scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322

Annihilation, Roadside Picnic ve Stalker:
Hepsinin Kökeninde Lovecraft Var!


Geçen gün Natalie Portman'ın başrolünde olduğu bilim kurgu/korku türünden bir filmi izlemeye başladım: 2018 yapımı "Annihilation" (Yok Oluş). Filmin daha başındayken tema bana hiç yabancı gelmedi, önce eskiden izlediğim başka bir filmin yeniden yapımı filan zannettim. Hemen kaynakları açtım: Film Jeff VanderMeer adlı Amerikalı bir yazarın aynı adlı romanından uyarlanmış. Yazar "New Weird" (yeni tekinsiz) diye anılan nevzuhur bir fantastik edebiyat akımının temsilcisiymiş. Bu kadar bilgi bana yeter deyip kaynağı okumayı o noktada kestim ve filme geri döndüm. Ama film ilerledikçe kuşkularım giderek arttı. Filmin ana teması 2 yıl önce sevgili "hggurak"la birlikte gerçekleştirdiğimiz LOVECRAFT ANTOLOJİSİ (2 Cilt, Dehşet Öyküleri)(Ç/B) adlı projedeki bir hikayenin tıpatıp aynısıydı. Hikaye ilk cildin 56. sayfasında başlayan "Uzaydan Gelen Renk"ti. Çizgi adaptasyonunu David Hine & Mark Stafford'un yaptığı kısa hikayenin aslı 1927 tarihinde "Amazing Stories" adlı bir dergide yayımlanmıştı. Tekrar kaynaklara döndüm ve bu sefer üşenmeyip yazıların sonuna kadar okudum. Tespitimde haklıymışım. Bazı eleştirmenler filmin uyarlandığı aynı adlı romana pek benzemediğini, buna karşılık H.P. Lovecraft'ın 1927 tarihli kısa hikayesi: "The Colour Out of Space" ("Uzaydan Gelen Renk") ile büyük benzerlik gösterdiğini belirtmişler. Dahası da var: Filmin Arkady ve Boris Strugatsky kardeşlerin 1971 yılında yazdıkları bilim kurgu romanı Uzayda Piknik'le (Roadside Picnic) ve ünlü yönetmen Andrey Tarkovski'nin bu romandan 1979'da uyarladığı "Stalker" adlı filmle de büyük benzerlikleri olduğu vurgulanmış.

Hikaye, roman, film'de ortak tema bir kasaba ya da "bölge"ye (Stalker'de "Zone", Annihilation'da "Parıltı", Lovecraft'ın hikayesinde "Harap Fundalık" ) uzaydan bilinmeyen bir meteor düşer ve o bölgedeki canlılarda genetik mutasyonlar başlar. Bu tehlikeli bölgeye yaklaşanlar sanrı görürler, oraya giden keşif ekipleri geri dönemezler vs vs. Bütün bu tekinsiz olguların modern bilimle açıklamasını yapmak imkansızdır.

Hikayeden çizgi romana, edebiyata ve sinemaya kadar uzanan bir esinlenmeler silsilesi var. Ama hepsinin de evveliyatında Lovecraft var!


Lovecraft-izleri.jpg


 
Son düzenleme:

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,212
3,860
Osmaniye
Annihilation geçen yıl Netfilix tarafından satın alınıp Dünya ile aynı zamanda vizyona sokunca - hadi biraz da Natalie Portman hayranı olduğumuzdan - oturup seyredelim dedik.
Sonuç: Hızlandırıp hızlandırıp ileri aldık ve kapattık.
 
Üst