bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
GIRGIR


İlk kez 1972 yılında Erol Simavi'nin sahibi olduğu Gün Gazetesi'nin 'Gırgır' adı altında verdiği mizah sayfasında başlayan ve ertesi yıldan itibaren Oğuz Aral'ın yayın yönetmenliğinde kendi bağımsız başlığını taşıyarak yayınlanan haftalık mizah dergisi.

Gırgır, ilk sayılarından itibaren bol miktarda çizgiromana yer vermiştir. Çoğu yeni profesyonel olmuş genç çizerler hazırladıkları sayısız bant, kısa öykü ve uzun metrajlı karikatürize veya reel çizgiye sahip çizgiromanla Türk çizgiroman tarihinde önemli bir döneme imza atmıştır. Gırgır için Kelebek Hüsnü, Hafiyesi Mahmut, Avanak Avni gibi çizgiromanları da hazırlayan Oğuz Aral'dan bir süre sonra da Nuri Kurtcebe bir tarihi çizgiroman parodisi olan Gaddar Davut, Bülent Arabacıoğlu popüler başlığı En Kahraman Rıdvan ile; ve Çılgın Bediş'le Özden Öğrük; Cork'la Hasan Kaçan; Zalak Mahmut'la Behiç Pek gibi pek çok çizgiromana ve çizgiroman ressamına Gırgır sayfalarında yer vermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi244.jpg


Bir Gırgır sayısı.

İşlediği güncel konular ve sokaktaki insana hitap eden dili ile okur sayısını bir anda yükselten dergi, ABD'de yayınlanan Mad ve SSCB'de çıkan Krokodil adlı mizah dergilerinden sonra dünyada en yüksek tiraja sahip üçüncü mizah dergisi konumuna ulaşmayı başarmıştır. Aral, 13-16 Şubat 1986 tarihlerinde açık kalan 'İçeriden Dışarıya Sevgilerle' adlı İstanbul'daki bir sergide 12 Eylül 1980 sonrası dönemde tutuklanarak cezaevlerinde yatan 28 tane amatör karikatüriste imkan tanımıştır. Bu sergi daha sonra başka illerde ve bazı Avrupa ülkelerinde de yenilenmiştir. 1989 yılında olaylı bir şekilde el değiştiren dergi, bu tarihten sonra Ertuğrul Akbay tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Ekonomik çalkantıların da etkisiyle çok fazla telifli ve yeni çalışmaya yer vermeyen yayın anlayışına geçen Gırgır, bu dönemde genellikle tekrar basılan eski çizgiroman tefrikalarıyla durumu idare etmeyi bilmişti. 1990'lardan sonra da kadrosunu mümkün mertebe yenilemeye çalışan Gırgır kadrosuna Sefer Selvi, Metin Demirhan, Kemal Aratan, Erdoğan Oğultekin, Gülay Batur, Alper Ocak gibi çizerler bu yıllarda çizimleriyle katılmıştır.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Mizah dergisi "GırGır"ın 2004 yılı Ağustos ayında yayımlanan ve "Son Gırgır" başlığıyla çıkan özel sayısından alınmış aşağıdaki sayfasında derginin tüm kadrosu eski ve yeni halleriyle görülüyor. Adeta bir andaç tarzında hazırlanmış bu özel sayı 26 Temmuz 2004'te ölen kurucusu "Oğuz Aral"a bir saygı duruşu amacıyla çıkartılmıştı. GırGır dergisi daha sonraki yıllarda da yayınını sürdürdü.
GIRGIR_2004_08_A_u_SON_GIRGIR.jpg

 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Amerikan "Mad" ve Sovyet "Krokodil" mizah dergilerinden sonra dünyada en yüksek tiraja sahip üçüncü mizah dergisi olduğu GırGır'ın 27 Eylül 1987 tarihli 786 sayısındaki ilânda da belirtilmiş. Kapaktan bildirildiğine göre GırGır'ın bu sayısı 500.000 adet basılmıştı. Gırgır haftalık bir dergiydi, Mad ise yılda 10 sayı çıkıyordu. Üstelik bu iki ülkenin nüfusları da Türkiye'nin nüfusunun kat kat üzerindeydi.

G_r_G_r786_ilan.jpg

 
Üst