Caspar Henderson - Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
782
11,933
Caspar Henderson - Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı
n1VCC.jpg

Hayvanlar âlemi insanı ezelden beri büyülemiştir. Kimi gerçek, kimi hayal ürünü olan hayvanlar efsanelerde, masallarda, sanat eserlerinde sık sık boy gösterir. Çağımızda artık ejderhaların, Zümrüdüanka kuşunun ya da tek boynuzlu atların gerçekte var olmadıklarını biliyoruz. Peki ama var olan bazı hayvanların da en az onlar kadar ilginç ve büyüleyici olduklarını biliyor muyuz?

Borges’in Düşsel Varlıklar Kitabı’ndan ve ortaçağ hayvannamelerinden esinlenen bu kitapta Caspar Henderson, evrimin yaratıcılığının insanın hayal gücünden hiç de aşağı kalmadığını gözler önüne seriyor. Sevimli yüzüyle aksolotldan tehditkâr görünümüyle dikenli moloka, dayanıklı su ayısından yanardöner Venüs kuşağına birçok sıradışı hayvanı daha yakından tanımamıza, aşina olduğumuz bazı hayvanların ise bir o kadar sıradışı özelliklerini keşfetmemize imkân sağlıyor. Bunu yaparken de bilimin yanı sıra edebiyat, sanat, felsefe, mitoloji ve tarihten faydalanarak zengin bir metin ortaya koyuyor.

Fakat hemen belirtelim: Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı bir ucube sirki değil. Amacı ele aldığı hayvanları ötekileştirmek değil, bilakis (kendisi de bu kitapta yer alan) insanla diğer hayvanlar arasındaki derin evrimsel bağı, farklarımızın yanı sıra benzerliklerimizi vurgulamak ve bazıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlara karşı sorumluluklarımızı hatırlatmak.
Dünya hayal bile edemeyeceğimiz varlıklarla dolu, diyor Henderson. Onları koruyabilmek için öncelikle hayal gücümüzü, onların gerçekliklerini daha iyi anlayacak şekilde genişletmemiz lazım.

Kitap Adı: Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı
Yazar: Caspar Henderson
Çevirmen: Deniz Keskin
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 472
İlk Baskı Yılı: 2020
Baskı Sayısı: 1. Basım

Mediafire
PdfCsMini 18Mb:

Yadi.Disk
PdfCsMini 18Mb:

Dosya.Co
PdfCsMini 18Mb:
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
888
5,222
Çok teşekkürler, yine oldukça ilginç bir paylaşımda bulunduğunuz için.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,795
4,723


Sayın Otacı ;

Aslında neyin ilginç , neyin normal , neyin anormal olduğuna hep insan karar veriyor. İnsanın düşünen varlık olması birçok şeye insanı götürdüğü gibi her şeye insan merkezli bakıp onu insanlaştırma güdüsü ile yaklaşmasına da neden olur. Bunun örneği her toplumun tanrısının o insanların toplumsal değerlerine benzemesinden anlaşılır. Yani kendi özelliklerinde yaratıcı oluştururlar. Bunu yapan insan tek karar verici olunca bu normal bu acaip diye de karar verici olur. Oysa her şey "Rastlantı-Zorunluluk-Olasılık" birlikteliğinin sonucu ya oluşur ya da oluşmaz. Koşulların bir araya gelmesi rastlantıdır. Yani hiçbir güç planlamaz şu kuşun gagası böyle olsun , tüyü şu renk olsun , ... olsun , .... olsun , ...olsun diye hiçbir güç oluşturmaz. Tamamen koşulların , tesadüflerin , olasılıkların , zorunlulukların etkisi ile oluşur veya oluşmaz.... Bu kadar basit. Yani DOĞADA EREKSELLİK YOKTUR. O gaga o koşullarda öyle olmuş veya evrilmiş , o renk o koşullarda oluşmuş veya evrilmiştir. Ama insan rahat durur mu? Kendi yakın çevresinde birçok şeyi kendisi yapmak zorunda olunca "O zaman her şeyi yapan olmalıdır" diye "İnsan merkezli" düşünce - mantık sonucu süper güçler hayal eder ve kabul eder....

Evrim ise Diyalektiğin bir sonucudur. Evrime şaşıracağımıza EVRİMİN OLMAMASI DÜŞÜNCESİNE ( Böyle bir şey olamaz elbet. Sadece deyiş olarak yazdım. ) şaşırmalıyız.


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...





 
Üst