Hi and Lois

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
HI and LOIS


King Features Syndicate logosuyla yayınlanan aile bantı Hi and Lois, Mort Walker ve Dik Browne'un ortak üretimleri olarak ilk kez Ekim 1954 tarihinde görünmüştür. Beetle Bailey/Hasbi Tembel Er yaratıcısı Mort Walker ile sonradan Hagar the Horrible/Bastır Viking başlığını çizecek olan Dik Browne'un dostluklarının bir anlamda meyvesi olan Hi and Lois, orijinal ve işlenmemiş konularıyla bir anda tanınmış ve gördüğü ilgiden dolayı kırka yakın ülkede, bir düzine dile çevrilerek 1.100'den fazla yayın organında yayınlanmaya başlamıştır.

Elinin altında henüz üçüncü yılını tamamlamış olan başarılı Beetle Bailey bantıyla birlikte Mort Walker, Hi and Lois projesini çalıştığı ajans olan King Features'e götürmüştür. Bant öyküsü Beetle'ın evini ziyaretlerinden birindeki Lois isimli bir kız kardeş ve onun kocası olan Hi adlı tiplemelerin maceraları üzerine kuruludur. Walker ve çizgiroman editörü Sylvan Byck, bu bantın karakterizasyonu ve isimlerini belireyip onu hazırlayacak bir çizer aramaya başlamış, o esnada Byck, Dik Browne'un Boy's Life dergisindeki Tracy's Twins başlığını fark etmiş ve teklifi ona götürmüştür.

hiandlois054.jpg

Hi and Lois, sıcakkanlı ve sevimli bir ailenin yaşamını işlerken, başlığa sonradan eklenen yürümeyen hatta hiç konuşmayan, ancak bol bol düşünen sofistike bir bebeğin katılımıyla iyice ivme kazanmıştır. Hi ve Lois Flagston çiftinin Chip isimli yeniyetme oğullarının dışında ikiz çocukları Dot ile Ditto'nun ve Trixie isimli karizmatik bebeğin oluşturduğu bir ana karakter yapısına sahiptir. Hi, her sabah mütemadiyen ofisteki işine giderken, sarışın Lois evinin kadınıdır. Başlıkta zaman zaman görünen Hi'ın patronu Bay Foofram ile çalışma arkadaşı Abercrombie ve mahalleden Fitch adlı karakterin haricinde Thirsty Thurston, kapı komşuları, Hi'ın babası da banta arasıra misafir olurlar.
Seriyi bir noktadan sonra baba mesleklerini icra eden Brian ve Greg Walker kardeşler yazmaya ve Dik Browne'un oğlu Chance de çizmeye başlamıştır. Mort ve Dik'in oğulları Hi and Lois'e ilham vermekle kalmamış, aynı zamanda babalarının çizim masasının yanında büyüyerek kendileri de yetenekli birer çizgiromancı haline gelmişlerdir. Üstelik şu sıra ekipte başlığı çizgifilm serisi olarak hazırlayan sekiz tane de çocukları mevcuttur.

izgiromanAnsiklopedisi273.jpg


Temmuz 2002'de Günaydın Gazetesi sayfalarına yansıyan Hi and Lois bantlarından biri.

Hi and Lois, ilk kez 1962 yılında Zafer Gazetesinde Nazlı ile Hamza başlığıyla Türkiye'ye giriş yapmış ve 1981 yılında Ses dergisinin Atmaca mizah ilavesinde yine aynı isim altında Türk okuyucusuna yeniden merhaba demiş ve 2002 yılı başından itibaren yeniden yayına giren Günaydın Gazetesi sayfalarında Bizim Aile başlığıyla günlük olarak yayına başlamıştır.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Biraz önce okuduğum Ses 'Atmaca' Mizah Ekinde rastladım bu sevimli ikiliye..
Sonra araştırma yapayım derken "Google" üzerinden buraya geldim:) ve sizlerle paylaşmak istedim. Bilgilendirme için teşekkür ederim Sevgili Bakunin.

(Ses 'Atmaca' Mizah Ekinin 14 Şubat 1981 tarihli 1. sayısından alıntıdır.)
Ses-Atmaca-Mizah-Eki-14-ubat-1981-Say-1-Nazl-ile-Hamza.jpg
 
Son düzenleme:
Üst