ZıpZıp Sayı 027

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
ZıpZıp Sayı 027
31 Ekim 1964 sayısı
(alternatif tarama)

Seride mevcut olan 27. sayının kapağını eksik gördüğüm için (gerçi düşük çözünürlüklü bir kapak derginin en sonunda yer almış) 31 Ekim 1964 tarihli 27. sayıyı yeniden tarayıp yükledim. Tarama 300 dpi müdahelesizdir. Ciltten çıkma bir nüsha olduğu için kenarlarının fazla tıraşlanmış olması ciltçinin marifetidir, taramayla ilgisi yoktur. İyi muhafaza edilmiş (ışığa, neme ve kimyasallara maruz kalmamış) bir nüsha olduğu için de renk solmalarına rastlanmıyor. İyi okumalar.

file

(MediaFire)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,077
Döneminin en parlak mecmularından olan Zıpzıp için çok teşekkürler,elinize sağlık.

İÇİNDEKİLER:
As Futbolcu
Yaman Gazeteci Rik
Yarışçı Con
Üç Kafadarlar
Göklerde Düello
Buda'nın Esrarı
Altın Kalpli Nil
Hızlı ile Bilgiç
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,644
Kasımpaşa
Yeniden taramalar kaliteli bir arşiv oluşturmanın olmazsa olmazı..
Bu nedenle çok önemsiyorum.
Daha büyük bir özveri istiyor.
Çok teşekkürler..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
tarama konusu

Alternatif taramalar, kaliteye yönelik işler demek
Teşekkürler sevgili dostum

Sayın profesör, takip ettiğim kadarıyla sizin taramalarınız baştan beri "kaliteli". Benim aslında 1991 yılından beri 11 tane tarayıcım oldu, el tarayıcısı ile başladım, döküman tarayıcıları, A3 tarayıcıları, kitap tarayıcıları, fotografik tarayıcıları vb. Ancak ara sıra internetten buraya aktardığımız, üstelik düşük dosya boyutlu taramalar kadar kaliteyi yakalayabildiğimi sanmıyorum. Bu konuda birçok makale okudum, denemeler yaptım. Üstelik tarayıcılarımdan çoğu markalı tarayıcılar (yarıdan çoğu şimdi hurdaya çıkmış durumda). Taranmış döküman üzerinde sonradan yapılan iyileştirmelerin verimli olmadığı kanaatindeyim.

Sözü şuraya getireceğim: Acaba ÇD'nda tarama teknikleri ve kaliteli tarama ipuçları ile ilgili bir alt başlık açılsa ve burada forum müdavimleri deneyimlerini paylaşsa nasıl olur?

Bana göre (kişisel tercihim) iyi tarama aslına en yakın gözüken taramadır. Beyazlatma ve aşırı renk müdaheleleri resimli romanın sanki başka bir ekip tarafından baştan çizilip renklendirilmiş gibi durmasına neden oluyor. Bence sayfaların kenarları sararmışsa taramada da öyle kalmalı. Kağıdın dokusu sanki gerçek dergiyi elimizde tutuyormuşuz gibi taramada gözükmeli. Hatta dergi üzerinde sonradan oluşmuş hatalar (lekeler,kıvrık ve çentikler, buruşukluklar hatta kahve lekeleri vb.) bile ona daha gerçekçi bir hava verecektir. Bu nedenlerle bazı arkadaşlarımızın taramanın hem "ham" halini hem de "müdaheleli" halini birlikte sunmalarına hayran kaldım. Yeniden söylüyorum bu benim kişisel tercihim. En iyi taramayı yapacağım günün gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
 
Son düzenleme:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,130
Mükemmele ulaşma gayretleriniz
ve emekleriniz için teşekkür ediyorum.
Sevgi ve saygılarla...

bayrakzaf.gif
 
Üst