Çocuk Alemi Dergisi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ÇOCUK ALEMİ


(1) 1944 yılında Hamid Şendur tarafından yayınlanmaya başlayan Çocuk Alemi dergisi, 15 kuruşluk satış fiyatıyla pek çok Amerikan çizgiromanına yer vermiştir.

Çocuk Alemi, orijinallerinin üzerlerinden itinasız şekilde çizilmiş Mandrake, X-9 Gizli Polis, Tarzan, İki İzci, Brick Bradford, Miki Fare gibi bilinen çizgiroman başlıklarının yanı sıra yayınladığı özel sayılarda bastığı çalışmaların orijinalitesini bozmadan okurlarına sunmuştur. Ayrıca Vatan İçin, Yeni Dünyalara Doğru, Tom Sawyer'in Maceraları, Afacan, Binbir Gece Masalları, Vatan Kurtaran Aslan, Demir Maske gibi belli bir çizgiroman kahramanına ait olmayan çizgiroman öyküleri de dergi sayfalarını doldurmuştur. Bu ufak ebatlı dergiyle sekiz adet özel sayısı, Çocuk Alemi Yayınları'nca çıkmıştır. Özel sayılardaki her kitap bir çizgiroman ve iki uzun öykü olarak hazırlanmıştır. Bunlar sırasıyla: Afacan, Tonguç, Kadar, Dan W+/*inslow/Don Winslow of the Navy, Yıldırım Şerif, Kaptan Marvel'in Oğlu/Kaptan Marvel, Prens Ali ve Deniz Aslanı'dır. Bunlardan Dan Winslow, ABD kaynaklı olup, Frank V.Martinek tarafından çizilmiş Don Winslow of the Navy başlığıyla bilinen ve uzun yıllar yayınlanmış bir çizgiroman bantıdır. Ayrıca Fawcett Comics tarafından aylık periyottaki dergileri yıllarca basılan ve yüksek satış grafikleri yakalayan Captain Marvel'de ortaya çıkmış olan Captain Marvel Jr. başlıklı çizgiroman serisi de Çocuk Alemi sayfalarına Kaptan Marvel'in Oğlu adıyla dahil olmuştur. Dergide bir Türk ressamın elinden çıktığı tahmin edilen çizgiromanlar ise, kafasındaki ayyıldızlı fesiyle acı kuvvetini Amerikalılara gösteren Türk Aslanları, Koca Yusuf ve Bedri Koraman'ın çizdiği bir çocuğun gizemli uzay seyahatini konu edinen Tonguç'dur.


izgiromanAnsiklopedisi140.jpg


Çocuk Alemi dergisinin 19 Kasım 1949 tarihli sayısının kapağı.

Dergi, 1947 yılında yazılı metinler hariç hemen hemen aynı çizgiroman başlıklarıyla bir defa daha yayınlanmıştır. Öncekiyle arasında çok az fark olan bu serisinin farkı Vak Vaka başlıklı Donald Duck'ın orijinal çizgileriyle boy göstermesi ve kapaklarda Koraman'ın Bedri şeklinde attığı imzasının bulunmasıdır. Ayrıca derginin arka kapağında renkli olarak Orhan Özkırım'ın senaryosunu yazdığı ve Çetin Özkırım'ın çizgiroman dönüştürdüğü Boğatır Asena başlıklı bir çizgiroman tefrika edilmiştir. Toplam yirmi sayfada sona eren bu öyküyle beraber Çocuk Alemi de 13 Aralık 1947 tarihli 46. sayısıyla yayınını noktalamıştır.

(2) Sait Yurdagül'ün sahibi olduğu Yurdagül Yayınları tarafından yayınlanan Çocuk Alemi, Mayıs 1966 tarihinden itibaren çok kısa bir süre boyunca okuyucuya ulaşmıştır. Yayınladığı toplam altı sayısında Görünmeyen Adam, Walt Disney'den Dumbo, Maskeli Süvari, Wyatt Earp ve Azgın Çarli başlıklı çizgiromanların tamamı Türk çizerlerce orijinallerinden kopya edilerek dergide kullanılmıştır.
 
Üst