Akbaba Sayı 309 Siyasi Mizah Gazetesi 13 Şubat 1958 75 kuruş

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Akbaba Sayı 309 Siyasi Mizah Gazetesi 13 Şubat 1958 75 kuruş

Sevgili dostum Caretta taradı,bende düzenledim.

Bu sayının kapak konusu Kıbrıs'ta 8 Türk'ün İngilizler tarafından şehit edilmesini konu alıyor.Bir Kıbrıs Türkü olarak CARETTA yorumluyor:

Tankın üstündeki eli kanlı kişi o zamanki İngiltere Başbakanı Harold Mc Millan.27-28 ocak 1958’de Kıbrıslı Türkler büyük bir miting düzenlemişler ve o zamanki sömürge idaresinin İngiliz askerleri halkın üzerine ateş açarak 8 Türk’ü şehit etmişlerdi.1 Nisan 1955 tarihinde kurulan E.O.K.A.tedhiş örgütü Kıbrıs’tan İngilizleri kovmak ve Adayı Yunanistan’a bağlamak amacı ile silahlı saldırılar yapıyorlardı.1958’de de Kıbrıslı Türkler T.M.T. Türk Mukavemet Teşkilatını kurdular.Türkiye’nin de artık Kıbrıs’a ilgi duymasıyla 16 Ağustos 1960’da Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.Cumhurbaşkanı Rum ,Cumhurbaşkan Muavini de Kıbrıslı Türk olan bu cumhuriyette 70-30 oranında temsiliyet vardı.10 bakanın üçü Türk idi.Ne yazık ki bu cumhuriyet sadece üç yıl yaşadı.21Aralık 1963’de Rumlar Türkleri katletmeye başladılar.Üstelik Türkler isyan etti diyerek Birleşmiş Milletlerden karar çıkarttılar.4 Mart 1964 tarihli bu karar bugün hala geçerlidir ve Kıbrıs Cumhuriyeti sadece Rumlardan oluşmaktadır.Ne kadar acıdır ki zamanın T.C. Başbakanı İsmet İnönü Türkiye Cumhuriyetinin bu kararı tanıdığını açıklamıştır..2004’de de iştebu Rum Cumhuriyeti Avrupa Birliğine üye oldu.
15 Temmuz 1974’de Yunan askeri idaresi Kıbrıs’ta darbe yaparak Cumhurbaşkanı Makarios’u devirdiler.Türkiye Başbakan Bülent Ecevit’in kararı ile garantörü olduğu ve anayasal düzeni bozulduğu takdirde uluslararası antlaşmalarla belirlenen müdahale hakkını kullanarak adaya çkartma yaptı.Diğer garantör İngiltere karışmadı.Öteki garantör Yunanistan ise zaten anayasal düzeni bilfiil bozan ülke idi.
Neyse fazla uzatmayayım.Bugün dünyanın “”Kıbrıs Cumhuriyeti” dediği bu devlette 80 milletvekili vardır.Bunların 24 tanesi Kıbrıslı Türklere aittir ve 1963’den beri boştur.Türklerin üç bakanlığı da Rumların olmuştur.Avrupa Parlamentosundaki 6 sandalyenin ikisi Türklere aittir.Bunlarda da Rumlar oturuyor.Cumhurbaşkan Muavinliği de yoktur.Cumhurbaşkanına Rum Meclis Başkanı vekalet eder.
Limasol A.E.L. futbol takımı ile 25 ekim’de maç yapacak Fenerbahçe zinhar K.K.T.C.’den Limasol’a gidemez.Ancak İstanbul’dan Atina’ya gidecek,oradan da Güney Kıbrıs’ın Larnaka havaalanına inecek.
Çok özetle yazdım.Hiçbir zaman siyasi ve dini konularda forumlarda yazı yazmama,yorum yapmama
İlkemin biraz dışına çıktım .Ama bu özel Akbaba dergisi için bu kısa açıklama yararlı oldu sanırım...

newpdfdocument3pdf000dqd.jpg


newpdfdocument3pdf002dvd.jpg




newpdfdocument3pdf021hwh.jpg

Bir zamanlar Akbaba Dergisi vardı

Yetmişli yılların sonlarında Akbaba dergisinin kapandığını duyduğunda amcamın söyledikleri hep aklında. Son zamanlarda dergiyi almayı ihmal ettiği için derginin kapanmasından kendisini de sorumlu tutuyordu. O zaman, aslında benim onun yerine almaya devam ettiğimi ancak derginin ömrünün vefa etmediğini söylemiştim. Dergi 1977 yılında kapanmıştı. (1)

Çocukluğumda amcamın aldığı Akbaba dergilerini okumayı çok severdim. O zamanlardan aklımda derginin kapağında yayınlanan Cafer Zorlu’nun karikatürleri kalmış. Lise yıllarında gazetecide bulduğum zamanlarda ben de alırdım, ara sıra. Bir taşra kasabasında her istenilen dergiyi bulmak kolay olmazdı.

Karikatürler derginin içine serpiştirilmişti. Karikatürlerin çoğunlukla altyazıları olurdu. Akbaba dergisinde çok küçük puntolarla yazılmış uzun yazılar yayınlanırdı. Bir sayfalık yazıyı okumanın kitap okumak gibi uzun zaman aldığını düşünürdüm.

Derginin kapanış zamanları artık birşeylerin değiştiği yıllara denk geliyor. Okuma alışkanlıklarının azalmaya başladığı yıllardı. Akbaba o değişimlere ayak uydurmakta gecikmiş olabilirdi ama Akbaba’nın sonunu hazırlayan asıl neden o yıllarda çok popüler olan Gırgır, Fırt ve Çarşaf dergileri olmalıydı.

Akbaba artık geçen yüzyılın bir dergisi olarak tarihteki yerini aldı. Şimdi yalnızca bir kuşağın anılarında, o kuşak da yavaş yavaş gidiyor bu dünyadan.

(1) Akbaba, Yusuf Ziya Ortaç’ın mizah dergisidir. 1922-1977 tarihleri arasında, zaman zaman ara vererek yayın yaptı. Dergi hakkında ayrıntılı bilgiye İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi sayfalarından ulaşılabilir.Aydın Tiryaki


Akbaba Sayı 309 Siyasi Mizah Gazetesi mediafire beyazlatılmış 17mb_cbr:

Akbaba Sayı 309 Siyasi Mizah Gazetesi mediafire ham tarama 22mb_cbr:





newpdfdocument3pdf018nfn.jpg


Çeşitli sayılardan görüntüler
akbabamizahdergisisayi3527agustos1964117943520.jpg


img4557qrq.jpg


akbaba3.jpg


KOPYA KAPAK OLAYI(derin hakikatler)
1935akwvw.jpg


KOYPALANAN yabancı kaynaklı RESİM
enochbollesjudge10181924.jpg


ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK_VARÜLKE'DEN
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,833
Sevgili Zamangezgini, inanılmazsın, bu sefer gerçekten şok yaşadım. Hem böyle bir eser hem de bilmeyenler için böyle kaliteli bir sunum. Hakkın ödenmez, hatta :49::37::37::44::45::88::88::89:
 

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,563
847
Bu paylaşım ve açıklamalar hem sevindirdi, hem duygulandırdı, hem de hüzünlendirdi...

Caretta ve zamangezgini dostlarımıza herşey için çok içten teşekkürler...
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,833
Ya biliyorum, site yöneticileri bana kızacak ama üzlüyorum. Burada çok kaliteli bir çalışma var, hem Caretta hem de Zamangezgini hazırlop bir şekilde önümüze sunmuşlar. 41 görüntüleme şu anda gördüğüm ve 2 teşekkkür. Bu bilgiler için meraklısı kütüphane kütüphane geziyor. Sahaflarda dünya para ödeniyor; tamam burası karşılıksız paylaşım yeri ama niye teşekkür cimrisiyiz ? İltifat marifete tabi ise amuda mı kalksınlar :( .
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,086
Kastamonu
Harika bir dergi, harika bir çalışma. Bu gerçek hazine için ne kadar teşekkür etsek azdır. Ellerinize sağlık, değerli dostlar.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,747
İstanbul
Ya biliyorum, site yöneticileri bana kızacak ama üzlüyorum. Burada çok kaliteli bir çalışma var, hem Caretta hem de Zamangezgini hazırlop bir şekilde önümüze sunmuşlar. 41 görüntüleme şu anda gördüğüm ve 2 teşekkkür. Bu bilgiler için meraklısı kütüphane kütüphane geziyor. Sahaflarda dünya para ödeniyor; tamam burası karşılıksız paylaşım yeri ama niye teşekkür cimrisiyiz ? İltifat marifete tabi ise amuda mı kalksınlar :( .

Site yöneticileri sana niye kızsın? Ama böyle yazınca da durum pek değişmiyor. Uğraşacağız değişsin diye. Bizimkisi biraz böyle bir faaliyet işte, çok rasyonel değil. Karşılık almadan vermenin neresi rasyonel olabilir ki? Ben daha fazla dostumuzun aktif olacağı, paylaşımlara katkıda bulunacağı zamanın geleceğine inanıyorum. Ben de uzunca bir süre sessiz kaldıktan sonra bir şeyle yapmanın zamanının geldiğine karar vermiştim. Aslında çoğumuzun hikayesi biraz böyle.

Yukarıda almadan vermek dedim de pek doğru söylemedim aslında. Birkaç gerekçeyle doğru söylemedim;

1) Bir veriyorsak yüz hatta bin alıyoruz hala.
2) Burada sahici dostlar var.
3) İyi bir şeyin parçası olduğunu hissetmek iyi bir şey.
4) Vermek, paylaşmak iyi hissettiriyor.

Yani aslında epey şey alıyoruz.

Neyse dönelim paylaşıma: mükemmel bir işbirliğinin mükemmel bir neticesi daha. Her zamanki zamangezgini sunumu, her zamanki caretta cömertliği. Varlığınız benim için büyük keyif. Tarihi değeri yüksek bu dergiyi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim dostlar.
 
Son düzenleme:
Üst