Hovarda Sayı 1- Nebioğlu Yayınevi (1973)

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,130
t59zvti.jpg



52308R.gif

 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,441
hiçbiryerde :)
Üşenmedim, oturdum araştırdım,
nedir bu hovardalık, neyin nesidir
diye. Araştırdıkça, taa Gılgamış'a
kadar gitmiş bulundum :) Valla :)
Şaka değil, yıllar yılı saygıyla
andığım, koca Mezopotamya'nın koca
imparatorlarından birinin ne kirli
çıkı olduğunu öğrenmek çok garip!..

hovarda-alemi.jpg


Tanıtım metninden:
“Abi şimdi diyelim kadın benim yanımda oturuyor, vol söylemezsen kalkar. Kalksa misal ortamda bir sürü orospu çocuğu oturuyor, onlar hele aran birileriyle bozuksa, belki adamın niyeti o değil ama gider oraya oturur diye düşünürsün, kalkmasın dersin. Kadın bunu bilir, garson senin aran kiminle bozuk bunu bilir, zaten garson dediğin adam orospu çocuğunun önde gideni, bir dönüm içinde kırk tazı yakalayamaz. Şimdi kadın bir de senin masana oturunca, hele sen iki üç akşam oraya gidip, bir şeyler söylemişsen, yani yatırım yapmışsan, vazgeçemezsin.”

Taşrada gece hayatının bir panoraması… Ekonomi-politik dinamiğinden eğlence kültürüne, davranış kodlarına, raconlarına… Osman Özarslan, taşrada bir modernlik deneyiminin de mekânı olan gazino ortamının derin bir analizini yapıyor.



Şimdi bir de Vikipediaya bağlanalım,
bakalım neler deniyormuş bu konuda:

Albert Camus bir işi durmadan yapan insanlar arasında fatihleri ve çapkınları da saymaktadır (Başkaldıran İnsan, Çeviren Tahsin Yücel). Fatih, nasıl birçok ülke fethettiğinde bile mutlu olamıyorsa, tıpkı onun gibi, çapkın da birçok sevgili edindiğinde mutlu olamamaktadır. Bu da çapkının asıl sorununun kendisinde olduğunu göstermektedir. Bir çapkın kendisine saygı duyabilmek için değer kazanmaya çalışmakta, çok sayıda sevgili edinince bu amacını gerçekleştirebileceğini ummaktadır.

Tarihin En Eski Çapkınlarından Biri
Çapkınlar zincirinin en başlarında bulunan kişiler arasında hiç kuşkusuz Gılgamış adlı Uruk Kralı başlarda gelmektedir (Uruk bugünkü Karkamış'ın altı bin yıl önce Bronz çağındaki adı olarak biliniyor). Gılgamış Destanı'nın ilk bölümünde anlatıldığına göre söz konusu Uruk Kralı kızları-kadınları ayartmaktan hiç geri durmamış. Bu tutumu nedeniyle de herkesi rahatsız etmiş, canından bezdirmiş. Kimseyi kızoğlankız bırakmamış. Evli kadınları bile ayartmış. Uruk halkı Gılgamış'ı yola getirmesi için Aruru'ya yalvarmış. Aruru da bu amaçla Enkidu'yu göndermiş. Enkidu ile Gılgamış kavgaya tutuşmuşlar. Ne var ki, Gılgamış tam Enkidu'yu öldürebileceği bir sırada ona kıymaktan vazgeçmiş. Kendisi ölçüsünde güçlü olan bu kişinin yaşaması gerektiğine karar vermiş. Böylece ikisi dost olmuşlar. Daha sonraki zamanlarda birçok ortak iş yapmışlar. Derken Enkidu bir hastalıktan ölmüş. Öteden beri ölümsüz olduğunu sanan Gılgamış böylece ölümlü bir varlık olduğunu hissetmiş. Ardından da ölümsüzlüğü aramaya koyulmuş.

Şimdi zurnanın zırt dediği yere geliyoruz:

"Çapkınlık Bir Kendini Sevme Çabası mıdır?
Olağan durumda bir erkek bir kadını, bir kadın bir erkeği sevdiğinde "gözü dışarıda" özelliğinden uzaklaşır, kendisinden hoşnut olur ve dolayısıyla da kendisini sevebilmek için ek çabalara yönelmez. Çapkın kişi ise bütün bunlara karşıt bir eğilim sergiler. Çapkınların kendi benlik duygularını yüceltmek istemeleri, böylece kendilerinden hoşnut olmanın altyapısını oluşturmak istemeleri ve bunu başarabilmek için de çapkınlığı bir araç olarak kullanmaları, onların asıl sorunlarının kendi benlik duygularıyla ilgili olduğunu göstermektedir."

Şimdi bütün bunların eşliğinde bu
keyifli dergiyi okuyarak feyz almanın
zamanı geldi.
Teşekkürler, saygılar hocam, zevkle
takip etmeye devam...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
İçinde birbirinden muzip yabancı karikatürlerin olduğu nitelikli bir dergi. Tüm mizah dergisi severlere tavsiye ederim. Bu özel paylaşımınız için teşekkürler Üstadım.
 
Üst