Papa II. John Paul'e suikast girişimi (13 Mayıs 1981)

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
n_Hn_Ii_Nt.jpg


TRT'nin siyah beyazlı dönemlerinden aklımda kalan üzücü bir olaydı..

Papa kimdi? Ne iş yapardı? Neden biri onu öldürmek istemişti anlamasam da,
bu yapılanların kötü bir şey olduğunu 8 yaşındaki bir çocuk olarak kavrayabiliyordum zira.. Hele ki onu öldürmek isteyenin Mehmet Ali Ağaca adında bir Türk olduğunu öğrendiğimde şaşkınlığım ve üzüntüm daha da artmıştı. Neyse sonra olay tatlıya bağlanmış Papa kendisini affetmişti.. Tabi ki Mehmet Ali Ağca uzun süre hapiste yatmaktan kurtulamamıştı.

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
Papa II. Jean Paul'e yönelik suikast girişimi

Papa II. John Paul, 13 Mayıs 1981'de 17:02'de Mehmet Ali Ağca tarafından Browning marka 9 mm otomatik tabanca ile ateşlenen 3 mermi ile elinden ve karnından vurulmuştur.

Saldırı sırasında II. John Paul, Vatikan'ın San Pietro Meydanı'nda 10 bini aşkın izleyicisini üstü açık arabası ile selamlamaktaydı. Tetikçi Ağca hemen olay yerinde yakalandı; II. John Paul 3 km ötedeki Gemelli Hastanesi'nde 5.5 saat süren bir ameliyata alındı. Yoğun kan kaybına rağmen II. John Paul ameliyattan başarı ile çıktı.

Suikast girişimi İtalya'da diplomat olarak görev yapan iki Bulgar'ın tutuklaması üzerine Soğuk Savaşın iki süper gücünü karşı karşıya getirmiştir.

Vurulmasından 4 gün sonra Ağca'yı affettiğini bildiren II. Jean Paul, Ağca'yı 27 Aralık 1983'te bizzat İtalyan cezaevinde ziyaret etti.

Suikast soruşturması boyunca 128 kez ifadesi alınan Ağca her seferinde farklı bir ifade verdi. 22 Mart 1986'da İtalya yasalarına göre ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Soruşturmada eylemin arkasında kimin olduğu belirlenemedi.

Berlin Duvarının yıkılması ile İtalyan istihbaratının 1999'da 600 sayfalık eski Çekoslovakya gizli polis dosyalarını ele geçirmesi üzerine eylemi planlayanlar üzerine tartışmalar yeniden hareketlendi. Dosyalarda 13 Kasım 1979 tarihinde Sovyet otoritelerinin anti-komünist aktivitelerinden ötürü II. Jean Paul'ün yerinden indirilmesi ön görülmekteydi.

Devam eden İtalya soruşturmalarında Rus Askeri Gizli Servisi'nin bu işin arkasında olduğu öne sürülmüşsede talimatı kimin verdiği hala meçhuldur.

Suikast girişimiyle yaralanan II. Jean Paul o dönemden itibaren eski sağlıklı konumunu yitirdi. Kendisini ölümden kurtaranın Meryem olduğuna inanan II. Jean Paul, Katolik inancında Meryem kültünün hararetli savunuculuğunu yapmıştır.

Suikast girişiminin nedenleri

Aslen Polonyalı olan Papa, Amerikan tezine göre Sovyet Gizli Servisi KGB ve Bulgaristan devleti tarafından öldürülmek istenmişti. Bulgarlar bu amaçla sağcı bir Türk eylemci olan Ağca ile anlaşmış ve suikasti düzenlemişlerdi. Bu iddia ABD ve Batı dünyası tarafından uzun süre kullanıldı ve Bulgar Bağlantısı olarak anıldı.

Sovyet tezine göre ise suikast Bulgar diplomatlara ve Doğu Blokuna yönelik bir komploydu. Amerikan Gizli Servisi CIA, Polonya'da örgütlenen ve Sovyet karşıtı bir muhalefetin önderliğini yürüten Dayanışma Sendikası'na destek veren Polonya asıllı Papa'ya suikast düzenletmiş, bu amaçla da Türkiye'de ülkücü militan olarak tanınan Ağca'yı kullanmıştır.

Ağaca'nın Mesih ilanı

Ağca, Papa suikastı sonrasında yargı sürecinde sürekli olarak değişik ifadeler verdi ve akıl sağlığından yoksun bir karakter görüntüsü çizdi. Mahkeme ve soruşturmalarda 128 farklı ifade veren Ağca, kendisinin beklenen İsa Mesih olduğunu ilân etti. Mahkeme heyeti 22 Mart 1986'da Ağca'yı ömür boyu hapse mahkûm etti. Ancona cezaevinde yatmakta iken 13 Mayıs 2000'de İtalyan hükümeti tarafından Türkiye'ye gönderildi.

Kaynak: Wikipedia
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
Papa II . John Paul; suikastten yaklaşık 1,5 sene evvel ülkemizi ziyaret etmiş (29 Kasım 1979), İstanbul'da Türkiye'yi ve Atatürk'ü öven bir takım açıklamalar yapmıştır.

* "Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki bağlar güçlendirilmelidir."

* "Atatürk'ün önünde saygıyla eğilen ilk papayım."

* "Kimseyi başka inanca zorlamayan modern bir ülkede yaşıyorsunuz."

* "Türkiye dinsel ve tarihi önemi çok büyük bir ülkedir."


Hlw_Td4i.jpg


Papa II. Jean Paul ile Mehmet Ali Ağca
(9 Ocak 1984 tarihli Time dergisi kapağı)
 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,638
İzmir
Papa'ya suikast girişimi ile ilgili resmi açıklamalar bir yana; komplo teorilerine göre İtalyan mafyasının Vatikan bankası üstünde hak elde etmek için yapmaya çalıştığı bir olaydır. Tabi resmi tarih ile komplo teorileri her zaman çakışır.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
Papa'nın suikast olduğu zamanda kendisine tahsis edilen Fiat Nuova Campagnola, şimdi Vatikan'da bir araç müzesi'nde sergilenmektedir.. (Fiat bu arazi taşıtını 1974-1987 yılları arasında üretmiştir.)

p_PEit_DN.jpg
 
Son düzenleme:
Üst