Ankara gazozu..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
ankaragazozu.jpg


O yıllarda babamın yazıhanesinin altında bir bilardo salonu vardı. Orada Elvan, Yedigün, Has, Meysu, Tamek, Coca Cola, Pepsi, Schweppes gibi dönemin ünlü meşrubatlarının çoğu bulunurdu. Biz de ağabeyimle beraber yazıhaneden aldığımız çil çil yeşil markalarla bunları bol bol içerdik. Sade gazlı içeceklerden tadı en çok hoşuma giden Ankara gazozu idi. O tadı hala içtiğim hiçbir gazozdan alamıyorum. Tadı kadar, üzerinde damla desenleri olan şişesi de çok hoştu. Bir de portakallısı vardı ama dediğim gibi sadesinin üzerine yoktu. Tabi ki benim bahsettiğim 70’lerin sonları ve 80’lerin başlarında üretilen idi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,980
Aha işte tam o yıllarda,bizim Bayındır'ın meşhur bir gazozu vardı..
Adı 4 Mevsim'di..
Bayındır'lı biri,Bayındır'da imal ederdi..
İmalatçı'nın adı kara mustafa idi..
Korku filimlerindeki kahramanları bile korkutacak bir görüntüsü vardı..
Amma velakin hala tadı ve lezzetini özlüyorum..
Belkide o zamanlar hile,hurda olmadığından..Beni nerelere götürdün Baltimora..Allah iyiliğini versin..
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Aha işte tam o yıllarda,bizim Bayındır'ın meşhur bir gazozu vardı..
Adı 4 Mevsim'di..
Bayındır'lı biri,Bayındır'da imal ederdi..
İmalatçı'nın adı kara mustafa idi..
Korku filimlerindeki kahramanları bile korkutacak bir görüntüsü vardı..
Amma velakin hala tadı ve lezzetini özlüyorum..
Belkide o zamanlar hile,hurda olmadığından..Beni nerelere götürdün Baltimora..Allah iyiliğini versin..
Sanırım geçmişteki her içecek günümüzdekilere göre daha kaliteli ve daha az zararlı.. Bu konuda sevgili Scanfan üçgen kutulu Meysu konusunda güzel bir yazı yazmıştı..
Sizleri geçmişe götürebildiysem ne mutlu bana..
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Eski gazozlar eski şarkılar gibidir.Yerleri asla dolamaz.
Ne cola , ne sprite ne başka bir içecek hiç bir şey gazozun yerini tutamaz.O zamanlar kendi gazozumuzu çoğu zaman kendimiz imal ederdik.
Şİşesi bile heybetliydi mübareğin.
Kırılmaz camdanmı yapılırdı bilinmez yere düşse kırılmaz kafa ile temas etse etkilenmezdi.İlk zamanlar spor müsabakalarına da alınırdı.Ancak bu tesiri çok yakından hissedilince hakemler tarafından yasaklı listeye alınmıştır.Öyle fırlatanlar olurdu ki bu mübarek şişeyi Kuzey Kore nin nükleer başlıklı balistik füzeleri gibi hedefi tam onikiden vurur mübarek kırılmadığından iade edildiği zamanlar dahi olurdu.Atılan şişe atılmaz diye bir kural olmadığından defaatle kullanılabilme imkanı verirdi.Hatta bir müsabakada kalecinin baldırına isabet eden mübarek şişe kırılmayınca kaleci dostumun büyük bir el becerisi ile nişan alarak şişeyi fırlatan sevgili spor sever kardeşimizin başına iade etmişti.Etme bulma atma bulma dünyası.
Bende konuyu farklı boyuttan ele aldım.:D
 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,823
52,188
Kendi Koltuğunda
Benimde en sevdiğim BAĞLAR gazozuydu..



Meşrubat tüketiminin arttığı Ramazan'da şok bir gelişme yaşandı. Tüketiciler Birliği, piyasadaki 10 farklı gazoz markasına ait numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde inceletti. Analiz sonucunda bütün gazozlarda litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edildi.

Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, gazozların 'içindekiler' bölümüne etil alkolün yazılmadığına dikkat çekerek tüketicilerin yanıltıldığını söyledi. Deniz, "Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bunlar yağ cinsinden maddeler olup suda çözülmezler. Etil alkol, bu çözülmeyi sağlamak için kullanılır. Etil alkolün vazifesini propylen glycol de görebilir; ama maliyeti ikiye katladığı için tercih edilmiyor." dedi.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği alkolsüz içecekler tebliğinde, litre başına 5 gram etil alkole izin veriliyor.

Kimya mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, alternatifi olmasına rağmen gazoza keyfî olarak alkol konulduğunu söyledi.

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir de, durumun büyük üretim teknolojisinden kaynaklandığına işaret etti.

Ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını anlatan Demir, "Normalde üretim bandında 30 saniyede 2 şişe dolum sağlanırken, alkol sayesinde bu miktar 4 şişeye çıkıyor." ifadesini kullandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem ise alkolün dinen haram olduğunu ve bir damlasıyla bir şişesi arasında hiçbir fark bulunmadığını kaydetti.

Alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da 'litrede 5 grama kadar etil alkole izin verilmesinin anlayamadıklarını aktaran Deniz, bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattıklarını kaydetti.

Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle TSE'nin gazozlarla ilgili 4080 nolu standardının değiştirilerek gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına imkân tanıyan maddenin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz, "Bunun yerine gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli" dedi.

Gazlı içecek firmalarına da çağrı yapan Bülent deniz, içeriğin etikette eksiksiz yer alması için düzenlemeleri yeniden yapmaları gerektiğini söyledi. Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü, "Tüketicileri uyarıyoruz. İçtiğiniz gazozlarda alkol var."

Kimya mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, gazozlarda etil alkol bulunduğunu, meyvelerdeki alkolün ise bundan farklı olduğunu kaydetti. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir, ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını aktarıyor.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de üreticinin istese de etiketin üzerinde Tarım Bakanlığı'nın iznini almadan alkol ibaresini yazamayacağını söylüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem de alkollü içkinin bir damlasıyla bir şişesi arasında da haram olması bakımından hiçbir fark olmadığı sözlerine ekliyor.

'Alkol bulunması normal'

Tüketiciler Birliği'nin iddialarına gazoz üreticileri adına Meşrubatçılar Derneği cevap verdi. Dernek adına yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Nizamettin Şentürk şirketlerin yönetmelikte belirtildiği gibi alkolsüz içecekler ürettiğini söyledi.

Ethanol'ün doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunduğunu belirten Şentürk, "Zira meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda ethanol ortaya çıkıyor.

Ayrıca, ekmek, yoğurt gibi maya içeren gıdalarda yine doğal olarak ethanol bulunur." dedi. Bütün dünyada gıda regülasyonlarında ethanolün belirli oranlarda yer almasının doğal kabul edildiğini belirten Şentürk, Tüketiciler Birliği'nin açıkladığı değerlerin çok altında olduğunu söyledi. Şentürk sözlerine şöyle devam etti: "Bir maddenin bulunmaması diye bir iddia pratikte mümkün değildir.

Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altındaki rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığı için dikkate alınmamaktadır."

Yapılan tahliller sonucunda alkol bulunduğu belirtilen firmalar arasında Safranbolu'nun meşhur Bağlar Gazozu bulunmuyor.

İŞTE ALKOL TESPİT EDİLEN GAZOZLAR;

En fazla alkol Uludağ'da

Marka Alkol (*)

Uludağ 1.56

Akmina 1.28

Tansaş 1.16

Çamlıca 0.84

Fruko 0.76

Sensun 0.60

Sprite 0.56

Adese 0.48

Seven Up 0.44

Kipa 0.20

(*) Gram/litre
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Ben de konuyu farklı boyuttan ele aldım.:D
Kendimi adeta Fırt'ta Tekin Aral'ın bir yazısını okuyormuş gibi hissettim. Müthiş bir yazı olmuş. Çok teşekkürler, sayenizde çok güldüm.. :)


Tüketiciler Birliği, piyasadaki 10 farklı gazoz markasına ait numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde inceletti. Analiz sonucunda bütün gazozlarda litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edildi.
Ben de diyordum içmeden nasıl kafayı buluyorum diye.. :d
Bilgilendirme için teşekkürler değerli büyüğüm..
 
Son düzenleme:

kudretsabancı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
3 May 2011
1,245
34,795
Beyoğlu Gazozu

Benim çocukluğumun gazozları; Cincibir, Cem ve Gazozcu Rafet'in ürettiği ama maalesef adını hatırlayamadığım gazoz.

Şu günlerdeyse gazoz severlere şiddetli tavsiyem Zencefilli Beyoğlu Gazozu.

Farklı yöresel gazoz isteyenlere de Gazoz-Bakkal'ı ve Gazozname'yi öneririm. Her yöreden envai çeşit gazoz bulunuyor. Kapınıza kadar da getiriyorlar.

Reklama girer mi bilmiyorum ama gene de linkleri vereyim;



 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Geçmişten günümüze gazozda değişen şeylerin başında "pancar şekeri" (sakkaroz) yerine çok daha zararlı ama fazlasıya kârlı olan "nişasta bazlı şeker" (fruktoz) kullanılıyor olması, bir de istisnaları olmakla birlikte cam şişelerin terkedilip pet şişelere geçilmiş olması. Birkaç yıl önce gazoz üreten bir şirket (Niğde gazoz muydu acaba, unuttum) ürünlerinin üzerine "pancar şekerinden" üretilmiştir diye yazdığı için epey bir başı ağrımıştı, haksız rekabet(!) yapıyor filan diye. Gazoz üretmek zor olmadığı için eskiden her kentin, hatta bazı ilçelerin kendi adıyla ürettiği gazozlar olurdu. Ben bir keresinde gazoz üretilen küçük bir atelye görmüştüm. Bir kapak basma makinesi, geri gelen boş şişeleri yıkayan bir sistem, bir karbondioksit tüpü vs vardı, birkaç işçi çalışıyordu. Ünlü büyük markaları dostlarımız zaten yazmışlar. Ben İstanbul'da "Çamlıca" gazozunun çok iyi olduğunu hatırlıyorum.

Hani bir laf vardır, "avcı ne kadar hile biliyorsa, ayı da o kadar yol bilir" diye. Tüketici istediği kadar bilgi toplasın, ürünlerin üzerindeki minik yazılar (ben artık çok zor okuyorum) sürekli değişiyor. Artık nasıl bir izin aldılarsa, ürünün üzerinde "şeker" deyip geçiyor. Tamam şeker de, ne şekeri, onu yazmıyor (bazı ürünlerde yazıyor, ama birçoğunda yazmıyor). Adı en çok kılık değiştiren katkı maddelerinden biri de, bazı ürünlerde lezzeti arttırsın diye kullanılan "glutamik asit". Bazen ürünün ambalajında bu adı yazıyordu. Tüketici "asit" lafından kıl kapınca adını "monosodyum glutamat" yaptılar (aynı şey), bu da kuşku uyandırınca bu kez adı baş harflerinin kullanılması suretiyle "MSG" oldu. Bir ara "E621" adını aldı, ama bütün E'lerden de kıl kapılınca artık sadece "lezzet arttırıcı" deyip geçiyorlar. Bu maddeye "Çin tuzu" da deniyor.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Geçmişten günümüze gazozda değişen şeylerin başında "pancar şekeri" (sakkaroz) yerine çok daha zararlı ama fazlasıya kârlı olan "nişasta bazlı şeker" (fruktoz) kullanılıyor olması, bir de istisnaları olmakla birlikte cam şişelerin terkedilip pet şişelere geçilmiş olması. Birkaç yıl önce gazoz üreten bir şirket (Niğde gazoz muydu acaba, unuttum) ürünlerinin üzerine "pancar şekerinden" üretilmiştir diye yazdığı için epey bir başı ağrımıştı, haksız rekabet(!) yapıyor filan diye. Gazoz üretmek zor olmadığı için eskiden her kentin, hatta bazı ilçelerin kendi adıyla ürettiği gazozlar olurdu. Ben bir keresinde gazoz üretilen küçük bir atelye görmüştüm. Bir kapak basma makinesi, geri gelen boş şişeleri yıkayan bir sistem, bir karbondioksit tüpü vs vardı, birkaç işçi çalışıyordu. Ünlü büyük markaları dostlarımız zaten yazmışlar. Ben İstanbul'da "Çamlıca" gazozunun çok iyi olduğunu hatırlıyorum.

Hani bir laf vardır, "avcı ne kadar hile biliyorsa, ayı da o kadar yol bilir" diye. Tüketici istediği kadar bilgi toplasın, ürünlerin üzerindeki minik yazılar (ben artık çok zor okuyorum) sürekli değişiyor. Artık nasıl bir izin aldılarsa, ürünün üzerinde "şeker" deyip geçiyor. Tamam şeker de, ne şekeri, onu yazmıyor (bazı ürünlerde yazıyor, ama birçoğunda yazmıyor). Adı en çok kılık değiştiren katkı maddelerinden biri de, bazı ürünlerde lezzeti arttırsın diye kullanılan "glutamik asit". Bazen ürünün ambalajında bu adı yazıyordu. Tüketici "asit" lafından kıl kapınca adını "monosodyum glutamat" yaptılar (aynı şey), bu da kuşku uyandırınca bu kez adı baş harflerinin kullanılması suretiyle "MSG" oldu. Bir ara "E621" adını aldı, ama bütün E'lerden de kıl kapılınca artık sadece "lezzet arttırıcı" deyip geçiyorlar. Bu maddeye "Çin tuzu" da deniyor.
Sayenizde konu hakkında bayağı aydınlandık, teşekkürler sevgili Scanfan..
 

kicker

Süper Üye
14 Nis 2010
637
1,445
Scanfan'a katılıyorum. Şeker hastası olduğum için içinde şeker olan yiyecek ve içecekler bana yasak. Hele hele "mısır şurubu" gibi yüksek konsantrasyonlu karbonhidrat içeren ürünlerin yanından bile geçmeyecekmişim, doktorum öyle anlattı :) Günümüzde pancardan şeker yapımı neredeyse bitmiş durumda, zararlı tatlı şuruplar maalesef piyasayı kapladı. Tabii ki şeker hastalığı da buna paralel olarak arttı.

Çamlıca gazozunu ben de hatırlıyorum, çocukken çok severdim. Elvan gazozu, Uludağ gazozu ve Niğde gazozu diğer favorilerim idi. Bugün evimize hala daha zaman zaman Niğde gazozu alıyorum, eşim ve çocuklar çok seviyor. Cam şişede 6lı paket halinde olanlardan alıyorum. Uludağ gazozunu sevmiyorlar, eski hali yokmuş, öyle diyorlar. Ben içmediğim için onların yalancısıyım :)
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Çocukluğumda gazoz bilmezdik, hele Coca Cola Pepsi gibi markalar bize yabancıydı. Tek bildiğim gazoz portakallı Elvan gazozuydu. Kapak içinde çeyrek portakal resmi bulunurdu. Dört adet portakalı bir araya getirirsen bir şişe Elvan gazozu bedavaydı. Fakir olduğumuzdan alamazdık. Boşu boşuna yerlerde gazoz kapagı aradığımı bilirim. Çocukluk işte.

5K27s0.jpg
 

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,981
Sayın Beymelikli18 5.mesajda Bağlar Gazoz demiş...
Benim memleket Safranbolu... Eskiden Zonguldak'ın ilçesi idi şimdi Karabük'ün bir ilçesi... Ben Kdz.Ereğli'de doğdum büyüdüm ama annem, babam Safranbolu...
Evet Bağlar Gazozu Safranbolu yöresine ait yerel bir gazoz...

50 yıldan fazla bir zamandan beri Safranbolu'da imal edilmektedir. Bağlar kurtuluş meydanı'ndaki eski fabrikasında sade gazoz, meyvalı gazoz, kolalı gazoz olarak 20 cc'lik dönüşümlü şişelerde imalatına 2000 senesinde barış mahallesi sanayi bölgesinde yeni yaptırılan fabrikasına taşınarak son vermiş, 20 cc'lik şişelerden 2,5 litrelik pet şişelere kadar türlü hacimlerde üretime devam etmektedir.



sadeurun.jpg

İçindekiler
Enerji Değeri : 43 kcal / 183 Kj

Protein : 0.5 gr.

Karbonhidrat : 11 gr.

Yağ : 0.5 gr.

İçindekiler : Su, Şeker (pancar şekeri) , Karbondioksit,Asitik Düzenleyici (E330), Koruyucu (E211), Limon Aroma Vericisi

yeni : Bağlar Zencefil Safranlı Gazoz

safranliurunresim.jpg

içindekiler

Enerji Değeri : 43 kcal / 183 Kj

Protein : 0.5 gr.

Karbonhidrat : 11 gr.

Yağ : 0.5 gr.

İçindekiler : Su, Şeker (pancar şekeri) , Karbondioksit,Doğal Aroma Vericiler (Zencefil Aroması) ,Asitik Düzenleyici (E330), Koruyucu (E211), Safran Ekstrakti
 
Üst