Kaliteli Fotoğraf Nasıl Çekilir?

mkurt

Süper Üye
26 May 2010
1,829
467
Kaliteli Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Fotoğraf çekerken değiştirebileceğiniz onlarca parametre var. Bu parametreleri doğru değerlere getirerek kaliteli fotoğraflar çekmek için gerekli olan bilgi ve donanımlar nelerdir?Fotoğraf çekmek her zaman için keyif işidir. Elinizdeki fotoğraf makinesi her ne olursa olsun güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Fotoğrafınızın kompozisyon anlamında iyi olması, tamamen sizin bakış açınız ile ilgilidir. Her ne kadar kompozisyonunuz başarılı olsa da teknik açıdan da başarılı bir fotoğraf çekmek istiyorsanız işte o zaman işin içine ekstra donanımlar ve teknik bilgi birikimi gereksinimi giriyor. Bu yazıda sizlere olabildiğince az donanım ile (abartı masraflara girmeyerek) yeteri derecede teknik bilgiyi nasıl harmanlayabileceğinizden bahsedeceğiz.
Öncelikle teknik açıdan kaliteli bir fotoğraf nedir onu tartışalım. Bir fotoğrafın teknik açıdan iyi olması demek, doğal ya da yapay fark etmeden doğru ışık altında amaca uygun konumlandırılan bir fotoğraf makinesi ile belirli bir kadraja sahip olması demek diyebiliriz.

Her zaman doğal ışıkta fotoğraf çekemeyebiliyoruz. Kimi zamanlarda (stüdyo fotoğrafçıları gibi) kapalı ortamda yapay ışıklardan yardım almamız gerekebilir. Hatta öyle bir fotoğraf çekimi gerekir ki, açık alanda bile yapay ışıktan yardım almanız gerekebilir. İşte burada devreye harici bir flaş cihazı giriyor. Makinenizin dahili flaşı ile de fotoğraflarınızı çekebilirsiniz fakat harici bir flaşın yapabildiklerini gördükten sonra dahili flaşı kullanmak bile istemeyeceksiniz.
Kaliteli Fotoğraf Nasıl Çekilir?Fotoğraf çekerken değiştirebileceğiniz onlarca parametre var. Bu parametreleri doğru değerlere getirerek kaliteli fotoğraflar çekmek için gerekli olan bilgi ve donanımlar nelerdir?

Harici Flaş

SLR veya DSLR makineniz varsa bir adet de harici flaş edinerek fotoğraflarınızı teknik açıdan çok daha üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Fakat bir üst paragrafta harici flaştan bahsederken SLR-DSLR zorunluluğu kılmadık. Zira harici bir flaşı makineye entegre etmeden de kullanabilmek mümkün! Diğer bir deyişle kompakt bir fotoğraf makineniz varsa bile harici flaşı diğer elinizde tutup ışığı patlatarak flaştan yararlanmak mümkün.
Harici flaşın birçok avantajı bulunuyor. Başta dahili flaş gibi sabit olmaması, flaşın hemen her yöne çevrilebilir olması var. Kimi durumlarda yapay ışığı doğrudan kadrajdaki obje ya da kişilere yansıtmak hoş sonuçlar vermeyebilir. Bu gibi durumlarda ışığı yumuşak bir doku oluşturacak biçimde kadraja yansıtmak için harici flaşı duvara bakacak şekilde çevirebiliriz. Böylece fotoğrafın ışık kalitesi bir hayli artacaktır. Ayrıca kullanılacak olan yansıtıcı ya da dağıtıcı ile ışığı daha etkin bir şekilde kullanabilmek mümkün.

Fotoğraflarınızı teknik açıdan daha kaliteli hale getirecek bir diğer önemli donanım ise tripod, yani üçayaktır. Üçayaklar, fotoğraflarınızı daha net, yani sıfıra yakın titreşimli hale getirmeye yarar. Manzara fotoğrafı çekiyor olsanız bile bazen üçayak kullanmak gerekebiliyor.

Üçayak

Piyasada oldukça ucuz fiyatlara bile üçayak bulmak mümkün. Fiyat aralığı 30 TL civarından başlayıp, yüzlerce liraya ulaşabilen üçayaklar, fotoğraf çekerken titremeyi sıfıra indirgemeyi sağlar. Böylece net olmayan fotoğraflardan kurtulmuş olursunuz. Eğer engebeli arazilere çıkacaksanız buna uygun üçayak almanız gerekir.


Kimi üçayaklarda su terazisi bulunur ve bu teraziler aracılığıyla kadrajı da düzeltmek mümkündür. Ayrıca üçayakların bir diğer avantajı ise kadrajı daha düzgün ayarlayabilmenizi sağlamasıdır. Böylece fotoğrafik anlamda üçayak yardımıyla daha da anlamlı fotoğraflar elde edebilmek mümkün hale gelir.

Otomatik Odaklama

Artık hemen her fotoğraf makinesinde otomatik odaklama modu bulunmaktadır. Otomatik odaklama, netlenecek alanı kendi ölçüm teknolojisiyle belirleyip otomatik olarak odaklamayı sağlar. Bu da fotoğrafı çekecek olan kişinin, fotoğrafın odaklanacak alanını kendi ayarlamasından kurtarır.
Kimi durumlarda fotoğrafçı, netlenecek alanı kendi seçmek ister fakat birçok durumda otomatik odaklama, fotoğrafçıya büyük kolaylık sağlar. Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlamışsanız ve bir adet SLR ya da DSLR fotoğraf makinesi sahibiyseniz, manüel odaklama konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Daha doğrusu, nereyi netlemeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda otomatik odaklama sizi de kurtaracaktır.

Doğru Objektif

Bu bilgi daha çok SLR ve DSLR sahiplerini ilgilendiriyor. Teknik açıdan en kaliteli fotoğrafı çekmek istiyorsanız, çekeceğiniz fotoğraf için doğru objektifi kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor. Diyaframı 3.5 durağına kadar ya da daha fazla açılabilen objektifler hızlı objektiflerdir.

Bu objektifler ile düşük ışıklı ortamlarda ISO değerini artırmadan fotoğraf çekebilirsiniz. ISO değerini artırmak demek fotoğrafın kalitesini düşürmek demektir. Güneş ışığı altında en fazla 200 ISO tercih edin, ki bu bile çoğu durumda gereksiz olacaktır. 100 ISO yeterli gelmelidir. Aksi halde fotoğrafta noise adı verilen noktasal yapılar belirecektir.

Eğer prime lens, yani sabit odak uzaklıklı bir objektife sahipseniz, bu objektifi kullanmaktan kaçınmayın. İçerisindeki ayna mekanizması sabit olacağından, ışığı dolandırmadan CMOS'a ya da filme düşürecektir. Bu da daha net fotoğraf elde etmek anlamına gelir.
Kaliteli Fotoğraf Nasıl Çekilir?Fotoğraf çekerken değiştirebileceğiniz onlarca parametre var. Bu parametreleri doğru değerlere getirerek kaliteli fotoğraflar çekmek için gerekli olan bilgi ve donanımlar nelerdir?

Ek Ekipmanlar

Tüm bu teknik bilgi ve donanımın yanı sıra birkaç ufak ekipmandan da yardım almanız gerekebilir. Nedir bunlar? Örneğin bir adet uzaktan kumanda. Bu, siz avcı konumundayken avınızı en rahat edeceğiniz şekilde yakalamaya yarar. Örneğin fotoğraf çekebilmek için bir kuşun geçmesini bekliyorsunuz ve tüm hazırlıklarınızı yaparak pusuya yattınız. Eğer makine elinizdeyse anlık bir gecikme bile istediğiniz fotoğrafın kaçmasını sağlar. Fakat makineyi doğru yere sabitlerseniz, doğru fotoğraf için her şey uzaktan kumandanın bi tuşuna bakacaktır.
Ayrıca güneş ışıklarının objektif camında gereksiz yansımalara yol açmasını engellemek için bir adet parasoley edinmenizi tavsiye ederiz. Parasoley, objektifin ucuna takılan ve Güneş'tan kaynaklanan yansımaları engelleyen ucuz bir aparattır. Küçük bir detay fakat kimi zaman fotoğrafı kurtarır.
Son olarak ekipmanların bakımından bahsedelim biraz. Kullandığınız objektifin camı, darbelere karşı çok da korumalı değildir. Eğer SLR veya DSLR kullanıyorsanız, bir adet UV filtresi takarak objektifinizin camını koruma altına almış olursunuz. UV filtresinin fotoğraflara çok etkisi yoktur fakat objektif camını koruma açısından son derece önemlidir. Ayrıca yeri geldiğinde (eğer kullanıyorsanız) filtrenizin camlarını, objektifin camını ve cihazınızın içerisindeki aynaları temizlemeniz gerekiyor. Makineyi kullandıkça bu bölgelerde toz artar ve toz da fotoğraflarınızda sinsice bir etki bırakır.
 
Üst