Zembla İ. Alpagut Haftalık Mecmua(125-150 Kuruş Arası) 210

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,126
Zembla İlhami Alpagut Haftalık Mecmua(125 Kuruş-150 Kuruş Arası) No 210

zembla21000.jpg


Tarama sevgili dostum Gulyabani'ye aittir. Ben düzenlemesini yaptım. Keyifli okumalar dilerim.
Zembla hakkında:
EsseGesse’nin yan kahramanları ne kadar naif olsalar da macera içerisinde esas kahramanın davranışlarını etkileyen ve onun becerilerini pekiştiren davranışlarda bulunurlar. Örneğin Konyakçı da Doktor da Tommiks kadar olmasa bile iyi silah kullanır, kötülerle savaşır. Aynı şeyi Tom Braks’ın yardımcıları Tonton ve Baron için de söyleyebiliriz. Çelik Blek’in arkadaşları Profesör ve Rodi onun kadar gelişmiş kas gücüne sahip olmasa bile yine de İngilizlerle savaşırken gözü pek davranışlarda bulunurlar. Ya da Mister Blöf ve Gamlı Baykuş her türlü kavgada hiç çekinmeden Swing’in yanında yer alırlar. Bu türden bir şablonu Essegesse’nin dört kahramanında rahatlıkla görebiliriz.

Görünürde esas kahraman, bir okumuş bir de cahil yardımcı şemasına uyan Zembla’nın maceralarında ise böyle bir durum görülmez. Marcel Navarro ve Akim ekibinden çizerlerin yarattığı ve daha sonra Oneta kardeşlerin çizimlerini üstlendiği Zembla’da yan kahramanlar son derece beceriksizdir. Öksüz kalmış yerli bir çocuk olan Yeye ile başarısız bir illüzyonist olan Rasmus, Zembla’nın maceralarında tam bir kör dövüşü sergilerler. Dev gibi bir vücuda sahip olan ve ağaçları kökünden sökecek kadar güçlü Zembla’nın onların yardımına gereksinim duyduğu olaylar da nadirdir aslında. Bu yüzden olsa gerek Rasmus ve Yeye macera içinde ancak komik olaylarda yer alırlar. İkinci bir neden ise Zembla’nın ona her macera da yardım eden son derece caydırıcı üç arkadaşının daha olmasıdır. Aslan Bwana, yabani kedi Satanas ve kanguru Zipzip her kavgada yer alırlar, Zembla’yı kimi zaman aşılması güç durumlardan bile kurtarırlar. İnsan gibi konuşan hayvanları yardımcı karakter olarak kullanmak Tarzan benzeri bir kahramanın macerasında normal karşılansa bile, bunu yaratıcıların geniş hayal gücüne bağlamak şüphesiz daha anlamlı olacaktır. Lafonten’in fabllarını andıran kimi unsurları maceralara katmak isteyen Zembla’nın yaratıcıları yan karakterlerde bir revizyona gitmişlerdir. İlk maceralarda görülen Akim benzerliği zamanla yazarları rahatsız etmiş olacak ki yan karakterler değiştirilmiştir.

İlk maceralarda Zembla’nın yanında görülenler sadece genç bir delikanlı olan Keni ve daha sonra ekibe katılan Rasmus’tur. Hayvanlardan ise sadece aslan Bwana Zembla’ya eşlik etmektedir. İlk maceralarda öyle adam akıllı bir mizah olduğu da söylenemez. Keni’nin gidişi ve Yeye’nin ekibe dahil olmasıyla birlikte mizah dozu yükselir. Yabani kedi Satanas ve kanguru Zipzip’in katılması ve ayrıca nispeten daha yumuşak çizgilere sahip Fausto ve Franco Oneta kardeşlerin çizimleri üstlenmesiyle Zembla özellikle çocuklar tarafından rahatlıkla okunan eğlenceli bir çizgi roman haline gelir. Bu değişim ilginç bir hiyerarşi de yaratmaz değil hani. Bir tarafta insanlar; kahraman Zembla, okumuş Rasmus, yerli çocuk Yeye. Diğer tarafta ise hayvanlar; otoriter aslan Bwana, karnını doyurmak için olmadık işlere girişen yabani kedi Satanas ve onun sıkça kavga ettiği kanguru Zıpzıp. İki dünya iç içe girmiştir sanki. Beraberce maceradan maceraya koşarlar. Büyük reis Zembla’dır ve her iki dünyanın şefidir. Bwana ise hayvanların şefi olmasına rağmen kimi zaman birbirine giren insanlarla hayvanların arasını bulmak için çabalar da sarf eder. Rasmus, Satanas’ın ayağına basar, Satanas Rasmus’u kovalarken Zıpzıp’ı devirir, çalar saatin üstüne düşen Zıpzıp Yeye’yi kızdırır vesaire... Olayları tatlıya bağlayan ya Zembla’dır ya da Bwana. Belki de esas maceranın dışında geriye kalan yan karakterlerin kavgasıdır sadece. Orhan Berent'ten.


zembla21001.jpg


7tkt.jpg


58grdxnx.jpg


1726058zembla01.jpg



Zembla İlhami Alpagut Haftalık Mecmua(125 Kuruş-150 Kuruş Arası) No 210 CBR 22 Mb:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,669
Kasımpaşa
Zembla benim için çizgi romanın şahıdır. Kim ne desin, tuttuğu gibi bir mandayı kaldıran, bir ceylan için leoparı kafasından yumruklayan bir başka kahraman varsa bilmiyorun beki o da olabilir.. Yayın ve yönetimde emeği geçenlere selam olsun.
 
Üst