Charles Bronson..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
file


Sert bakışlı ve ince bıyıklı olan Charles amcamız genellikle; polisiye, western ve aksiyon filmlerinde rol alırdı. Zira “O” kendi kuralını kendi koyan, kendi yasasını kendi uygulayan adamın sinemadaki temsilcisiydi. TRT'de ya da videoda; vurdulu, kırdılı, intikam dolu filmlerini beğenerek izlerdik. 80’lerde ülkemizde o kadar popülerdi ki; Zagor’un kapağında bile betimlemesi yapılmıştı.

Bugün doğumunun 95. yıldönümü imiş. Toprağı bol olsun büyük ustanın..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Moderatör tarafında düzenlendi:

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
Gerçek adı Charles Buchinsky'dir. Köken itibariyle Lipka-Tatarlarından'dır (Lipka, Litvanya'nın Tatarca adı). ABD'de doğup büyümesine rağmen, İngilizceyi ergenliğinden sonra öğrenmiştir.
En meşhur rolünün karakterinin ismi yoktur, filim boyunca bir nevi "adsız cengaver"'dir. Sinema tarihinin gelmiş geçmiş en şahika düello sahnesinde Henry Fonda ile yer almıştır

file
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Charles Bronson, 1970 yılında başrolünü Tony Curtis ve Michèle Mercier'yle paylaştığı "Paralı Askerler" (You Can't Win 'Em All) diye bir filmde oynamıştı. Tanınmamış bir yönetmenin çektiği, pahalı bütçeli bir serüven filmiydi, ama bizim için önemi baştan sona Türkiye'de çevrilmiş olmasıydı. Konusu Kurtuluş Savaşı sırasında geçiyordu ve Türklere silah satmak için gelen iki Amerikalının Anadolu topraklarındaki serüvenleri anlatılıyordu. Filmde bizden oyuncular da vardı: Fikret Hakan (en önemli rolde), Salih Güney, Kayhan Yıldızoğlu, Erol/Suna Keskin vs. Başta Kapadokya olmak üzere birçok turistik bölge filmde gözüküyordu. Türkiyeyi tanıtmak için birebirdi (tıpkı "Topkapı" filmi gibi). Ancak saçma bir nedenle film Türkiye'de yasaklandı: Röportaj yapmak isteyen gazeteciler film ekibinden, özellikle de Charles Bronson'dan yüz bulamayınca filmi karalamışlar, Türkiye aleyhtarı gibi lanse etmişlerdi. Oysa hiç de öyle Türkiye aleyhtarı filan değildi (kahramanlarımız Türk ordusunun safında savaşıyorlardı). Filmde Mustafa Kemal (Atatürk) olduğu ima edilen bir general lider de gözüküyordu (Patrick Magee oynuyordu). Dışarıdan bir kopyasını bulup izlemiştim. Bizim ülkemizde çekilen her film gibi çok hoşumuza gitmişti. Çok çok sonra Türkiye'de (galiba TV'de) tekrar gösterilebildi.

Charles Bronson, Tony Curtis, Fikret Hakan ve Salih Güney
filmin Kapadokya'da geçen bir sahnesinde.



Filmin Türkçe Dublajlı bir kopyası Youtube'da varmış:
Paralı Askerler

 
Son düzenleme:

papillon7

Yeni Üye
7 Ocak 2010
97
291
Chato's land filmindeki şu sahnede bayağı gerilmiştim.

Bu da Death wish 3' te mahallenin serserileriyle çatışırken;
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
587
3,694
istanbul
Sanırım 6 yaşında falandım Charles Bronson'un "Yağmurla gelen adam" adlı filmini seyretmiştim. Tek hatırladığım filmin adı...
Karakter rollerinin unutulmaz bir artistidir. Bazı yönlerden nedense Yılmaz Güney'le özdeşleştiririm kendisini.
Bu arada eklemiş olayım; 5 filmlik "Death wish" film serisinin tamamına sahibim. (Hani isteyen falan olur)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Little Guitars

Yeni Üye
21 Ağu 2019
76
173
Bir tanıdığım Judas'ın Charles Bronson değil de Stacy Keach'ten esinlenerek çizildiğini söylemişti, o günden beri hep merak etmişimdir hangisi doğru diye. Bu konuda kesin bilgisi olan var mı? Teşekkür ederim.
 
Üst