Bram Stoker'dan DRACULA - Başrolde BELA LUGOSI

azizelaziz

Çeviri & Balonlama
11 May 2012
203
6,684
Sevgili dostumuz "Mr Davaro" bir paylaşımımda profil resmime atıfta bulunarak: "Profil fotonuzda da Bela Lugosi'nin Dracula'sını görüyorum, acaba ileride sizden bir Dracula çizgi romanı da görür müyüz?" diye sormuştu. Ben de özellikle vampir çizgi romanlarını seven biri olarak, bu fikre sıcak baktım ve internette çevrilecek kitapları hararetle aramaya başladım. Birden karşıma bu kitap çıktı. Hem Bram Stoker'ın ünlü romanından birebir uyarlama olması, hem de Dracula olarak Bela Lugo'sinin yer alması nedeniyle mal bulmuş Mağribi gibi üzerine atladım. Ancak kitabı indirip 200 sayfaya yakın olduğunu görünce açıkçası
gözüm korktu. Çünkü zaten 6 kitaplık bir II. Dünya Savaşı frankofon serisiyle uğraşmaktaydım o an. Ancak incelediğimde okunup geçilesi bir çizgi roman değil de El Garing'in müthiş çizimleriyle tam bir külliyatlık grafik-roman olduğunu gördüğümde bu projeyi yapmaya karar verdim.

Bu arada kızım Belit (Nick falan değil, nüfustaki gerçek adı. Ailedeki çizgi roman hastalığını artık siz düşünün :)) okulda dil bölümünü seçtiğinden, ona da yararlı olacağı için beraber yapmaya karar verdik. Hem çevirisinde, hem de bütün kitabı klavyeye döktüğü için büyük emeği var.

Kitaba gelecek olursak, Dracula'yı herhalde Dünya üzerinde tanımayan hiç kimse yokken, sizler gibi çizgi roman severlere anlatmayı lüzumsuz görüyorum. Resmen Bram Stoker gerçek bir ölümsüz yaratmış. Filmler, diziler, romanlar ve tabii bizim için asıl önemlisi çizgi romanlar... ama Dracula denince aklımıza gelen o ete kemiğe bürünmüş tip de Bela Lugosi'nin eseridir.1931 yılında Universal Stüdyoları'nın filminde oynadığı rolle hem popüler kültür için hem de kendisinden sonra bu rolü canlandıracaklar için (Cristoper Lee, Frank Langella, Gary Oldman ve daha birçok ünlü aktör...) o da resmen bir vampir-prototype yaratmış. Film hakkında daha fazla bilgi almak ve filmi indirmek istiyorsanız, sitemizde "agartan" dostumuzun paylaşımına bakabilirsiniz. http://www.cizgidiyari.com/forum/yabanci-filmler/142523-dracula-1931-a.html

Lafı çok fazla uzatmak istemiyorum. Çünkü kitabın bizzat oğlu ve torunu tarafından yazılan önsözünde Bela Lugosi hakkında geniş bilgi bulacaksınız. Kitabın sonsözü de ustaların ustası Stoker'ın büyük-büyük yeğenine ait...

Şimdi sizleri Legendary Comics tarafından 2020 yılında yayınlanmış, uyarlamasını ve kurgusunu Robert Napton'un yaptığı, El Garing'in her bir karesi tablo niteliğindeki çizimleriyle (Özellikle bölüm ayracı sayfalarındaki Lugosi'nin mimik çizimlerine dikkat etmenizi öneririm. Arka arkaya oynattığınızda sanki çizim değiller de bir video seyrediyormuş izlenimi veren...) 197 sayfalık bu görsel şölenle başbaşa bırakıyorum... İyi okumalar!




www.youtube.com/watch?v=zPAfrNH9c68


OtaE5U.jpg

(300 dpi, 2500X3600, 330 Mb)​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

sebo22

Onursal Üye
14 Tem 2009
2,081
5,432
Kız babası olmak böyle bir şey üstadım.
Benim oğlan senelerdir bir Wolverin çevirecek daha bitmedi.
Baba kız bir alkışı hakkettiniz çok teşekkürler
 

Mr Davaro

Çeviri & Balonlama
7 Haz 2020
508
8,283
O sorduğum soruya, en güzel cevap bu paylaşımınızla gelmiş oldu.
Hani sorsalar nasıl bir Dracula çizgi romanı görmek istersiniz diye,
tam da böyle bir şey isterdim. Hayran olduğum Bela Lugosi'nin
başrolünde olduğu 1931 Dracula filminin çizgi roman uyarlaması!
Hem de yine başrolde Bela Lugosi! Gerçekten inanılmaz...
Sizin de söylediğiniz gibi çizimleri hakikaten MÜTHİŞ!
Normalde siyah beyaz okumayı pek seven biri değilimdir ama
bu eseri iyi ki siyah beyaz yapmışlar dedim zira filmi de siyah beyazdı.
Adeta aynı havayı korumuşlar, çizimleri ve çinilemesiyle çok güzel uymuş.

Bela Lugosi, tıpkı Dracula'nın kendisi gibi tekrar hayat buldu,
bu muazzam kitabın her bir güzel sayfasında...
O bizim için zaten filmi ile ölümsüzleşmişti, bedeni ayrılmıştı belki
bu dünyadan ama ruhu o güzel Dracula filminde yaşıyordu...
Bu grafik romanda da ruhu yine bizimle birlikte,
okuduğumuz, gördüğümüz her sayfada.

Böylesine fevkalade bir işi Türkçe okuyabilmekte büyük bir ayrıcalık.
Bu ayrıcalığı bize sunduğunuz ve fikrimi önemseyip bizlere Dracula
armağan ettiğiniz için hem de en özelinden Bela Lugosi Dracula'sı
paylaştığınız için çok teşekkürler, elinize emeğinize sağlık.
 

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
2,988
8,408
Harikasınız üstadım. Bir dostun isteğini yerine getirmek için harcamış olduğunuz emekler de ayrı bir güzellik. Elinize yüreğinize sağlık Baba ve kıza sonsuz teşekkürler.
 

DeMoN69

Kıdemli Üye
10 May 2020
506
2,110
Üstadım bu mükemmel eseri arşivimize kattığınız için size ve kızınıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Her ikinizin de ellerine sağlık.
 

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
353
1,340
Çengelköy
Dracula'nın 125. yıldönümünde Guinness Dünya Rekoru kırdılar: Bini aşkın vampir buluştu
Vampirler, 'Drakula'nın 125. yıldönümünü onurlandırmak için dünya rekoru kırdı. Bram Stoker'ın ünlü hikayesine ilham veren gotik harabeler arasında bini aşkın Dracula kostümü giyen kişi İngiltere’nin Kuzey Yorkshire bölgesindeki Whitby Manastırı'nda buluştu. 2011'de kırılan önceki Guinnes Dünya Rekoru bin 39 kişiyi içeriyordu.

Konuyla ilgisi olduğu için bu haberi de buraya bırakmak istedim.

 
Üst