Ursula K. Le Guin - Hep Yuvaya Dönmek

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
801
12,213
Ursula K. Le Guin - Hep Yuvaya Dönmek
wxkt6.jpg


"Ütopyalar imkansızdır. Ama yazabiliriz" diyen fantastik edebiyat ve bilimkurgu ustası Ursula Le Guin, içinde yaşadığımız çağla hesaplaşmak için geleceğe bakmayı sürdürüyor. Le Guin'in ütopyacı düş gücünün en yaratıcı örnekleri arasında sayılan Hep Yuvaya Dönmek, ilk satırlardan da anlaşılacağı üzere, geleneksel bir roman değil. Öykü, şiir, mit, halk masalı, drama, deneme ve belge gibi çok çeşitli biçimleri göz kamaştırıcı bir ustalıkla kaynaştıran bu kitap, uzak geleceğe ait kurgusal bir etnografya olarak tasarlanmış.

Hep Yuvaya Dönmek, henüz var olmayan bir coğrafyada, bundan yüzlerce, belki binlerce yıl sonra yaşadığı varsayılan Keş halkının dünyasını anlatıyor. Keşler, insanlığın kendini yıkıma sürüklemesinin ardından, Kuzey Kaliforniya'da, Na Vadisi'nde yaşayan barışçı bir halktır. Le Guin, Keş halkının etrafına inanılmaz bir ayrıntı zenginliğiyle ördüğü toplumsal ütopyayı bize karış karış tanıtırken, belki de ABD'nin Amerikan yerlilerine olan borcunu ödüyor; çünkü bu hayali halkla Amerikan yerlileri arasındaki benzerlikleri gözden kaçırmak olanaksız.

Vadi'nin dokuz kasabasından Sinşan'da doğmuş bir kız çocuğu olan Kuzey Baykuşu'nun yaşam öyküsü etrafına eklemlenen bu kapsamlı etnografya, modern kapitalist toplumun karşı tezi denebilecek bir toplumsal yaşam önermesini etkileyici bir ikna gücüyle ilmek ilmek dokuyor.

Keşler, insan-doğa ilişkisinden başlayarak, hiçbir yanı bugün içinde yaşadığımıza benzemeyen bir dünyada yaşıyorlar. Zamanın, çizgisel olmaktan çok, mevsimlik danslarla belirlenen döngüsel bir seyir izlediği bu dünyanın belki en temel özelliği, ilerlemeci ideale yabancı olması. Farklılıkların olduğu gibi kabul edildiği bu toplumda, değişim, bir ilerleme ya da gerilemeye değil; sadece değişime işaret ediyor.

Keşler, dünyanın geri kalanında neler olup bittiğiyle pek ilgilenmedikleri gibi, başlangıç ve sonuçlarla da ilgilenmiyorlar. Merkezi kültürel kavramları, her şeyin hem birbirine bağlı kalıp hem de birbirinin etrafında hareket etmesini sağlayan "Eklem Yeri."

Le Guin'in olağanüstü yaratıcı imgelemi, Keşlerin dünyasına bugün aşina olduğumuz etiketleri yapıştırmayı çok güçleştiriyor. Bambaşka bir toplumsal örgütlenmeye ve bambaşka ruhani değerlere dayanan Keş yaşantısını tanımanın, bu hayali toplumun özgürleştirici havasını solumanın tek yolu, Kuzey Baykuşu'nun peşine takılarak Vadi halkının arasına karışmak.

Ursula Le Guin, okurda şiddetli bir özlem uyandıran, içinde boğulmakta olduğu yaşam biçimini tekrar tekrar sorgulamaya iten, heyecan verici ve inandırıcı bir ütopya yaratmış. Vadi insanları arasında yaşayacağınız bu mutlu kaçamaktan kendinizi yoksun bırakmayın. "Bazen bir kitabın kapağını açar ve beş-on sayfada önünüzde açılan dünyanın, içinde oturmakta olduğunuz odadan daha gerçek olduğu hissine kapılırsınız. Hep Yuvaya Dönmek kesinlikle klasikler arasına girmeye aday bir kitap; belki de bir deha ürünü."
-Oxford Times-

"Yürekten gelen bir barış ve sağduyu çağrısı... tek kelimeyle harikulade bir kitap." Today "Le Guin, inandırıcı bir şekilde yan yana duran, eğreti bir dikişle birbirine tutturulmuş izlenimi uyandırmayan kültürler yaratmakta usta. Ütopik bir roman yazarken bile, yavan ya da imkansız görünmemeyi başarıyor."
-London Standard-

Yayınevi: Ayrıntı
Çevirmen: Cemal Yardımcı
Yayın Tarihi:1998
Özgün Adı: Always Coming Home
Sayfa Sayısı: 530

Tarama alıntıdır birazcık düzenledim. Kapak resmini beğenmediğimden yeni kapak resmi oluşturdum umarım beğenirsiniz.


Mediafire
PdfCs:

Yandex
PdfCs:
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,844
4,995


Sayın Otacı ;

Ursula K. Le Guin'den aktarmışsın :
"Ütopyalar imkansızdır. Ama yazabiliriz"
İlk anda mantıklı görünüyor bu iki kısa cümle.
Ama buna ben katılmıyorum. Çook uzun zamandan beri "ÜTOPYA" üzerine düşünen biriyim. Şöyle ki ...
Ben de 40 yıl öncesinden beri ütopik bir roman yazmak istiyordum. Birçok yazma projem gibi bunu da gerçekleştiremedim. Ama kafamda onlarca kez yazdım , o romanı. Çevreme yüzlerce kez anlattım ve tartıştık... Birçok "olanaksız" , "imkansız" , "saçma" dedikleri şey inanın şu an bile gerçekleşmiş durumda.

Ütopyayı ayrıca fantastikten ayırmak gerek...

Bence ;
Ütopyalar imkansız değildir. İmkansızı istemek de hayalperestlik değil gerçekçiliktir.
Ütopya ; Öncelikle var olan durumdan , düzenden , koşuldan vb. vb. vb. hoşnut olmamak demektir...
Ve.... "BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN !" demektir....


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....

Esenlik dileklerimle ....

***Not : Ursula K. Le Guin ütopya türüne ayrı bir tad , ayrı bir lezzet katmış bir yazardır , elbette ... Yazdıklarım bunu inkar etmek anlamında değildir.













 

memogianni

Süper Üye
26 Haz 2011
896
1,849
İstanbul
Üstadım çok geniş bir bilim kurgu/fantastik kitap külliyatınız olduğu belli.

Ben de her siteye girişimde yeni bir paylaşımınız var mı diye bakıyorum.

Asimov gibi Ursula Krober LeGuin de bilim-kurgu edebiyatının bana göre en önde gelen yazarıdır. Sayısız eseri var. Yavaş yavaş bekliyoruz.

Emeğinize çok teşekkür ederim. Elinize sağlık.
 
Üst