Bu kez karikatürist Erdil Yaşaroğlu hedefte

süpür

Onursal Üye
30 Ağu 2011
1,501
4,644
601cb85c4e3fe004acb71982.jpg

Karikatürlerini telifsiz olarak web sitelerinde paylaşan isimlere açtığı davalarla bir süredir gündemde olan Erdil Yaşaroğlu’na Amerikalı bir meslektaşından çarpıcı bir mesaj geldi.

Ünlü karikatürist Dan Piraro dün attığı tweet’le Yaşaroğlu’nun eski web sitesi ‘Komikaze.net’te, kendisine ait bir karikatürü Türkçeye çevirerek, imzasız ve izinsiz yayımladığını öne sürdü. Dan Piraro kendisine ait karikatürün Yaşaroğlu’nun web sayfasında kullanılmış halinin görüntüsünün eşliğinde “İşte başka insanların eserlerini alıp, isimlerini çıkararak kendi sitelerinde izin almadan yayımlayan sitelerden biri daha. Bu kabul edilebilir değil” mesajını paylaştı.

601c41140f25444210bb7d43

‘Bizarro’ adlı karikatür serisiyle tanınan Amerikalı karikatüristin tweet’i, sosyal medyada da gündem oldu. Pek çok kullanıcı Erdil Yaşaroğlu’nun Türkiye’de kendi karikatürlerini web sayfalarında yayımlayan kişilere açtığı davaları anımsatan ve bu kez kendisine dava açılabileceğini ima eden paylaşımlarda bulundu. Yaşaroğlu ise dün bu yorumlara sessiz kalmayı tercih etti, telefonlarına da yanıt vermedi.

DAVA AÇMIŞLARDI

Daha önce karikatüristler Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem ve Serkan Altuniğne konuyla ilgili açıklamalarında, yalnızca karikatürlerini ticari amaçla kullanan sitelere dava açtıklarını açıklamıştı. Öte yandan sosyal medyada farklı meslek ve yaşlardan isimler; karikatürleri ticari amacı olmayan kişisel web sitelerinde yayımladıkları için kendilerine dava açıldığını, bilgisayarlarına el konulduğunu duyurmuştu. Karikatüristler ise sadece ticari amaçlı kullanımlara dava açıldığını, “haklı oldukları halde sonradan üzüldükleri için” geri çektikleri davalar olduğunu açıklamıştı.

Kaynak :

nc460169apmq.jpg


mh460170gpme.jpg
 

ShadowMan :)

Yeni Üye
25 Ocak 2021
72
277
Sosyal medya sanattan besleniyor... Yakında sanat yapan insan kalmayacak bu sebepten. Geçmişimize saplanıp kalacağız... :)
 

Gibigibiloft

Yeni Üye
10 Kas 2018
42
238
Telif konusunda en güzel uygulamayı Youtube yapıyor birinin telifli ürününü kullanırsan izlenmeyi telif sahibine veriyor mükemmwl bir zeka ürünü..erdil yaşaroğlu bence haklı, haklı lakin kendi de birilerinin hakkını yiyorsa çıksın adam gibi evet yaptım pişmanım desin bu kadar zor değil bence.
 

süpür

Onursal Üye
30 Ağu 2011
1,501
4,644
Karikatürde etik savaşı

Karikatürde etik savaşı

6020ab8c4e3fe00d2c2b3656.jpg

ABD’li karikatürist Dan Piraro, bir eserini imzasız ve izinsiz kullanmakla suçladığı meslektaşı Erdil Yaşaroğlu’na dava açmayacağını söyledi. Hürriyet’e konuşan Piraro, “Bunu yapanlara dava açmaya kalksam, gelecek bin yılı mahkemede geçirmem gerekir” dedi.

Selçuk Erdem ve Serkan Altuniğne karikatürlerini telifsiz olarak internet sitelerinde yayınlayanlara karşı dava açmıştı. Amerikalı ünlü karikatürist Dan Piraro ise Twitter’dan yaptığı bir açıklamayla Erdil Yaşaroğlu’nu kendi karikatürünü izinsiz yayınlamakla suçlamıştı. Paylaşımı büyük yankı uyandıran Piraro, konuya ilişkin Hürriyet’e konuştu, şunları söyledi:

“İnsanların işlerinin, bu tarz etik olmayan şekilde kullanımı internet üzerinde çok yaygın. Öyle ki, bunu yapan herkese dava açmaya kalksam, gelecek bin yılı mahkemede geçirmem gerekir. (Yaşaroğlu’na karşı yasal işlem başlatıp başlatmayacağı sorusu üzerine) Hayır, bu siteye karşı (Komikaze.net) dava açmayacağım. Ancak yine de insanların online bir iş yaptıklarında nasıl bir etik algısına sahip olduklarını görmek bakımından bu durum endişe verici. Şahsen ben, üzerinde bir düzeltme ve değişiklik yapmadıkları ve bana da link gönderdikleri sürece, herkesin karikatürlerimi internette yayınlamasına izin veriyorum. Söz konusu site (Komikaze.net) bunu yapmış değil. Kasıtlı olarak imzamı kaldırmışlar. İşte bu etik değil.

Kaynak :

be460906yqg5.jpg


y6460907csu9.jpg
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,094
İstanbul
Şimdi bu adamın dava açıp da tazminat aldığı kişiler varsa onlar da karşı dava açma hakkı kazanmışlardır herhalde.
 
Üst