Raymond Hawkey / Roger Bingham - Joker Oyuna Girince

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
801
12,206
Raymond Hawkey / Roger Bingham - Joker Oyuna Girince
Cdql6.jpg

Özgün Adı: Wild Card
Çevirmen: Armağan İlkin
Yayın Tarihi: Temmuz 1976
Sayfa Sayısı: 264

ABD başkanı, her gece gördüğü rüyanın bir benzerini görmüş, terden sırılsıklam olmuş bir halde, çığlıklar atarak uyanmıştır. Rüyasında bütün aile, paskalya yortusunu kutlamak üzere bir sofranın başında toplanmıştır. Herkes neşe içinde sohbet etmekte, gülmekte, eğlenmektedir. Ancak çocukluk çağındaki ABD Başkanı’nın içi içini kemirmektedir. Çocuk Başkan, bu neşeli ortamın, birazdan sofraya getirilecek yemek tepsisinin kapağı açılır açılmaz bozulacağını bilmektedir. Herkes neşe içinde şaraplarını yudumlarken, akşam yemeği nihayet, konuklara servis edilmek üzere masaya getirilir. Çocuk Başkan çığlıklar atmak ister, sesi çıkmaz. Beyaz eldivenli garson, tepsiyi masaya koyar ve kapağını kaldırır; tepside servis edilen, Başkan’ın biraz önce öldürdüğü öz kardeşinin cesedidir.

1974 yılında yayımlanan Wildcard isimli roman, bu sahne ile başlar. Romanda bilinmeyen bir tarihte ABD’de geçen olaylar anlatılır. ABD büyük bir kaosun içinde sürüklenmektedir. Ülkenin her yanında isyanlar patlak vermiş, terörist gruplar birbirleriyle ve devletle çatışmaya başlamıştır. ABD Başkanı’nın bile canı tehlike altındadır. Kaos, Amerika’yı parçalanmaya ve dağılmaya sürüklemektedir. Bütün önlemler alınmış, ancak kaos sona erdirilememiştir. Bu kaosun ortasında ABD Başkanı’nın danışmanları, Başkan’a son bir hamle yapması için bir plan sunarlar. Bu plana wildcard (joker) adı verilir. İsim, askeri terminolojiden alınmıştır; kaybedileceği kesin olan savaşta, son ve en dramatik hamleye bu isim verilmektedir. Başkan, günlerce kendi vicdanı ile hesaplaştıktan sonra, başka çare kalmadığına hükmeder ve planı devreye sokar...

Türkçe’ye Joker Oyuna Girince ismiyle çevrilen bu romanın yazarlarından Roger Bingham, bir bilim gönüllüsü. Kar amacı gütmeyen Science Network isimli bir forumun kurucusu ve yöneticisi. The Origin of Minds: Evolution, Uniqueness, and the New Science of Self (Zihinlerin Kökeni: Evrim, Benzersizlik ve Özbenlik üzerine Yeni Bilim) isimli çok ilginç bir kitabın ortak yazarlarından biri.

Daha sonra Raymond Hawkey konuyu Başkanlık serisi olarak sürdürmüş ve iki kitap daha yazmıştır. İkinci Kitabın Adı Side Effect (Yan Etki), üçlemenin son Kitabının Adı da End-Stage (Son Evre)... bu iki kitap ülkemizde yayınlanmamıştır. Ama her biri zaten bağımsız romanlar...
Cdz78.jpg

Joker Oyuna Girince, Türkiye’de iki kez yayımlanmış: İlk basımı 1976 yılında Milliyet ve Karacan olarak, ikinci basımı Nehir yayınevi tarafından 2002’de. Artık kitap sadece sahaflarda bulunabiliyor.

Kitabın ABD’de yayımlandığı 1970’lerin ortası, bilim dünyası açısından ilginç bir dönem. O dönemde birbiriyle çok ilgisiz görünen iki çalışma alanı sessiz sedasız yükselmeye başlıyor: Kaos araştırmaları ve davranışsal ekonomi. İlki, kaotik görünen sistemlerin özündeki düzenli yapıları ve “kelebek etkisi” olarak bilinen, küçük ve önemsiz bir olayın yol açabileceği devasa karmaşayı inceliyor, ikincisi ise seneler önce, John Maynard Keynes’in ileri sürdüğü, iktisadi davranışların özünde hayvansal güdülerin olduğu tezinin deneysel alanı üzerine yoğunlaşıyor.

Günümüzde soru soran herkes komplo teorisyeni olmakla suçlanıyor. Bu kötü bir yakıştırma. Ancak komplo teorileri ne kadar saçma ve akıl dışı olursa olsun, bunlar yeryüzünde komplo olmadığı anlamına gelmez. Unutmayalım, Reichtag Yangını Adolf Hitler’in, 1977 yılında 1 Mayıs katliamı 12 Eylül faşizminin, Irak’ın biyolojik silah ürettiği yalanı ülkenin “koalisyon güçleri” tarafından işgalinin önünü açmıştı. Bilginin bol ve ucuz olduğu, buna karşın içinin tamamen boşaltıldığı bir çağdayız.

Kimbilir, belki de “Joker” Oyuna Girmiştir. Neler olup bittiğini seneler sonra öğrendiğimizde dünyanın kırılgan ve çökmek üzere olan düzeni, hatta sağlık sistemi çöken ülkelerin ulusal egemenliğini kaybetmesiyle haritalar bile değişmiş olabilir.


Mediafire
PdfCs:
PdfRcs:


Yandex
PdfCs:
PdfRcs:



CkMwx.jpg

 

memogianni

Süper Üye
26 Haz 2011
896
1,849
İstanbul
Teşekkürler üstadım.

Farklı bir konu içerdiği belli. Ancak giriş paragrafında çocuk başkan daha çok ilgimi çekti.

Asimov'un Galaktik İmparatorluk serisini bitirince hemen buna geçeceğim.

Eline sağlık.
 

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,207
5,001
Diğerlerinin de kitap üstündeki vaad/reklamları ilgimi çekti aslında..
İlkini okuduktan sonra karar vermek lazım.. Hiç duymamıştım bu seriyi. Net'de de bulamadım İngilizce'lerini; klasik yerlere şöyle bir hızlıca bakınca..
 
Son düzenleme:
Üst