Dördüncü Güneş - Bilimkurgu Öyküleri

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
801
12,213
Dördüncü Güneş - Bilimkurgu Öyküleri

D-rd-nc-G-ne-127-1-L2-A.jpg


D-rd-nc-G-ne-Rcs-02.jpg


D-rd-nc-G-ne-Cs-01.jpg


Dördüncü Güneş Pdf Rcs:

Dördüncü Güneş Pdf Cs:

Epub:


Cs: Clearscan yani "ocr" optik karakter tanıma işleminden geçmiş kopyalanabilir ve içinde arama yapılabilir pdf dosyasıdır.

Rcs: Clearscan yani "ocr" optik karakter tanıma işleminden geçmiş kopyalanabilir ve içinde arama yapılabilir pdf dosyasının renkli kağıt dokusu eklenmişidir.


İlk olarak Ant Yayınları tarafından 1971 yılında ‘Dördüncü Güneş’ ismiyle okuyuculara sunuldu. Tonguç Erden’in çevirisi ile dilimize kazandırılan eser, 12 yıllık aranın ardından İlgi Yayınları aracılığıyla 1983 yılında tekrar yayınlandı.

Yeni adı ‘Uzaydan Gelen Konuk’ olan derlemenin bu seferki çevirmen ise Dicle Yıldırım görülüyor ama noktasına, virgülüne, dipnotlarına ve kullanılan sözcükler ve tümceler bütünüyle aynıydı...

51755787-824300954575924-3308448952042389504-n.jpg

Derlemenin yeni baskısında dikkat çeken iki nokta vardı. İlki, kapak görselinde kendisine yer verilen uzaylı türünü 1982 yapımı E.T. filminden tanıyorduk.

Ancak kitap, okuyucuyu bu görselle hem yanlış bir beklenti içine sokuyor hem de aynı kitabı başka bir kitap sanmalarını sağlayarak satın almalarını sağlıyordu. Nitekim seçkide E.T. ile ilgili bir öykü yoktu.

E.T. resimli kapak aynı zamanda yaptıkları ayıbı gizleme görevi görüyordu... İlgi yayınları, Dicle Yıldırım ayrı ayrı veya birlikte kapanmış olan Ant Yayınevine ve çevirmen Tonguç Erden'e çok büyük saygısızlık ve ayıp yapmıştır...

Ayrıca öyküleri derleyen Asimov değil, L. Fomin'dir...

Birebir karşılaştırdım tıpatıp aynı yalnızca Ant yayınlarının Yarının Büyüklerine adlı kısa önsözünü almamışlar... İlgi yayınevinin ve çevirmenin sahteciliği canımı sıkmıştır hep...

Kitapta toplam 8 yazardan 9 harika öykü bulunuyor. Murray Leinster, Isaac Asimov, John Wyndham gibi yazarlar sizi uzayın derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

İlk Karşılaşma – Murray Leinster

Teknolojik açıdan iki eşit tür uzayın derinliklerinde karşılaşır. Birbirleriyle iletişime geçen türler bir anlaşmaya vararak tanışmak ister. Yapılan karşılıklı ziyaretler sonrası iki taraf da her konuda birbirlerine benzediklerini keşfeder.

Kayıp Robot – Isaac Asimov

27. Asteroid Üssünde, başka gezegen için tasarlanmış bir robot kaybolur. Kaybolan robotu bulmak için çalışan ekip en sonunda Dr. Susan Calvin’i çağırmak zorunda kalır. Dünya’dan ilk defa ayrılan Dr. Calvin, kayıp robotu bulmak için tüm robotları kapsayacak şekilde birkaç test uygulamaya başlar.

Uzaydan Gelen Konuk – John Wyndham

Forta gezegeni sakinleri, yaşanamaz hale gelen dünyalarını terk etmek zorunda kalırlar ve tasarladıkları kürelerle uzayın dört bir yanına dağılırlar. Yeni bir gezegen bulma arayışındaki türe ait bir küre Dünya adlı gezegene iniş yapar. ‘Uzaydan Gelen Konuk’ adlı bu öykü, insanlardan çok daha küçük boyutlara sahip uzaylı türünün yaşadıklarını anlatır.

Ölü Gezegen – Edmond Hamilton

Gemileri arıza yapan Tharn ve ekibi, bilmedikleri bir gezegene iniş yapar. Tamamen soğuk ve buzla kaplı gezegene ayak basan mürettebat burada hiçbir canlının yaşayamayacağı düşüncesinde hemfikirdir. Arızalanan gemilerini onarmak için madene ihtiyaç duyan ekip, yaptıkları araştırmalar sonunda ‘Ölü Gezegen’ dedikleri bu yerde bir zamanlar kendileri gibi bir türün yaşadığını öğrenmek üzeredir.

370 Yıllık İnsan – J. T. McIntosh

Otomatik Hava Kontrol Sistemi olarak adlandırdıkları AWC Makinesinin bozulmasıyla Psit’liler zor durumda kalır. Makineleri hiç bozulmayacak şekilde tasarlayan Psit’liler, tamir işlerinden anlamamaktadır. Sorunun çözümü için gezegenlerindeki tamir işlerinden anlayan tek Dünyalı John Smith’le iletişime geçerler. Öykü, John Smith’in durumla ilgili bilgi alırken gezegende kendisinden başka bir Dünyalı daha olduğunu öğrenmesiyle ilginçleşir. Zira diğer Dünyalı 1850 yılında bir gemi kazasından kurtarılarak dondurulmuştur.

Grenville’in Gezegeni – Michael Shaara

Yıldız Servisinde çalışan Wisher ve Grenville, yaptıkları keşifler sonucu yüzeyi tamamen suyla kaplı bir gezegen bulur. Keşfettikleri gezegeni gözlerken iki küçük adaya rastlayan ikili, örnek toplamak için kara parçasına inmeye karar verir. Suyu, havası ve bitki örtüsüyle Dünya ile benzerliği üst düzey olan bu gezegende canlı hiçbir varlığın olmaması Wisher’ı rahatsız etmeye başlamıştır. Kendilerini en başından beri fark eden gezegen sakinlerinden habersiz çalışmalarını sürdüren Wisher ve Grenville, gezegenin sırrını daha sonra öğrenecektir.

Anahtar Deliği – Murray Leinster

Daha önceki seyahatlerinde karşılaştıkları Ay yaratıkları ile sürekli savaş halinde olan Amerika, sonunda Ay’a üs kurar. Bir müddet sonra Washington’dan bir emir gelir. Tüm Ay yaratıklarının yok edilmesi ve bu yok edilme kampanyasının sonuca ulaşması içinse yavru bir Ay yaratığının yakalanarak kendi halkına karşı kullanılması gerekmektedir.

Uzayda Bir Yılbaşı – John Christopher

Derlemenin en kısa öyküsü olan Uzayda Bir Yılbaşı, Binbaşı John’un Ay’a yaptığı yolculuk sonrası Doktoru tarafından kendisine Kırmızı sağlık kartının verilmesini anlatır. Binbaşı John’un aldığı kırmızı sağlık kartı, bir daha yolculuk yapamayacağını ve hayatını, Ay’da sürdürmesi gerektiğini belirtir.

Dördüncü Güneş – V. Krapivin

Beş kozmonot, öncekilerden çok daha elverişli olan Sarı Gül adını verdikleri bir gezene gider. Bu gezegende hayatın yaşanılır olması içinse ısıya ihtiyaç vardır. Çünkü gezegen bütünüyle buzla kaplıdır. Kozmonot Sneg’in fikri ile gezegene 4 yapay güneş tasarlanır. Biri hariç diğer üç güneş çalışır. Eksik güneşin sorun olmayacağını düşünen ekip, tekrar dönmek için hazırlanır. Öykü, üç güneşin yeterli olmayacağını düşünen kozmonot Sneg’in zor kararına, onu bekleyen kardeşine ve bir çocuğun hayalini gerçekleştirmek için ismini değiştiren kozmonot George’a yoğunlaşır.
 
Üst