Çizgi Roman İnceleme: Judas

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Çizgi Roman İnceleme: Judas

ltap8j.jpg


Jeriko’nun yazarı Ennio MISSAGLIA dan muhteşem bir eser daha. Yazar Tay Yayınlarının yayınladığı “BATIDA KAN VAR” konulu maceranın 10.sayfasında kahramanımızı “JUDAS “Pinkerton Ulusal Dedektiflik Bürosu” nun Ajanı; “Bir Cüzzamlının boynundaki Çan gibi her gittiği yere ününü de götüren adam” Pionier Post’ta onun için böyle yazmışlardı… Bu adam için yasa belindeki tabancasıydı… Şeklinde okuyucuya Judas adıyla bilinen ALAN SCOTT’u tanıtır.

Senarist maceralarda farklı kişilerin ağzından JUDAS’ın nasıl bir karaktere sahip olduğunu bol bol anlatır.

WVBkF9.jpg

xUQGwg.jpg


Judas okuyucuda etkili bir gizem bırakır. Az konuşan, ne pahasına olursa olsun görevi için mücadele eden, iç konuşması bol olan, bazen dayak yiyen, inatçı, görev odaklı, espri yeteneği olmayan suç makinelerinin korkulu rüyası bir kanun adamı. Hatta aynı bürodaki kanun adamlarının bile hoşlanmadığı bir ajan. Beraber görev almak istemezler. O kanun kaçaklarına yani haydutlara, çatışmalarda acımaz. Kurşun onun namlusundan çıkınca hedef sorar ve bu genelde hedef iki kaş arasıdır.

5VcsqD.jpg
c2mdZB.png



Judas isminin ne anlama geldiğini internette arayanlar için şaşırtıcı bir karşılık vardır. Judas’ın kelime anlamı alçak yada haindir. Bu kelimeyi Alan Scott için kanun adamları değil azılı haydutlar kullanmaktadır.
Azılı haydutlar tarafından kendisine neden JUDAS isminin verildiğini maceraları okuduğunuzda kendiniz çok kısa zamanda çözeceksiniz. İşin gizemi serüvenlerde kalsın diyor ve bu konuyu daha ileriye taşımıyorum. Tabi ki, bu eşsiz eseri okuyanlar “biz biliyoruz” diyorlardır.

Bir solukta okunacak on altı tam macera… Her macerası birbirinden güzel ve sürükleyici gerçek bir Western ve sinema tadında konular içerir.

Birçok okurun keşke devamı olsaydı dediği özel bir çizgi romandır Judas.

SLHjWy.jpg


Judas bende çok özeldir. Ülkemizde yayınlandığı yıllarda değerli çizer Aslan ŞÜKÜR’ün beyaz fon üzerine çizdiği eşsiz kapaklar bu kahramana çok özel bir tat katmıştı.

aeXf0h.jpg


PiyEMY.jpg


Çizimler birçok eleştirmen tarafından beğenilmese de, arada bir çizer değişse de, bence Judas aksiyonel çizimlerle ve karaktere uyan aksiyonlarla ben de özel bir tat bırakmıştır.
Ay7Jhz.jpg

5eLi6l.jpg



Bence Judas, çizgi roman severlerce okunması hatta arşivlenmesi gereken özel bir çizgi roman.

...

Önceki İnceleme:
JERİKO.....> TIKLAYINIZ.

JUDAS Sıralı Listesine Ulaşmak için Tıklayınız....
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Judas Hz. İsa'ya ihanet eden havarinin ismi. Hain anlamında kullanılıyor. Alan Scott ilk bölümde bir haydut takımının içinde. Olaylar neticesinde kanunun tarafında geçip haydutları avladığı için kendisine haydutlar tarafından hain damgası vuruluyor. Böylece hain anlamında Judas diye anılmaya başlıyor.

Judas çizgi romanı western türü içinde bana gerçekçi gelen nadir yapıtlardan birisidir. Vahşi batıyı tam olarak yansıtır. Hiikayeleri serttir, silahlar konuşur, insanlar ölür... Teksas, Tommiks gibi değildir, Teks gibidir. Teks okurunun beğeneceği çizgidedir. Buna karşılık ne yazıkki kısa ömürlü olmuştur. Bütün sayıları Tay yayınlarınca yayımlandı ve forumda taraması mevcuttur. Okumayanlara bir göz atmalarını tavsiye ederim.
 

atilkurt

Onursal Üye
4 Ocak 2010
335
1,313
Jil ve Jeriko'da bunun gibi sert olmasada benzer kitaplardır. Jil 80-90 kuşağında geçen modern zamanların kovboyudur. Judas'dan sonra okuyabilirsiniz.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Eski bir kahramanı hatırlatmanız bizi o günlere götürdü. O yıllarda Judas'ın kapak dizaynı diğer Tay yayınlarından farklıydı ve güzeldi. Ama nedense bende bir çizgiromandan ziyade bir romanın kapağı gibi hissettirmiştir. O yıllarda çıkan Barbara Cartland romanları da sanki buna benzer kapaklara sahipti gibi hatırlıyorum ve sebebi bu olabilir.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Mehmet bey bu makalenizde verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Pinkerton bildiğimiz üzere CIA nin atasıdır.
ABD de ki istihbarat kuruluşlarının operasyonel koludur.Tıpkı MI6 da olduğu gibi.
Bu anlamda Judas çok özel bir yayındır.
Tesadüfen Pinkerton un seçilemeyeceğini ABD yi tanıdığımız kadarıyla görebiliyoruz.
Puzzeli tamamlarsak Çizgi romanlar üzerinden önce Teksas ve Swing üzerinden ABD nin bağımsızlık hareketinin yüceltildiğini Tommiks ile meşruiyet kazandırıldığını ( Teks dahil ),Judas lada CIA nın kökü olan Pinkerton un özel bir yere konumlandırıldığını görmekteyiz.
Kısaca bize salt çizgi roman okutmamışlar.
Benzer bir makaleyi Java adamı konusunda yapmak gerekebilir.
Antropolojik veriler ışığında Atlantis ve Java adamı.
 
Üst