En iyi 25 Superman Öyküsü

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Tam 75 senelik geçmişe sahip olan bir karakterin en güzel öyküsü hangisi sorusuna cevap vermek kolay değildir, ayrıca bu hikaye güzel bu hikaye bu hikaye kötü demek kişiden kişiye değişen bir yorumdur. Bunun üzerine bende farklı bir iki listeyi inceledim ve kendi insayatifimi kullanarak sıralamaları dizdim ve daha çok tavsiye niteliğinde olacak 25'lik bir liste hazırladım (O zaman ne diye başlığa en iyi yazdın derseniz , itiraf edeyim konu daha fazla ilgi çeksin diye :D ). Bu hikayelerin bir kısmının türkçe çevirisini bulabilirsiniz , okumadıysanız çabuk olun derim, Superman'in teliflerinin alındığını duyduk bu yüzden artık kolay kolay çevirisini bulamazsınız , olanlarından kaldırılması mümkün . Bir Superman fanı olarak yayınlanacağını duyunca çok sevindim , umarım yayıncı doğru hikayeleri seçer çünkü başarılı olmasını çok istiyorum.

Listeye başlamadan önce bazı kriterlerden bahsedeyim.
1-Listede Crisis öncesi hikayeler yok , yani 85 öncesi hikayelerin neredeyse tamamını eledim o dönemde iyi yazılmış hikayeler olabilir ama listenin modern döneme yönelik olması gerektiğini düşündüm.
2-Listede team up türü hikayelerde yok . Hikayelerin Superman odaklı olmasına dikkat ettim bu yüzden Superman/Batman serisinden (ki seri oldukça iyidir tavsiye ederim) ve benzer şekilde olan hiçbir hikaye yok , yoksa ayrı bir liste sırf Superman ve Batman ortaklığından bile yapılbilir.
3-Uzun ve Superman ailesi dışındaki karakterlerin ara sayılarının karıştığı crossover hikayeleride yok "one million" gibi. Bu hikayeleri diğer kahramanların dahil olmasıda etkiliyor.
4- Ve hiç New 52 hikayesi yok, daha yeni oturmaya çalışan bir evren olduğu için ve pekte dişe dokunur bir hikaye göremedik daha. Evet şimdi bu uzun gereksiz giriş yazısından sonra sıralamaya başlayalım.



Emperor_Joker.jpg


25-Emperor Joker
(İmparator Joker)
Yazar: Çeşitli Çizer: Çeşitli​

Hani şu Superman'in gümüş çağdan kalma beşinci boyuttan gelen gıcık bir düşmanı vardı adı Mr.Mxyzptlk, işte ismi bile okunmayan bu düşman belirli zaman aralıklarında gelip Superman'in hayatını karıştırmaya çalışırdı ve Superman ona adını tersten söylettirerek (Kltpzyxm) mağlup ederdi . Bu seferki karşılaşmada Mr.Mxyzptlk, Superman'in başına bela açmak için güçlerinin bir kısmını Joker'e verir fakat Joker azı ile yetinmeyip tamamını çalar ve dünyayı tamamen kendi çılgın beynine göre değiştirip kaçıklar gezegenine çevirir. Arkham tımarhanesine kapatılan Superman ise dostlarını kurtarmalı ve bu çılgın dünyayı eski haline getirmesi gerekmektedir. Joe Kelly ve Jeph Loeb'in baş yazarlar olduğu bu hikayeye bir çok çizer eşlik ediyor. Eğlenceli ve yeryer tempolu güzel bir öykü başlangıç için fena değil.

Lex_Luthor_Man_of_steel.jpg


24-Lex Luthor:Man of Steel
(Lex Luthor:Çelik Adam)

Yazar:Brian Azzarello Çizer:Lee Bermejo​


Superman'in en büyük düşmanı Lex Luthor'un gözüyle Superman. Bu hikayede Lex'in Superman'e olan kinini ve onun nasıl insanlık için bir tehdit olarak görüşünü okuyoruz. Kişisel olarak pekte sevmediğim bir yazar olan Brian Azzarello'nun ve kişisel olarak sevdiğim bir çizer olan Lee Bermejo'nun elinden çıkan bu hikaye , yer yer ilgi çekici anlar sunuyor, arada karakterizasyon hatalarıda yok değil mesela Batman'in Luthor ile anlaşmaya varması gibi ama Frank Miller'da Kara Şövalyenin Dönüşünde Superman'i hükümet uşağı olarak göstermişti, zaten o kısımı sorun olarak görmüyorum , esas Azzarello'nun yazarlığı hoşuma gitmeyen şey burada da hikayeden etkilenmedim ama listelerde yer aldığından adil olması için bende ekliyorum , diğer yandan çizimlere hiç lafım yok , bilen bilir Bermejo'nun çizimleri harikadır. Sadece çizimler için alınabilir.

Superman_-_Speeding_Bullets.jpg


23-Speeding Bullets
(Hızlanan Kurşunlar)

Yazar: J.M. Dematteis Çizer: Eduardo Barreto​


Elseworld hikayelerinin yapısından zaman zaman bahsedildi, bu hikayede bebek Kal-El'in kapsülü Gotham Şehrine düşüpte Thomas ve Martha Wayne tarafından bulunsaydı ne olurdu konusu işleniyor. Çocukları olmayan Wayne çifti bu bebeği evlat edinip Bruce adını verir. Çocuğun özel yeteneklerini keşfeden aile doğru yolu öğretir ta ki malum geceye kadar, aile bir sinema çıkışı bir yankesici ile karşılaşır ve Wayne çifti öldürülür. Bruce ise büyüyünce suçla savaşmaya yemin eder ve Batman kimliğini alır. Bu hikayede Batman'in hikayesi Superman'e uyarlansaydı nasıl olurdunun yanıtını alıyoruz (Batman ne yaptı etti burnunu listeye soktu :D ) . Güzel bir elseworld hikayesi.

300px-Superman_Earth_One.jpg

22-Earth One
(Dünya Bir)

Yazar:J.M. Straczyski Çizer: Shane Davis​

Dünya Bir serisi yeni okuyucular devamlılığa boğulmasın diye tasarlanmış , karaterlerin modern dünyaya yeniden tanıtılması için yapılmış bir seridir. Malesef sadece Superman ve Batman'e uyarlandı ve devamı gelmedi. Yinede hikayeler fena sayılmaz çizimleride beğendim.

escape+from+bizarro+world.jpg



21-Escape From Bizarro World
(Bizarro Dünyasından Kaçış)

Yazar:Geoff Jones,Richard Donner Çizer: Eric Powell​

Superman'in başarısız klonu Bizarro, psikolojik sorunları iyice artınca dünyadan kaçıp kendisine yepyeni bir dünya yaratır ve bu dünyada normal dünyadaki karakterlerin Bizarro benzeri klonlarını yapar fakat bu klonların hepsi Bizarrodan nefret etmektedir. İyice çöken Bizarro akıl danışacak bir baba figürüne ihtiyaç duyar , bu kişi ise baba Kent'ten başkası değildir. Superman, Bizarro dünyasına gidip babasını kurtarmak zorundadır fakat bu zannettiği kadar kolay olmayacaktır. Bizarro her zaman sempatik bulduğum bir Superman düşmanıdır (İnsan öldürmüşlüğü vardır ama yinede acır sempati duyarım :D ), bu hikaye ise oldukça eğlenceli özellikle flashbacklerde Superman ve babasının ilişkisinin gösterilmesi güzel anlar ki baba Kent hikayenin sonunda Bizarro'ya bile babalık yapıyor , Bizarro'nun ters dünyası ise oldukça ilgi çekici hele karakterlerin Bizarro klonlarını ve Bizarro Justice League'i görmek çok keyifli.


Superman_Secret_Origin.jpg


20-Secret Origin
(Gizli Orijin)

Yazar:Geoff Jones Çizer:Gary Frank

Eğer Superman hikayelerinin geneline bakarsanız birçok orijin yazıldığını görürsünüz, Kriptondan gelen bir bebek bunun daha nesi bu kadar işleniyor derseniz , işin aslı gençlik döneminde bitiyor , Superboy dönemi devamlılıktan çıktığından birçok yazar Superman'in gençlik dönemini yorumlamaya çalıştı. 2009 yapımı bu Geoff Jones yorumuda fena bir hikaye değil, Gary Frank'ın çizimleriyse oldukça güzel, Superman'in yüzünü ise hepimizin bildiği Superman filmlerinin aktörü Christopher Reeve'den ayrı bir güzellik.

Brainiac.jpg


19-Brainiac

Yazar: Geoff Jones Çizer :Gary Frank​

Superman'in eski düşmanlarından biri olan Brainiac yıllarca bir çok değişime uğramış bir karakterdir. Evrendeki tüm bilgiye sahip olma amacındaki bu yarı makine yarı uzaylının en büyük hobisi gezegenlerdeki önemli bir şehri küçültüp şişelemektir. En bilinen hikayesi daha Superman doğmadan önce Kandor adlı Kripton şehrini şişelemesidir. Geoff Jones 2008 yılında bu hikayeyi yeniden düzenler bu aksiyonu bol hikayeyi yaratır. Brainiac'ı da yenileyen Jones onu gerçektende korkutucu bir düşmana çevirir. Hikayenin sonlarında tempo zirveye ulaşıyor ve Superman önemli bir kayba uğruyor. Kesinlikle iyi bir öykü.

Superman_Doomsday_Hunter_Prey.jpg


18-Superman/Doomsday:Hunter/Prey
(Superman/Doomsday:Avcı/Av)

Yazar: Dan Jurgens Çizer: Brett Breeding

Doomsday'in dönüşü , bu hikayede Superman'in kabusu haline gelmiş olan Doomsday öncekinden daha beter şekilde geri gelir. Yaratığın orjinini öğrendiğimiz bu hikaye bol aksiyonla doludur. Öncelikle Doomsday'in yıkımının dünyada olmadığını belirteyim, Doomsday'in bu seferki durağı şeytani Darkseid'in yönettiği Apokalipstir. Koca Darkseid bile Doomsday'in gücü karşısında hazırlıksız yakalanmıştır , ayrıca Cyborg Superman'in dönüşüde bu hikayede gerçekleşir. Oldukça güzel ve akıcı bir hikaye , hatta Superman önceki hikayenin özelştirisini yapıp bu defa aklını kullanarak savaşıyor :D .

camelot+falls.jpg



17-Camelot Falls
(Camelot'un Düşüşü)

Yazar:Kurt Busiek Çizer:Carlos Pacheco&Jesus Merino​


Busiek'ten harika bir hikaye , hikaye içinde hikaye gibi görünsede tüm olaylar sonunda bağlanıyor, hikayenin temelinde ise geçmişten gelen bir büyücünün Superman'i tehdit olarak görüp yok etme çalışması var. Güzel başlangıcı ve geniş coğrafyalara yayılışıyla haraketli ve rahat bir okunuşu var. Kesinlikle iyi bir hikaye.

Superman_Birthright.jpg


16-Birthright
(Vatandaşlık Hakkı)

Yazar:Mark Waid Çizer: Leinil Yu,Garry Alanguilian​

Bir diğer Superman orijini ve sonuncu olmadığına emin olabilirsiniz. Bu defa Mark Waid'in yorumunu okuyoruz. Superman'in gençliğindeki maceralarını okuyup metropolise gelişi ve kendini kabul ettirişini görüyoruz. Hikaye özellikle Lex Luthor'u yenileyip bazı kalıcı değişiklikler yapar, ilk çıktığında bir bilim adamı olan Luthor, sonrasında bir iş adamına dönüştürülmüştü , bu hikayeden sonra ikisinin kombinasyonu haline geldi, ayrıca çocukken Smallville'de yaşamış ve Clark ile arkadaşlığı bile olmuş. Mark Weid'in yazarlığı harika , genel olarak Leinil Yu'nu çizimlerini sevmesemde bu hikayede fena sayılmaz , sanırım Alanguilian'ın
etkisi var.

Superman_Up_Up_and_Away.jpg




15-Up,Up and Away
(Yukarı,Yukarı ve İleri)

Yazar:Kurt Busiek,Geoff Jones Çizer: Pate Woods​

Infinite Crisis event'ından çıkan kahramanımız enerji kaybına uğramıştır , tekrar reşarj olurken (Superman gücünü güneş enerjisinden alır) normal bir hayat sürmektedir fakat düşmanları bu süre zarfında Metropolis'i rahat bırakacak değildir. Bu akıcı ve hareketli hikayede Superman'in güçleri yavaş yavaş geri gelirken onun DC evreninde ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

314px-Superman_v.2_75.jpg


14-The Death and Returns of Superman
(Superman'in Ölümü ve Dönüşü)

Yazar: Çeşitli Çizer: Çeşitli​


Bu hikayeden ayrıntılı bir şekilde bahsetmiştim, ne kadar tartışmalı olduğunuda söyledim fakat genel hatlarıyla güzel bir hikayedir . Superman'e ilgiyi canlandırmak için yapılmış olsada sonrasında gelmiş olan benzerlerinden çok daha iyi bir öyküdür.

200px-Superman_for_All_Seasons_1.jpg


13-For All Seasons
(Tüm Mevsimler)

Yazar: Jeph Loeb Çizer: Tim Sale​

Batman Long Halloween'i yaratan ikiliden muhteşem bir hikaye. Dört mevsim temasında dört farklı anlatımla yapılan öykü tam olarak bir orijin hikayesi olmasada ona yakın bir işleyişe sahip . Sale'nin çizim tarzı biraz farklı bir tür olduğundan sevenide var sevmeyenide. Ben kendi adıma beğeniyorum, öyküde hoşuma gitti olduğu yeri hak ediyor.


300px-It%27s_a_Bird_Vol_1_1.jpg


12-It's a Bird
(O bir Kuş)

Yazar: Steven T. Seagle Çizer: Teddy Kristiansen​

Bu tamamen alışılmışın dışında bir öyküdür ve Vertigo logosunda çıkmıştır. Vertigo yetişkinleri hedef alan DC'nin alt kolu bir yayıncıdır. Bu hikayede ise Steven'ın bir Superman hikayesi yazma macerasını ve kendi hayatından kesitler gösteriyor. Hikayenin dili biraz daha ağırdır ve aksiyon filan yoktur , hikaye bir roman gibi işleniyor. Belki herkese hitap etmeyebilir fakat hikayeye şans verip anlamaya çalışırsanız oldukça tatmin edici bir öykü görebilirsiniz.

last+son.jpg



11-Last Son
(Son Evlat)

Yazar: Geoff Jones Çizer: Richard Donner, Andy Kubert​

Metropolis'in göbeğine büyük bir kapsül düşmüştür. Kapsülden ise bir çocuk çıkar. Bu gizemli çocuk yapılan araştırmalarda kriptonlu çıkar , Superman başta çocuğun hükümet ajanlarının gözetiminde olmasına izin versede , sonra ajanların çocuğu özel bir tesise götürüldüğünü görünce , başlarım hükümetinize deyip çocuğu ajanların elinden alıp kendi himayesine alır (Superman'e hükümet köpeği diyen utansın). Çocuğa doğru yolu öğretip tamda Lois ile evlat edinip Christopher Kent kimliğini vermişlerken gerçek ortaya çıkar. Aslında Christopher, phantom zone'daki General Zod ve sağ kolu Ursa'nın oğludur ve babası ve diğer phantom zone suçlularını kurtarmak için Phantom zone'dan dünyaya yollanmıştır. Zod ve suçlular serbest kalınca dünyada büyük bir savaş başlamıştır. Heyecanlı ve aksiyon yüklü bu hikaye çok güzel bir işleyişe sahip .

red+son.jpg


10-Red Son
(Kızıl Evlat)

Yazar: Mark Miller Çizer: Dave Johnson​

Anne Rusya'nın kızıl evladı Superman. Bu elseworld hikayesinde Superman'in kapsülü eğer Sovyet Rusyaya düşseydi ne olurdu sorusunun cevabını alıyoruz. abdullah daha ayrıntılı şekilde burada bahsetti . Muhteşem işlenişiyle harika bir öykü.

Mansteel1.png


9-Man of Steel
(Çelik Adam)

Yazar&Çizer: John Bryne​

Crisis sonrasında yapılan ilk orijin hikayesi ve bence en sağlamı. 86'da yapılan bu hikaye uzun zaman boyunca Superman'in mevcut statüsü olmuştur. Superman'i tamamen yenileyen ve yardımcı karakterlerini düzenleyen öykü güzel işleyişiyle rahat bir okunuşa sahip.

new+krypton.jpg


8-New Krypton Saga
(Yeni Kripton )

Yazar&Çizer: Çeşitli​

New 52 öncesi son dönem hikayelerinden olan bu uzun öykü tam bir yıldız yazar kadrosu barındırır ( Geoff Jones, James Robinson,Greg Rucka) . Brainiac hikayesinde Kandor şehrini kurtaran Superman, 100.000 kriptonluyu eski haline döndürür fakat bu Superman'in güçlerine sahip olan kalabalık topluluk kısa sürede dünyada huzursuzluk yaratmaya başlayacaktır. Kısa süre sonra Kriptonlular ve dünyalılar arasında çatışma başlayacaktır , Superman ise iki arada bir derede kalmıştır.

SupermanPeaceOnEarth.jpg



7-Peace On Earth
(Dünyada Barış)

Yazar: Paul Dini Çizer:Alex Ross

Bu son derece gerçekçi ve yüksek seviye öykü tamamen Superman'in anlatımıyla ilerleyor ve bir roman havasına sahip. Superman, Metropolis meydanına kalabalıklar eşliğinde bir yılbaşı ağacı yerleştirirken bir evsiz kızın kalabalık içinde açlıktan bayıldığını görür. Kızı ezilmekten kurtarıp aş evine dötürdükten sonra , açlık sorununa savaş açar ve tüm dünya üzerinde sefere çıkar. Bir roman gibi işleyen bu son derece gerçekçi öykü , Alex Ross'un gerçekçi çizimleriyle müthiş bir kombinasyona sahip .


yar%C4%B1n%C4%B1n+adam%C4%B1.jpg


6-Whatever happened man of tomorrow
(Yarının Adamına Ne Oldu)

Yazar: Alan Moore Çizer: Curt Swan​

Büyük usta Alan Moore'dan gümüş çağın Superman'ine veda hikayesi. Crisis'ten sonra DC evrenin yeniden şekillenecekken eski dönemin Superman'inin son hikayesi olarak yeratılan bu eser Alan Moore gibi bir üstadın elinde muhteşem bir veda hikayesine dönüyor.

250px-Kingdom_Come_TP.jpg


5-Kingdom Come
(Krallığın Gelişi)

Yazar:Mark Waid Çizer:Alex Ross

Bu hikaye Superman hikayesi mi , değil mi diye çok düşündüm , sonra merkezinde olduğundan onun hikayesi olduğuna karar verdim (Batman listesinde de bir justice league öyküsü vardı) . İnsanların suçluları öldüren anti kahramanları desteklemesi sonucu , iyi dair umutlarını kaybeden Superman kahramanlığı bırakır. Yıllar sonra ise bazı olaylar onu yeniden harekete geçmeye zorlayacaktır. DC'nin olası karanlık gelecek temasını işleyen bu seri oldukça güzel işleyişiyle en iyi alternatif evren öykülerinden biridir.

sofunny.jpg


4-What's so funny about truth, justice and american way
(Doğruluk , adalet ve Amerikan Yolunun nesi komik)

Yazar: Joe Kelly Çizer: Lee Barmejeo​

Superman'i karakterini en iyi yansıtan hikayedir . Kendisine Elite adını veren bir grup , suçluları öldürerek dünyayı temizlendiklerini sanmaktadır. Kendisini Hakim,Savcı ve Cellat konumuna koyan bu grup Superman'in inandığı her şey'e karşı yönde hareket etmektedir , karşılaşmaları ise kaçınılmazdır. Bu harika öykü ile Joe Kelly , cellat türündeki anti kahramanlara büyük bir eleştiri getirip, Superman'i ezik bulanlara cevabını vermiştir.


200px-Superman_Secret_Identity_Vol_1_1.jpg


3-Secret Identity
(Gizli Kimlik)

Yazar: Kurt Busiek Çizer: Stuart Immonen​

Bu hikayeyi ne kadar sevdiğimi asla tarif edemem , Kurt Busiek'in şaheseri olan bu eser benim kişisel birincimdir. Alternatif bir evrende geçsede elseworld logosu taşımaz. Gerçek dünyada geçen bu öyküde Superman fanı olup Kent soyadı taşıyan bir aile çocuklarna Clark adını vermiştir. Sürekli okulda alay konusu olan Clark günün birinde Superman'in güçlerine sahip olduğunu keşfeder ve sonrasında müthiş bir hikaye başlar. Eğer Superman gerçek dünyada olsaydı sorusunun son derece gerçekçi bir şekilde anlatıldığı bu hikaye sadece Superman değil okuduğum en iyi çizgiromanlardan biri. Bir Batman fanı olsamda hiçbir Batman hikayesinin bu seviyede olmadığını rahatça söyleyebilirim.

her%C5%9Fey.jpg


2-For a man who has everything
(Her şeye sahip olan adam)

Yazar: Alan Moore Çizer: Dave Gibbons​

Alan Moore'un baş yapıtlarından biri, bu hikayede bir parazit bitki yüzünden hayali bir dünyaya hapsolan Superman'in , kalbindeki dünyayı görmüş oluyoruz. Özellikle hayali oğluna veda sahnesiyle duygusallığın tavan yaptığı bu öykü, sürüyle unutulmaz anlar barındırır. Benimde favori ikinci Superman öykümdür.

allstar.jpg


1-All-Star Superman

Yazar:Grant Morrison Çizer:Frank Quitely​

Ve karşınızda en iyi Superman öyküsü. Benim favorim olmasada ilk beşimin içindedir. Bu oniki sayılık hikayede Morrison, Superman'in bütün dönemlerini harmanlayarak harika bir çizgiroman ziyafeti sunar. İnsanların bu hikayeyi neden çok sevdiğine şaşmamalı çünkü dolu dolu on iki sayı , karakteri hiç tanımayanlarada hitap ettiren dili ile muhteşem bir öykü.

Superman yazılarım sona ermiştir, umarım Superman'i olabildiğince iyi şekilde tanıtabilmişimdir :D .
 

akim

Kıdemli Üye
29 May 2011
199
418
Güzel bir paylaşım olmuş, ellerine sağlık.Bazılarını okudum, bazılarını okuyamadım ama içlerinde en çok, Doomsday; Av-Avcı hikayesini okumayı istiyorum.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Çok güzel ve yararlı olabileceğini düşündüğüm bir çalışma yapmışsınız.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
Yaşım gereği olsa gerek, 60 lı yılların çizimi
süperman'ları okumayı tercih edenlerdenim.
Ancak itiraf etmeliyim ki paylaşılan kapaklar da çok güzel.
En kısa zamanda araştırıp bu sayıları indirip okumaya çalışayım.
Bu arada bu sayıların yer aldığı linkleri paylaşan olur da
Beni arama zahmetinden kurtarırlarsa sevinirim.
Son olarak; anlaşılan telif alımı gerçekleşmemiş.
Bu paylaşımın üzerinden yaklaşık 4 yıl geçti de...
 
Üst