Takvimlerde Eski İstanbul

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 4 Eylül 2014

Takvimlerde Eski İstanbul
Kelebek, 1999
Büyük boy, 25 sayfa
94 MB, 3864x2780px, 300 dpi, CBR


Bazı firmaların ve bankaların çıkardıkları takvim, ajanda vb gibi yayınlarla da bir tür kültür hizmeti yaptıklarını düşünmüşümdür. Özellikle ilaç firmalarının eskiden verdikleri (şimdi de veriyorlar mı bilmiyorum) takvimler ve broşürler başlı başına birer sanat eseriydi bence. Bu arada bir mobilya firmasının (Kelebek) 1990'lı yıllarda çıkardığı takvimleri çok ilginç bulmuşum ve bazılarını kütüphanemde saklamıştım, geçen gün elime geçti ve sizlerle de paylaşmak istedim.Buradaki 1999 yılına ait takvimin teması "Eski İstanbul"muş. 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında "Osmanlı İmparatorluğu"nun başkenti İstanbul'da faaliyet gösteren "Sebah & Joaillier" ve "Abdullah Fréres" (Abdullah Biraderler) vb gibi ünlü fotoğrafçıların bir asır kadar önce çektikleri İstanbul fotoğraflarını tam sayfaya yüksek çözünürlükte basmışlar, tabii ki de yüksek gramajlı iyi kağıda. Arka sayfalarına da çağdaş fotoğrafçıların günümüzde (yani 1999'da!, artık o yıl bile tarih olmuş) aynı manzarayı aynı çekim noktasından çektikleri daha küçük boyuttaki renkli fotoğrafları koymuşlar. Tahmin edilebileceği gibi eski ve yeni arasında dağlar gibi farklar ortaya çıkmış. Birkaç tarihi bina da olmasa aynı yer olduğundan bile kuşku duyacağız.

İndirip arşivlerinde bulundurmak isteyenler için takvimi hiçbir sayfasına dokunmadan eksiksiz olarak yüksek çözünürlükte taradım (3864x2780px) ve cbr dosyası olarak linkini verdim. İndirmeden sayfadan görmek isteyenler için de sadece fotoğrafları boyut küçülterek (800px) sundum.

"Değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi" olduğu sözünü unutmuyoruz ama tarihin tahrip ve imha edilmesi, yağmalanması ya da en azından korunmaması ayrı bir şey, değişimi kabullenmek ayrı bir şey. Kaybolan istanbul'a göz yaşlarıyla...


(mega)
(dosya.tc)
TAKV_MLERDE_ESK_STANBUL_KELEBEK_1999_1.jpg

TAKV_MLERDE_ESK_STANBUL_KELEBEK_1999_2.jpg

TAKV_MLERDE_ESK_STANBUL_KELEBEK_1999_3.jpg

 
Üst