Loki: Asgard Ajanı Serisi Hakkında Notlar

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,638
İzmir
Loki, Marvel'ın en eski kötü adamlarından ve Avengers'ın ilk düşmanlarından biri olmasına karşılık Marvel Sinematik Evreni filmlerinin gişedeki başarısının ardından hiç olmadığı kadar popüler oldu. Haliyle bunun sonucunda kendine ait bir çizgi roman serisi çıkması kaçınılmazdı. Marvel yönetimi seri yazarlığına oldukça iyi bir hikâye anlatıcısı olan Al Ewing'i getirdi.
Eski Loki'nin ardından pisliklerini temizlemek için Loki, Tümlüğün Anası tarafından görevlere gönderilir. Her başarılı görev, geçmişte işlediği bir suçun silinmesi demek... Şimdiki görevi ise, çok yakından tanıdığı biriyle ilgili olacak, hatta birileriyle!
Ewing'in kurgusundaki Loki bizim bildiğimiz saf kötü Loki'den oldukça farklı bir karakter... Hikâyemizin kahramanı Loki, değişmeye çalışan, geçmişte yaptıklarının unutulması karşılığında Asgard yönetimi için bazı görevler yapan bir kişilik olarak karşımıza çıkıyor. Ewing saf kötü Loki'yi de (alternatif gelecekte her şeyin yıkımına neden olacak Kral Loki) hikayeye ekliyor ve Loki'nin düşmanını yine Loki yapıyor. Thor hikâyelerinde gördüğümüz çocuk Loki ve kadın Loki de seri boyunca çarşımıza çıkınca bu seri Loki'nin kendini sorguladığı kim olduğunu bulmaya çalıştığı bir şekilde ilerliyor.
Kurgu olarak iyi düşünülmüş, hem aksiyon hem de komedi ögelerinin yerinde kullanılmış bir seri olmasına karşılık, hikaye yer yer inişler çıkışlar yaşıyor ve bir çok noktada konudan kopup farklı hikayeler anlatıyor. Bunun başlıca sebebi bu seri devam ederken Marvel'ın yayımladığı event hikayeleri ile dönemsel olarak çakışması ve bu event hikayelerine dahil olmak zorunda olması. Eğer Loki serisi boyunca Marvel evreninde nelerin yaşandığını bilmiyorsanız seride Thor'un değişimi bile kafanızı karıştırabilir. Bu sebeple Loki serisi boyunca Marvel'da neler olduğundan kısaca bahsedip seriyi ilk defa okuyacaklar için (veya okuyup kafası karışanlar için) hikayenin içeriği hakkında spoiler vermeden arka planında olanları anlatmak istedim.

1. Thor’un değişimi konusu: Loki serisinin ilk sayısında bildiğimiz Thor’u görüyoruz. Fakat daha sonrasında Thor karakterinde büyük değişiklikler oluyor. Thor’un seri içinde önce çekicini kaybetmesi, Layık Olmayan Thor’a dönüşüp Odinoğlu adını kullanması ve yerine çekici devir alan kadın Thor’un ortaya çıkmasının temeli 2014 yılında yayımlanan Jason Aaron’un yazdığı Original Sin isimli event öyküde atıldı. Original Sin’de, Marvel evrenin gözcülerinden biri olan ve Dünya’yı izleyen Uatu isimli gözcü öldürülüp gözleri alınır. Hem cinayeti çözmek hem de Uatu’nun gözlerini bulmak için Nick Fury ve Avengers ekibi olayı araştırmaya başlar. Hikâyenin sonunda Uatu’nun gözünü alan Nick Fury kahramanlar ile savaşırken Thor ile karşılaştığında, Thor’un kulağına “Sen layık değilsin.” gibi bir cümle söyler. Thor bu cümlenin etkisi ile layık olmadığını düşünüp elinden çekicini Ay yüzeyine düşürür. Olayın psikolojik etkisi ile bir daha çekicini kaldıramaz ve artık Layık Olmayan Thor’a dönüşüp Odinson adı ile hayatına devam eder. Bu sırada Thor’un kendi serisi olan yine Jason Aaron tarafından yazılan Thor: God of Thunder Vol 1 (2013–2014) biter ve Thor Vol 4 (2014–2015) adıyla yeniden başlatılır. Bu yeni Thor serisi Original Sin’in finalinden devam edip, layık olduğu için çekici kaldıran yepyeni bir Thor’u okuyucuların karşısına çıkartır. Böylece Kadın Thor serisi başlamış olur.
0785154914.01._SCLZZZZZZZ_SX500_.jpg
0785192387.01._SCLZZZZZZZ_SX500_.jpg

Bütün bu olaylar yaşanırken devam eden Loki serisine de etkisi olur. Bu sebeple Loki okurken ilk sayılarda Thor, sonrasında Odinson ve Kadın Thor karakterleri ile karşılaşmış oluruz.

2. İyi Karakterlerin Kötü, Kötü Karakterlerin İyi Olması Konusu: Loki serisinin 6. sayısından 9. sayısına kadar devam eden hikayede iyi karakterlerin kötüye dönüştüğünü kötü karakterlerin iyi olup bunlarla mücadele ettiğini okuruz. Bunun sebebi bu maceraların Marvel’ın bir diğer büyük hikayesi olan Avengers & X-Men: AXIS döneminde geçmesidir. AXIS hikayesinde Charles Xavier’ın bedenini çalıp telepatik güçler kazanan Red Skull’u durdurmaya çalışan kahramanlar başarısız olunca Magneto, Dr. Doom (ki Loki serisinde bu karşılaşmaya yer veriliyor.) gibi kötülerden oluşan bir grup olaya müdahale ediyor. Dr. Doom ile Scarlet Witch’in yaptığı bir büyü ile Red Skull durdurulur, fakat büyünün tersine doğası gereği iyi karakterler kötü, kötü karakterler iyi olur. Bu tersine dönemde kötü olmuş iyiler ile iyi olmuş kötülerin mücadelesini okuruz. Rick Remender tarafından yazılan AXIS serisi sonunda Doctor Voodoo’nun müdahalesi ile olay tersine dönüşüp karakterlerin çoğu eski hallerine geri dönüyorlar.
B00SJIRUZ8.01._SCLZZZZZZZ_SX500_.jpg
B00ZO1LPOA.01._SCLZZZZZZZ_SX500_.jpg

Bu hikaye döneminde devam eden Loki serisinde iyi Loki’nin kötü olmuş Thor ile kapışmasını okuyoruz.

3. Marvel Evrenlerinin Çarpışarak Yok Olması Konusu: Loki serisinin son sayılarına denk gelen ve serinin final yapmasına neden olan event, Jonathan Hickman’ın Avengers ve New Avengers serilerini yazmaya başladığı dönemde temellerini attığı 2015 yılının en büyük hikayesi Secret Wars’tır. Marvel’ın paralel evrenlerinin yok olmasına neden olan, Marvel Ultimate serilerini kapatan, pek çok derginin final yapmasına neden olan bu büyük hikâye kısaca bir birbiri ile çarpışıp yok olan paralel evrenleri anlatıyor. Avengers ve New Avengers serisi boyunca Marvel kahramanları kendi evrenlerini yok oluştan kurtarmak için her şeyi yaparlar. Buna karşılık başarısız olurlar. En sona kalan, Marvel karakterlerinin yaşadığı Dünya 616 ile Ultimate karakterlerinin yaşadığı Dünya 1610 çarpışır ve neticede bütün evrenler yok olur. Fakat yaşam bitmemiştir. Doctor Doom yok olan evrenlerden kendisinin hem tanrısı hem de hakimi olduğu yepyeni bir evren yaratır. Bu yeni evrende kimse daha önce yaşananları bilmemekte, hatırlamamaktadır. Buna karşılık evrenlerin yok oluşundan kurtulan bir grup kahraman (Reed Richards, Black Panther, Spider-Man (Peter Parker), Star-Lord, Cyclops, Captain Marvel ve Thor (Jane Foster)) Doctor Doom yönetime son verip evrenleri yeniden başlatırlar. Bu hikâye sonrasında Marvel çizgi roman serilerinde yeni bir dönem başlamış olur.
B00ZO231EQ.01._SCLZZZZZZZ_SX500_.jpg
B012P8DCB8.01._SCLZZZZZZZ_SX500_.jpg

Loki serisinin son sayısının finalinden de anlaşılacağı üzere Secret Wars hem serileri bitirmiş hem de yenilerini başlatıp yepyeni bir dönemin açılışını yapmıştır.

Loki serisi boyunca yayımlanan bu üç büyük hikâye Marvel evreninde birçok değişikliğe neden olduğu için haliyle Loki’nin hikâyesini de etkiledi. Yukarıda kısaca özetlediğim bu hikâyeler hakkında bilgi sahibi olan kişiler Loki Asgard Ajanı serisinin arka planını daha iyi anlayıp seriyi okurken kopukluk yaşamayacaktır.

Bütün seriyi çevirip Türkçe okumamızı sağlayan ve bütün bu özetleri yazmama vesile olan ÜCRA Çizgi Roman ekibine çok teşekkür ederim. Loki Asgar Ajanı’nın maceralarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

LeBeau

Çeviri & Balonlama
1 May 2020
193
4,329
Çok detaylı ve kaliteli bir yazı olmuş üstad.
Seriyi okuyup kafasında soru işaretleri kalan herkese ilaç olacaktır.
Ellerin dert görmesin. Bu arada böyle güzel bir yazıya bizim
vesile olmuş olmamız da mutluluk verici.
Herkese keyifli okumalar dileriz.
 
Üst