ANTARES Bilimkurgu Dergisi (Haziran-Temmuz-Ağustos 1974 Sayı 3)

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
ANTARES Bilimkurgu _ Edebiyat ve Kültür Dergisi Sayı 3 YAZ 1974

Ülkemizde çıkan ilk bilimkurgu dergisi olan ANTARES, 1971 yılının Ekim ayında ODTÜ'de öğrenci olan Sezar Erkin Ergin tarafından 9 sayfalık bir teksir çalışması olarak yayın hayatına başlamıştır ve 13 sayı çıkmıştır. Daha sonra Sezar Erkin Ergin tarafından tek sayfalık teksir çalışması olarak Temmuz 1978-Nisan 1980 tarihleri arasında 78 sayılık "ANTARES Haber Bülteni" yayınlanmıştır.


Türkiyenin ilk bilimkurgu dergisi olan Antares ekim 1971 den subat 1978 e kadar yayınlanmıştır. Tipik bir fanzin karakterinde yayınlanan ilk dört sayı Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanmıştı. 1974 ten sonra teksirden tipo baskıya dönen dergi birinci sayıdan başlamıştı. Dergi temelde Sezar Erkin Ergin ve çevresine ODTÜ den toplanmış bir çok fanatik yandaşının cep harçlıklarıyla yaşamda kalmaktaydı. Bu arada grup, Zühtü Bayarın finansal desteğini geri çevirmiştir. Ancak Bayar büyük miktarda nushalar satın alarak dolaylı bir yardımda bulunmuştur. Bu dönemde Selma Mine, Giovanni Scognamillo, Zuhtu Bayar gibi isimler dergiye yazılar yazmış, Harry Harrison, Clark Darlton ve Brian Aldiss gibi uluslararası üne sahip BK yazarlarının mektupları yayınlanmıştır. Dergi mali sıkıntılardan dolayı boyutlarını küçültmek zorunda kaldığı üçüncü döneminde daha cok kısa öykülerle sinema ve televizyonda BK konuları üzerine eğilmiştir. Kapakların tümü de TRT de gösterilen BK filmlerinden yapılan seçmelere ayrılmıştır.
Antares son sayısı olan şubat 78 nüshasında tekrar eski büyük boyutuyla basılmıştır. Ancak bir tür kapanış kreşendosunu andıran bu sayıda bazı değişiklikler vardır. Herşeyden önce Antaresin logosu aynı kalmakla beraber kırmızı mürekkeple basılmıştır. Art noveau stiliyle yazılı logonun altındaki bilimkurgu science fiction ibaresi yalnızca bilimkurgu olarak belirtilmiştir. Kapakta ise resim yerine içi boş ve iri harflerle dizilmiş şu adlara rastlanır: H G Wells, Robert A Heinlein, Russell Storm, Arthur C Clarke ve Isaac Asimov. Son sayıda yayınlanan altı öykünün beşini Sezar Erkin Ergin, sonuncu öyküyü ise Hüseyin İçen dilimize aktarmıştır. Kırmızı logolu Antares bir tür çeviri özel sayısı olarak yayın hayatına veda etmiştir.
Sezar Erkin Ergin, Antares ve Science Fiction Fan Club çevresinde toplananlar Ankaradaki etkinliklerini dergi kapanmış olmasına karşın sürdürdüler. Ergin, daha sonra bu etkinlikleri ve BK dünyasından seçtigi haberleri 1979 sonuna kadar yayınlayacağı Antares haber bülteni ile Türkiyenin dört bir köşesindeki meraklılara ulaştırmayı sürdürecektir.




Sevgili dostum Hades nezdinde bütün bilimkurguseverlere armağanımdır.




Antares_03_Uzay_01.png

ANTARES BİLİMKURGU DERGİSİ SAYI 3 Uzay PDF 1,4 Mb:



Antares_03_Ham_01.png

ANTARES BİLİMKURGU DERGİSİ SAYI 3 Tıpkıçekim Ham tarama yüksek boyutlu PDF 17 Mb:


Antares_03_Byz_01.png

ANTARES BİLİMKURGU DERGİSİ SAYI 3 Beyazlatılmış Tıpkıçekim PDF 1,1 Mb:


Antares_03_Ham1_01.png

ANTARES BİLİMKURGU DERGİSİ SAYI 2 Tıpkı Çekim Ham küçültülmüş boyutlu PDF 1 Mb:





n2ja.jpg
ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK​
 
Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
61
44
denizci
Bilim kurgu yazsan başarırsın eminim dostum :) eline sağlık, gel sen bir dene, son derece ciddiyim, en azından bir kısa hikaye yaz ve hep beraber okuyalım, harbiden bu yeteneğin sende olduğunu sanıyorum ben ;)
 

_hades

Onursal Üye
8 Eyl 2012
31
254
Dünya
Antares'in 3. sayısı için teşekkürler Zamangezgini.
Keşke yeni dergiler çıksa Antares ve diğerleri gibi. BK dergileri konusunda çok fakiriz. E-dergi bile yok artık.
 
Üst