Yüzbaşı Volkan – Büyük Komplo

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
855
18,785
Denizli
Yüzbaşı Volkan’ın “Kafkas Dağlarında Ölüm”den sonra gazetelerde yer alan 2. macerası “Çelik Kalkan Harekatı”dır.
Bu macera biraz değiştirilerek “Büyük Komplo” ismi ile dergilerde yer almıştır.


İlk önce Tay Yayınlarının “Yüzbaşı Volkan Haftalık Mecmua” dergisinde yayımlanmıştır. 14 Ocak 1977 tarihli 28. sayısında başlayıp, 11 Şubat 1977 tarihli 32. sayısında son bulmuştur.
Macera alt başlıkları: Kaçırılan Başbakan, Ejder'in İzinde, Zorlu Düşman, Ölümü Beklerken

Ayrıca Tay Yayınlarının "Yüzbaşı Volkan" Albümünün 10 ve 11. sayılarında yer almıştır.


Daha sonra Alfa Yayınları haftalık “Yüzbaşı Volkan” dergilerinin 29 Mayıs 1981 tarihli 62. sayısı ile 19 Haziran 1981 tarihli 65. sayısı aralarında yayımlanmıştır. Maceranın son bölümü yayımlanmamıştır.
Macera alt başlıkları: Kaçırılan Başbakan, Ejder'in İzinde, En Zorlu Düşman

Tekrar basımı Alfa Yayınlarının 30 TL. lik Serisinin 27. sayısında yayımlanmıştır.

Yine Alfa Yayınlarının 15 günde bir yayımlanan “Tam Maceralı Özel Dizi”nin 14. sayısında yayımlanmıştır.

Macera, Demirbaş Yayıncılık tarafından çıkarılan “Binbaşı Volkan” dergilerinin 6. ve 7. sayılarında yer almıştır.


Maceranın yer aldığı dergi kapaklarından bazıları
6a8VBN.jpg

DY9bb1.jpg



Macerayı ulaşabildiğim tüm yayınlarını gözden geçirerek derlemeye çalıştım. Macera 139 sayfadan oluşmaktadır. Beğenilerinize sunuyorum…
dv0dgL.jpg




Keyifli okumalar!..
 
Son düzenleme:

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
855
18,785
Denizli
1971 yılı sonlarında, ülkemizde misafir olarak bulunan, Amerikan Hava Kuvvetlerine ait bir U-8 Seminole uçağı Fırtınalı havada Kars'a giderken yanlışlıkla Rus sınırını geçmiş ve Migler tarafından yolu kesilerek Erivan havaalanına inişe zorlanmıştı. Olay, o günlerde Dünya basınında geniş yankılara neden olmuş, uçağı ve personelini geri alabilmek için Türkiye, Rusya ve Amerika arasında yoğun diplomatik görüşmeler yapılmış sert protesto notaları verilmişti.

"O tarihlerde, günlük gazetelere çeşitli konularda resimli romanlar, karikatürler çiziyor ve gazete ressamlığı yapıyordum. Bir yandan da yeni bir resimli roman kahramanının arayışı içindeydim. Hemen her gazetede, o günlerde çok moda olan eli kılıçlı bir Orta Asya kahramanının serüvenleri yer alıyordu. Denenmemiş bir konuda, yeni ve çağdaş bir ulusal çizgi roman kahramanı aradığım sırada işte bu U-8 olayı dikkatimi çekti. Böylece, ciddi bir araştırma ve çalışmanın sonucunda Yüzbaşı Volkan'ın ilk macerası olan KAFKAS DAĞLARINDA ÖLÜM doğdu."

Bu ilk serüvenin gazete tefrikası beğenilince, bunu diğerleri izledi. ÇELİK KALKAN HAREKATI, ülkemizi ziyaret eden İngiltere başbakanına karşı düzenlenen bir komployu işliyordu. Bu serüven, daha sonra biraz değiştirilerek, Yüzbaşı Volkan dizilerinde BÜYÜK KOMPLO adıyla yayınlanmıştır.


Ali RECAN (10 Haziran 1983)
 
Üst