bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
BULVAR DERGİ


İlk sayısı 12 Şubat 1984 tarihinde Bulvar Gazetesi'nin eki olarak verilen Bulvar Dergi, 16'şar sayfalık günlük fasiküllerinde çok popüler bazı Avrupa çizgiroman başlıklarına yer vermiştir.

Bulvar Dergi'nin en dikkat çeken dokuzuncu sanat başlığı, Türkiye'de ilk ve son kez yayınlanan Gökler Hakimi Kaptan Erok olmuştur. Kaptan Erok, aslında Saul Dunn'un yazıp Don Lawrence'in sanatsal kariyeri boyunca üzerinde titizlilde çalıştığı Storm orijinal isimli bir bilimkurgu çizgiromanıdır. Lawrence'in hiç mürekkepleme yapmadan ve kontür kullanmadan, her bir karesini bir tablo güzelliğinde çizdiği Kaptan Erok'un biraz fantastik motiflerle bezeli dünyasıyla, yazar Bob De Groot ve çizer Philippe Turk tarafından yaratılan ve burada en uzun macerası ile yer alan Mucit Macit/Leonard'ın bile popülarite olarak önüne geçmiştir. Dergideki bir diğer önemli çizgiroman ise, yaratıcısı Sezgin Burak'ın ölümünden altı yıl sonra ilk kez Özcan Eralp'in elinden burada hayat bulan Tarkan olmuştur. Eralp, bu gazete ve ilavelerinde önce Burak'ın elinde yarım kalmış 'Milona'ya Giden Yol' adlı macerayı kendi senaryosuyla tamamlamış, ardından da birkaç Tarkan serüvenini daha koleksiyona eklemiştir.


izgiromanAnsiklopedisi096.jpg


Bulvar Dergi'nin Mucit Macit öyküsü içeren kapağı.​

O yıllarda Alfa Yayınevi logosunda fırtınalar estiren ilkel çağların yenilmez barbar savaşçısı Conan'da birer sayfa halinde tefrika edilen bir macerasıyla Bulvar Dergi okuyucularına günübirlik ulaşmıştır. Derginin ilk sayılarında boy gösteren diğer bir çizgiromansa Avrupa'nın en popüler mizahi çalışmalarından ve Galyalıların en şöhretlilerinden olan Asteriks'in maceralarını içermektedir. Yayın ayrıca karikatür köşesi ve James Dean'ın oynadığı bir filmin fotoromanını vermiştir.


izgiromanAnsiklopedisi096a.jpg


Don Lawrence'in çizdiği ve Gökler Hakimi Kaptan Erok adıyla yayınlanan kahramanı Storm'a ait bir Bulvar Dergi sayfası.​

Dergi, sonraki sayılarda macerası sona eren çizgiroman başlıklarının yerine bant formatlı olarak Temel Reis/Popeye; Cin ile Cingöz adı altında Baule et Bill; ikişer sayı süren devamlı öyküleriyle Vız Vız; Stan Drake'in Genç Kız Kalbi; George Swanson yani Swan'dan Allahlık Ali Bey; Boltinoff ile Burnett'den Afacan almıştır. Daha sonradan azalan sayfa sayılarıyla fasikül formatı dışında, katlamayla elde edilen dört sayfalı bir eke dönüşen Bulvar Dergi'de Futbolda Dünya Kupaları başlığında sunulan belgesel bir çizgiroman bantı yer almıştır. Bu dönemde yayınlanan en önemli çizgiroman ise, ilk kez 1974 yılında Tercüman Gazetesi'nde Dadaş Hasan adıyla yayınlanan Erol Denli imzalı ilginç bir çalışma olmuştur. Burada Vatandaş Hasan başlığı altında yayına sürülen çizgiroman, bazı Yeşilçam aktörlerinin fotoğrafları kullanılarak hazırlanmıştır. İlhan Engin'in senaristliğinde Denli'nin başrol verdiği Hasan karakteri ise Fikret Hakan'ın yüz anotomisi baz alınarak kotarılmıştır. Bir diğer Avrupa kaynaklı çizgiroman da Umpah-pa adıyla yayınlanan René Goscinny ile Albert Uderzo'nun mizahi çalışması olan Umpah-Pah olmuştur.
 
Üst