Molla Nasreddin Dergisi - Azerbaycan

buzancar

Kıdemli Üye
12 May 2014
114
943
Tarihi öneme sahip bir dergi
Bütün sayıları buradan indirilebiliyor (1906 yazan kısım hariç). Ama sitenin kapanacağı söyleniyor. İndirip yedeklemekte fayda olduğu kanaatindeyim. Hem de olabildiğince acele ile. Bence bu esere ilgi göstermek gerek, çünkü çok özgün...

İndirmek İçin:


1906 Sayıları indir:


Adres çubuğuna kopyalayıp yapıştırarak yazın entere basın. Yoksa "sahife tapılmadı" (sayfa bulunmadı) diyebilir. Azerice harfler nedeni ile.

Kitap haline getirilerek de basılmış:



Tarihi bilgi:

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.

Azerbaycan’da yayımlanan ilk mizah dergisidir. Azerbaycan’da mizah sanatının ve mizah edebiyatının öncüsü olan karikatür sanatının ortaya çıkmasında önemli rol oynayan, Molla Nasreddin dergisi adını hazırcevaplığı ile tanınan fıkra tipi Molla Nasreddin’den (Nasreddin Hoca) alır.

Rus Çarlığı, İran Şahlığı ve Osmanlı Devleti’nin son zamanlarını mizahî bir dil ve anlatımla yermiş; sıklıkla anadil, özgürlük, din, eğitim, köylü ve işçi hakları konularını işlemiş; Azerbaycan’ın dışında Fas’tan İran’a kadar geniş alanda okuyuculara ulaşmış; doğu ülkelerinde demokratik düşüncenin gelişmesinde etkisi görülmüştür

Derginin yaratıcısı ve editörü yazar Celil Memmedguluzade idi. Devrin Tiflis’teki önemli yazar, şair ve ressamları derginin çatısı altında toplanmış ve Azerbaycan edebiyatında ve basınında yeni bir ekolün başlatmışlardır (Molla Nasreddin Edebi Ekolü).[1] 1906-1917 arasında Tiflis'te çıkarılan dergi, 1921'de Tebriz'de, 1922'den itibaren Bakü'de yayın hayatını sürdürmüştür.

Molla Nasreddin, yayın hayatına 1906’da Tiflis’te başladı. İlk sayı 7 Nisan 1906’da çıktı. 1000 adet basılan ilk sayıdan itibaren halktan büyük ilgi gördü. İlk sayının ön kapağında, uyuyan Müslümanları uyandırmaya çalışan Molla Nasreddin tasvir edilmekteydi. Celil Memmedguluzade’nin “Molla Nasreddin” takma adı ile yazdığı “Sizi Deyib Gelmişem” başlıklı yazıda derginin varoluş gayesi açıklandı

Molla Nasreddin’in 340'ı Tiflis'te, 8'i Tebriz'de 400'ü Bakü'de olmak üzere 748 sayısı yayımlanmıştır.

Dergi 1906’dan 1917’e kadar yayın hayatına Tiflis’te devam etmişti I. Dünya Savaşından sonra ağırlaşan baskılar üzerine dergiyi kapatmak zorunda kalan Mirza Celil, 1921’de Molla Nasreddin’i yeniden Tebriz’de yayımlamaya başladı. Ne var ki İran hükümetinin baskılarının gittikçe artması üzerine kısa sürede Bakü’ye döndü. Kasım 1922’de aydınların baskısı ile Molla Nasreddin’i çıkarmasına izin verildi ve dergi yayın hayatına Bakü’de devam ettii.

Dergi hiciv vasıtasıyla toplumsal hayattaki olumsuzlukların tamamını tenkit etmiş; bolşeviklerin aksine dine değil, hurafe bidatlere karşı savaşmıştır.Nitekim C.Memmedkuluzâde’nin derginin dördüncü sayısında yayınlanan makalesinde Allaha, peygambere itaatin gereği ifade edilmekle beraber, hurafeler de tenkit edilmiştir.
1903-1905’te Tiflis’te yayımlanan ünlü Türkçe Şarki-Rus gazetesinin yazar ve şair kadrosunda bulunan edebiyatçıların büyük kısmı daha sonra Molla Nasreddin’in çekirdek kadrosunu oluşturmuştur.

Dergide Celil Memmedguluzade “Molla Nasreddin”, Ömer Faik Numanzade ise Ümidvar, Dermend, Hayrani müstearlarıyla yazılar yayımladı.

Molla Nasreddin, Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanır ve yayın felsefelerinden biri, ana dilde yayındır.

Toplumun büyük bir kısmı okuma yazma bilmediği için Molla Nasredin dergisi yazarları edebi dilin geliştirilmesinde halk diline yönelme gereğini savunmuşlardır. Dergi, ülkenin geleceği açısından Molla Nasreddin ile pek çok konuda amaç birliği içerisinde olan Füyûzat ile dil meselesinde ayrılmıştır.Molla Nasreddin tamamen açık, duru bir Azerbaycan Türkçesiyle ve sade bir üslupla topluma yönelik yayın yapmıştır.

Molla Nasreddin'in kurucusu Celil Memmedgülüzade pek çok yazısında “anadili” vurgusu yaparak, Farsça ve Rusça yazanları eleştirmiş; edebî dilin geliştirilmesi ve konuşma diline yakınlaştırılması konusunda son derece duyarlı bir tavır sergilemiştir.

Molla Nasreddin ile ilgili bilgiler burada mevcuttur:
1. (Türkçe)
2. (Türkçe)
3. (Azerice)
4. (İngilizce)

MOLLA NASREDDİN'DEN ESİNLENEN QEM PENCERESİ (GAM PENCERESİ) FİLMİ İÇİN:
http://www.cizgidiyari.com/forum/yabanci-filmler/122674-qem-penceresi-gam-penceresi-1986-a.html
 
Son düzenleme:

buzancar

Kıdemli Üye
12 May 2014
114
943
II-cover-14-e1283437679988.jpg
 

BelaMatador

Onursal Üye
8 Mar 2011
415
4,510
İstanbul
Ben bu dergiyi yeni keşfettim ama maalesef hem cavidaga sitesi hem kitabklubu siteleri yayın hayatlarına son vermiş. Dolayısı ile dergilere ulaşamıyorum. Daha önceden dosyaları indirmiş bir dostumuz tekrar paylaşabilirse çok sevinirim.

Bu vesile ile Cizgidiyarı yöneticilerine bu kadar yıldır verdikleri inanılmaz emek ve devamlılıkları için çok çok teşekkür ediyorum.
 

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
353
1,340
Çengelköy
Üst