Zagor sahte kapaklar

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,947
Özellikle Tarzan ve Kansas Kid kapaklarını yağlmalamışlar... Ne güzel, demek ki sadece bizim kapak çizerlerine özgü bir durum değil, dünyanın gerçeği bu imiş... :)
 

batterton

Aktif Üye
23 Kas 2014
174
975
Darkwood' un adalet dağıtıcısını çalmakla itham etmek cesaretini nasıl gösterebilirsiniz ? Olsa olsa biraz esinlenme, biraz da aşırma vardır ama çalma asla. Hellingen deyyusunun oyununa gelmeyin.
 

I'mystery

Yeni Üye
13 Kas 2009
73
120
Giriş yazısında bahsedildiğine göre, bu kopyaları S. Bonelli, bizzat kendisi seçip, o doğrultuda kapaklar yaptırtıyormuş. Bir kere bu, o kapağın çizerine güvensizliktir. Aklınca Bonelli, etkileyici bir kapak görseli oluşturmak istiyormuş. Gerçektende, İtalyanlarda da sahtecilik ve kopyalamaya meyilli bir gelenek var. Aslında Spagetti westernlerden, kült sinema filmlerinin ucuz kopyalarına ve başka birçok şeye kadar bu yargıya varmak mümkün.
Ayrıca belli başlı serilerin kapaklarını inatla, neden hep aynı çizerler yapar? Bu da anlaşılır bir şey değil. Örneğin Tex kapaklarındaki Villa çizimleri artık cazibesini çoktan kaybetmiş, banal, sıradan; yeni bir şey söyleyemeyen ve sürekli kendini tekrar eden bir tarza sahipler. Aslında Villa, comics tarzında çalışmak istiyor, ama nedense, Bonelli'den kopamayıp, bu güdüsünü, kaslı, Süpermen'e benzeyen ve yüz ifadesi hiç değişmeyen bir Teks şeklinde tatmin ediyor. Yine, hiçbir şekilde etkisi olmayan Zagor logosunu niye yenilemezler? Bu kadar tutuculuğa da pes doğrusu. Taa 70'lerde bizim yayıncılar bile beğenmediği için, kendileri -o dönemlere göre- daha iyi bir logo düşünmüşler. Benim yorumum şu ki; sanırım, başarıya ulaşmış birçok kimse veya kurum zirveye çıktığı zaman, daha yukarılara tırmanmayı deneyeceğine, düşerim korkusuyla, varolan değerlerine sıkı sıkı sarılıyor ve kendini tekrar etmeye başlıyor.
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,451
8,410
İzmir
Tarzan, Doc Savage, Louis L'Amour ağırlıklı
bir esinlenme (!) söz konusu gerçekten.
Demek ki Aslan Şükür abimiz de bu tür
yabancı kaynaklardan esinlenmiş Tay için çalışırken.
 
Üst