bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Giancarlo BERARDI, (1949- )


15 Kasım 1949 tarihinde Genova'da doğan Giancarlo Berardi'nin ilk sanatsal deneyimleri lise yıllarına dayanmaktadır. Yine de bu günlerde ilgi alanları çizgiroman dünyasından oldukça uzak görünmektedir. Müzik, tiyatro, aktörlük, yazarlık, şarkıcılık gibi bin bir girişimden sonra, ilk kez 1970 yılında öğretmenlik için eğitim alırken sınıf arkadaşı çizer Ivo Milazzo için korku temalı kısa bir çizgiroman öyküsü yazmıştır.

PA070183.jpg

Giancarlo Berardi, ismini kullanmadan hazırladığı pek çok macera ve korku çizgiromanından sonra Mondadori ve Ceniso yayınevleri adına Topolino dergisi için Tarzan ve Sylvester the Cat senaryoları kaleme almıştır. Ayrıca Diabolik'in yaratıcıları olan Giussani kız kardeşler için malzeme ve fikir üretmiştir. 1971'de ABD'ye giderek John Romita, Sr.'a korku öykülerinden bazılarını göstermiş, çalışmaları çok beğenildiği için ve henüz 22 yaşındayken Marvel Comics'den iş teklifi almış, ancak geri çevirmiştir. 1974' de Milazzo ile birlikte Editoriale Cepim (şimdiki adıyla Sergio Bonelli Editore) adına Ken Parker'ı yaratmıştır. Bu karakteri hazırlarken Robert Redford'un başrolünü oynadığı Sidney Pollack yapımı bir film olan Jeremiah Johnson'dan etkilenmiştir. Ancak Ken Parker'ın ilk sayısı üç yıl sonra, Haziran 1977'de yayınlabilmiştir. Aynı yıl tüm diğer Bonelli başlıklarıyla benzer olsa da serinin editörlüğünün bizzat yaratıcıları tarafından yapılması o dönem için oldukça cesur bir girişimdir. Berardi, ilk seriyi oluşturan 59 sayı boyunca Alfredo Gastelli ve Tiziano Sclavi'den yardım almıştır, ancak kendisine en önemli katkıyı o yıllarda piyasaya yeni giren Maurizio Mantero yapmıştır. Çizerler dikkatle seçilmesine rağmen Milazzo'nun yaptıkları yanında çoğu zayıf kalmışlardır. Kısa bir süre II Piccolo Ranger/Kit Taylor başlığına da öyküler yazan Berardi, 1982'den sonra İtalya'nın karma çizgiroman dergilerinden biri olan Orient Express'de performans sergilemiştir. Burada çıkan ve Isaac Asimov'un da aralarında bulunduğu çeşitli yazarların çalışmalarından uyarladığı kısa öykülerinin bir kısmını yine Milazzo çizmiştir.

Comic Art ve L'Eternauta adlı karma çizgiroman dergileri için değişik ressamlara çeşitli çizgiroman öyküleri yazmış, 1989'dan itibaren ise Milazzo ile birlikte kurduğu Parker Editore, o tarihe dek oluşan Ken Parker maceralarını Serio Ono adı altında yeniden basmıştır. İkili aynı yıl Bonelli Yayıneviyle yeniledikleri kontrattan sonra Nick Raider başlığı ve bir adet Teks macerası için çalışmaya başlamıştır. Mart 1992 tarihinde Parker Editore logosu bulunan ve sıfirıncı sayısı piyasaya sunulan klasik İtalyan çizgiroman formatından oldukça farklı (19.5x26 cm.) bir dergi olan Ken Parker Magazine okuyucusuyla buluşmuştur. Dylan Dog, Nick Raider, Nathan Neverr, Martin Mystere, Tex ve Mister No başlıkları için çoğu Renato Polese, Giovanni Fregheri ile Jose Ortiz'in elinden çıkan pek çok öykü yazmıştır. Sonraki yıllarda ise şöhretli karakteri Ken Parker'ın yeniden basılacak serilerini hayata geçirmek için zamanını tamamen bu işe odaklamıştır. Berardi, kendisini İtalyan çizgiroman yazarlarının en seçkinlerinden biri yapan pek çok ödülün yanı sıra, 1993 yılında İtalya'da 'Yılın En İyi Senaristi Ödülü'nü kazanmıştır.
 
Üst