Zagor AD-DE Yayınları Aylık Çizgi Roman Dergisi Sayı 27 Sonsuz Kin(2013)

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,617
hiçbiryerde :)
001horzgig.jpg

iyi okumalar:


Bedih Yoluk ya da tanınan adıyla Kazancı Bedih (d. 1 Ocak 1929, Şanlıurfa - ö. 20 Ocak 2004, Şanlıurfa), Şanlıurfalı gazelhan, sıra gecesi geleneğinin önemli ustalarındandır.

Bedih ailenin tek erkek çocuğuydu. Belediye memurluğunun ardından yaptığı kazancılık mesleği nedeniyle bu lakapla tanınır. Çocukluğundan itibaren müzikle ilgilendi, cümbüş, ud ve tanbur çalmayı öğrendi, yöredeki sıra gecelerine katılarak sanatını geliştirdi. 2000'in üzerinde kaset yaptı. Sesinin ve yorumunun taklit edilememesiyle adını duyurdu. Kendine has bir hali ve üslubu olan Kazancı Bedih, bundan dolayı yörede "pir" diye çağrılıyordu.

Türk halkı ve medya Şanlıurfa'daki sıra geceleri geleneğini onunla keşfetmiştir. Küçük yaşlardan itibaren sıra gecelerine katılan Bedih Şanlıurfa yöresinde bu gecelere çağrılan en önemli isimlerden birisiydi. 1993 yılında İbrahim Tatlıses'in sunduğu İbo Show isimli televizyon programında görüldü. Burada Fuzuli'nin "Öyle sermestem ki idrak etmezem dünya nedir" diye başlayan sözleri ustaya yeni kapılar açacaktı. Fakat bunu kendisi hiç istemiyordu. Çünkü buna sebep bu tür ortamlardaki yozlaşmaydı. Bedih ise daha sessiz ve sakin bir hayatı seviyordu. Kahvehanelere gitmezdi ve sıra gecelerine katılmayı çok seviyordu. Katıldığı gecelerde çoğunlukla para almıyordu. İbrahim Tatlıses'in programına katıldıktan sonra tekrar ekranlara çıkması için yoğun istek alan sanatçı, iki ay kadar sonra programa tekrar katıldı.

2003 yılı Eylül ayında 76 yaşındayken bakırcılar çarşısındaki mesleğine geri dönme kararı aldı. Bu kararın ardındaki asıl sebep bu alandaki yozlaşma olduğu kadar, devlet tarafından sahip çıkılmama ve bir tür yalnız bırakılma refleksi oldu.
Kazancı Bedih ve eşi, 20 Ocak 2004'te Şanlıurfa'daki evde uyudukları esnada, katalitik sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatlarını kaybettiler. Cenazelerini oğulları Naci Yoluk ertesi gün saat 10.30 sıralarında eve girdiğinde bulmuştur. Sanatçının Mahsun Kırmızıgül ile birlikte düet yaptığı Nemrut'un Kızı adlı parçaya ölümünden sonra klip çekilmiştir


 
Son düzenleme:

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,032
İstanbul-İzmir
Tarzım değildir aslında ama ben Zagor'dan çok Kazancı Bedih hikayesini sevdim :)
Anadolu'da hala aslını yaşatan bir çok gelenek var iken öne çıkarılan saçmalıklardan bunları görmeyi unutuyoruz aslında...
 

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,618
metu
Çok teşekkür ederim sayın doktorum.Ad serisini tekrar okumaya başladım.Seçimler ve konular fena değilmiş.
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,088
Kastamonu
Sevgili Yeryüzü çok teşekkürler.

Bu arada, Kazancı Bedih'i Türkiye'ye duyuran, Baş rolünde Şener Şen'in oynadığı Eşkiya filmiydi diye hatırlıyorum. Filmin başlarında, hayli zor bir türküyü, bir tek yanlış, komalı ses çıkarmadan söyleyebilen yaşlı adamı, filmi izleyen herkes çok merak etmişti. Ben kasetini birkaç hafta sonra bulabilmiştim. Artık kaset çalacak bir cihazım yok ama o kaset hâlâ çekmecelerin birinde durur.

Karbon monoksit zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini gazetede okumuştum. Bedih ustaya da eşine de Allah rahmet eylesin. Sayenizde anmış olduk...
 

prestij16

Süper Üye
9 Ağu 2010
2,585
3,389
kazancı bedih hikayesi için ayırdığın zaman harika
kazancı bedih ve zagor için teşekkürler yeryüzü, iyi iş
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,774
Kazancı Bedih rahmetliyle bir kaç kez sohbet etme imkanım oldu. Çok saygın kişiliğinin yanında açık yürekli, sade bir insandı. Çok renkli sohbetimiz olmuştu. Denk gelirse hem gülüp hem acı acı tebessüm edeceğinize inandığım bu sohbetin özetini anlatırım.

Alanında tek olan bu büyük sanatçıyı rahmet ve sevgiyle anıyorum. Yaşıyorken değerini bilmeyen, onu sobalı evde yaşamaktan kurtarmayan ilgili ve yetkili, anlı şanlılara söyleyecek söz bulamıyorum.

Anımsatan sevgili yeryüzüne teşekkür ve saygılar sunuyorum.
 
Üst