Tim ondan nefret eder gibi görünmesine, ona kızmasına ve takım arkadaşını aşağılayıp, sert sözlerle dolu hakaret etmesine rağmen, nedense eylem bitince onun her şeyini affetmeye hazırdır.
Zamangezgini


newpdfdocument3pdf000oyo.jpg


newpdfdocument3pdf002gdg.jpg


newpdfdocument3pdf007oso.jpg


collanarodeo62a.jpg


copraccfw72.jpg


copraccvelspecial1.jpg


raccfw71a.jpg


rfwz29x471.jpg


raccfw69a.jpg


racczenithragazzo7x.jpg


racczenithragazzofw10x.jpg


ragazzofarwestraccoltazeni012a.jpg


ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,943
23,713
Kıbrıs
Bill Kid ve Jikop sayılarını daha önce paylaşmıştım.Ama bu 1.sayıyı
özellikle Zamangezgini'ne gönderdim.Dostumun böyle mükemmel bir
sunum ve paylaşım yapacağını bildiğim için.Ben Tim'i ta 1963'lü yıllardan küçük bir çocukken hatırlıyorum.Nedenini bilmiyorum ama
Tommiks ve Teksas'tan daha çekici bulurum.Yayınlayan yayınevleri de
bu çizgi romanı sadece tadımlık çok az sayı yayınlayarak bıraktılar.
Yıllar geçti yeni yayınevleri de Tim'e itibar etmediler.Kit Taylor gibi Tim
de ne Teks'in ne de Tommiks Teksas'ın popülaritesini yakalayamadı.
Ben eski kuşak bir western tutkunu olarak Tim,Jikop,Gringo,Rodeo, ve
Bill Kid'i çok seviyorum ve elimdekileri Çizgi Diyarındaki dostlarla
paylaşmaktan mutlu oluyorum.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Bir kaç resim daha

Bill Kid ve Jikop sayılarını daha önce paylaşmıştım.Ama bu 1.sayıyı
özellikle Zamangezgini'ne gönderdim.Dostumun böyle mükemmel bir
sunum ve paylaşım yapacağını bildiğim için.Ben Tim'i ta 1963'lü yıllardan küçük bir çocukken hatırlıyorum.Nedenini bilmiyorum ama
Tommiks ve Teksas'tan daha çekici bulurum.Yayınlayan yayınevleri de
bu çizgi romanı sadece tadımlık çok az sayı yayınlayarak bıraktılar.
Yıllar geçti yeni yayınevleri de Tim'e itibar etmediler.Kit Taylor gibi Tim
de ne Teks'in ne de Tommiks Teksas'ın popülaritesini yakalayamadı.
Ben eski kuşak bir western tutkunu olarak Tim,Jikop,Gringo,Rodeo, ve
Bill Kid'i çok seviyorum ve elimdekileri Çizgi Diyarındaki dostlarla
paylaşmaktan mutlu oluyorum.


Madem ki Tim Carter'ı çok seviyorsun dostum; işte senin için birkaç resim daha!...

zenith43ragazzofw21a.jpg


rfwz30ax.jpg


zenith42ragazzofw20sdaz.jpg


viewphpjpg1aszx.jpg
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,829
Sevgili Zamangezgini,
bizi güzel sunum ve paylaşımlara alıştırdın
sitenin vazgeçilmezisin benim için
paylaşımlara devam et çıtamız yükselsin :)
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Hep tim TİM olarak aradım...
Geçen yıl tesadüfen bulmuştum ama TİM adına ayrı bir sayfa olmadığından yine kaybetmiştim.
Dün akşam geç saatlere kadar aramama rağmen bulamadığım TİM ile yapılan bir yorum sayesinde yeniden buluştum.
Meğer ülkemizde TİM den başka ne çok isimde yayımlanmış bizim TİM.
Aradığım iyi de oldu Sevgili Zamangezgini dostumuzun aydınlatıcı ve de bilgilendirici yazısını da okuma şansını yakaladım.
Çok güzel bir bilgilendirme yapmışsınız ellerinize sağlık değerli dost.
Selam,sevgi ve saygılarımla.
Ahmet ERDEN
 

ostrakismos

Süper Üye
13 Ocak 2019
160
423
izmir
Tim, ülkemizde çok çok tutulan yayınlardan biri olmadı, Esse Gesse' ye alışkın olan bizleri, durağan hikayeleri ile o yaşta fazla sürüklemiyordu. Ben pek fazla okuma fırsatı da bulamadım, ama seveni çok.
Bu son derece arşivlik bilgiler için çok teşekkür ederim sayın üstadım
 
Üst