Örümcek adam kötü rolde; ilk ve tek kez Türk Sinemasında..

umut22

Aktif Üye
8 Tem 2010
397
982

Tahammül sınırlarını zorlayan bir yerli fantastik sinema örneği!

Kaptan Amerika ve Meksikalı güreşçi Santo kötü huylu Örümcek Adam'a karşı!

Bu film dünya sinemasında eşine oldukça ender rastlanabilecek bir türdendir.

Üç Süper Adam adlı filmi Fikret Uçak yönetmiş, senaryosunu Doğan Tamer yazmıştır.

Bu fantastik filmde sinema tarihinde bir ilk (muhtemelen benzeri bir daha olmayacak) gerçekleşiyor ve Örümcek Adam (Spiderman) karşımıza filmin kötü adamı olarak çıkıyor.

Filmin iyi kahramanları ise Yüzbaşı Amerika (Captain America) ve Santo (çizgi romanlara da konu olan ünlü Meksikalı güreşçi) da ilginç bir ikili oluşturmuş.

Süper kahramanlardan Yüzbaşı Amerika’nın kostümü nispeten orjinaline sadık yapılmış.

Örümcek Adam’ın kostümü ise orjinaline göre çok ciddi farklılıklar içeriyor (yüzündeki maskenin göz kısımları açık, hatta kaşları bile gözüküyor, ayağında ise siyah botlar var). Güreşçi Santo’nun kostüm anlamındaki tek özelliği olan maske ise filmde aslına uygun yapılmış.

filmin en başında İstanbul’a gelen süper kahramanlara polis “Çok iyi Türkçe konuşuyorsunuz” diyerek kahramanların film boyunca nasıl Türkçe konuştuklarına açıklık getiriyor.:Ğ

Film, şiddet sahneleri ile doludur, deniz motoru pervanesi ile öldürülen adamlar, biçki makinesi ile doğranan kötüler, şişle dağlanan kadınlar vb. Film pek çok araştırmacı tarafından "şok edici" bulunmuştur.

Filmde uluslararası tarihi eser kaçakçısı bir örgütle mücadele etmek için, Amerika' dan Kaptan Amerika (Aytekin Akkaya) ve Meksika' dan da ünlü maskeli pankreas güreşçisi Santo (Yavuz Selekman), Türk polisine yardım etmek üzere İstanbul' a gelirler.

Her ne kadar filmin baş kadın oyuncusu Deniz Erkanat olarak görünse de, Mine Sun kötü karakter olan Örümcek Adam' ın sevgilisi Nadya rolünde, en çarpıcı sahnelerden birinde görünerek onun önüne geçer.

Filmin jenerik öncesi giriş bölümünde, Örümcek Adam ve çetesi, deniz kenarında bir yerde, kim olduğu pek belli olmayan bir kadını boynuna kadar kuma gömerler. Zavallı şaşkınlık içindedir. Kötü adamlar kıçında deniz motoru bağlı olan küçük bir teknenin pervanesini çalıştırarak ona doğru ilerlerler. Kadının yüzündeki ifade dehşete dönüşür. Pervane yüzünü parçalarken fışkıran kanlar, Örümcek Adam' ın yanında bulunan sevgilisi Nadya' nın çıplak bacaklarına sıçrar.

Nadya' nın yüzü orgazm anında doruğa ulaşmış bir kadının yüz şeklini alır. Bu sahne daha başından filmin 'Tehlikeli Kadın'ının Mine Sun olduğunu göstermektedir bize

İlerleyen dönemlerde ikinci bir “Dünyayı Kurtaran Adam” olayı olursa gerçekten hiç şaşırmayın.

www.youtube.com/watch?v=kHyK4qif2EA

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
12 Şub 2010
15,006
543,758
Adı üzerinde fantastik:D

Çok keyifli izleniyor bu filmler

Türk sinemasının harikaları bunlar, başka yerde yok:D
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Bu filmin DVD'si, görüntüleri elden geçmiş olarak iyi durumdadır, satıştadır ve şu sıralar her yerde kolayca bulunmaktadır. Film dönemin fantastik yerli filmlerinin bütün özelliklerini taşır. İzlemesi yeni nesil için bir miktar sabır istese de dönemi yaşamış bizler için hala keyif vermektedir. DVD'nin ekstralarında yönetmen Tevfik Fikret Uçak ve başrol oyuncusu Aytekin Akkaya ile çok ilginç röportajlar var. Bu tür yerli "B-movie"ler hakkında dokümanter bilgiler veriyorlar. Keşke Üç Süpermenler, Süper Adam İstanbul'da gibi hepi topu bir avuç bu filmlerin kopyaları bulunsa da piyasaya verilse.

Bir yerde okumuştum, Amerika'da bu tür B-movie'lerin özel fanları varmış ve onlarda da yapılan bu türden filmleri(böyle absürd filmlerin tüm dünya ülkelerinde örnekleri vardır sadece bize özgü değildir) elden geçirip koleksiyonluk bir hale getirerek satışa sunuyorlarmış. Bu işi yapan firmalardan biri Türkiye'ye gelerek dönemin yapımcı firmalarıyla temasa geçmişler. Ancak filmlerin çoğunun kopyalarının boğazın sularında yattığını öğrenince şaşırmışlar tabii. Zamanında Yeşilçam sokağında küçük derme çatma ofislerde faaliyet gösteren yapımcıların doğru dürüst depoları olmadığından, yeni makaralar yığıldığında, eskileri yer darlığı yapmasın diye geceleri götürüp denize atarlarmış. Amerikalılar, bir sualtı ekibi kurup kopyaları denizin altından çıkarmak için girişimde bulunmuşlar ama sonradan zaman aşımı nedeniyle kopyaların bozulmuş olabileceğini düşünüp vaz geçmişler. Bu çalışmanın sonunda yine de bir şeyler çıkmış ortaya. Örneğin "Ramo" isimli (yerli yapım Rambo) filmimiz elden geçirilmiş halde Amerikan piyasasında satıştadır.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:

fatihcetin

Aktif Üye
22 Haz 2015
349
621
Youtube'de denk geldim ve izledim. Konuda bahsedilen ilk sahne (kadını kuma gömme bölümü) çıkarılmış galiba. Onun haricinde dönemine göre bence güzel bir film olmuş.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Dönemin şaheser filmlerinden.
Örümcek Adam da olsa kötü olabilir.:)
Fantastik Türk sineması muadillerinin yüz yıl ilerisinde.
Çok beğendim samimiyetle.
 

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Yeşilçam filmlerinde Türkler, Japonca, Japonlar da Türkçe konuşur yani.. Normaldir... :4:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

tayyare

Yönetici
22 Nis 2019
868
16,255
...Bir yerde okumuştum, Amerika'da bu tür B-movie'lerin özel fanları varmış ve onlarda da yapılan bu türden filmleri(böyle absürd filmlerin tüm dünya ülkelerinde örnekleri vardır sadece bize özgü değildir) elden geçirip koleksiyonluk bir hale getirerek satışa sunuyorlarmış...

Selamlar
Lami Tiryaki

Hocam, konunun bizzat şahidiyim. Başka bir hobi ile ilgili ve üyesi olduğum uluslararası bir forumda (esasında "news group", o dönemlerde forum yoktu daha :)) konu ile ilgilendiğimi duyan, Avrupa, ABD ve hatta Avustralya'dan bir kaç yabancı arkadaşa yoğun istek üzerine, "Dünyayı Kurtaran Adam" kopyaları göndermişliğim (bildiğiniz posta yolu ile) vardır. Sene 1999-2000 civarıydı, film daha resmi olarak DVD haline getirilip satışa sunulmamıştı ve elimdeki kopya rahmetli Metin Demirhan'dan hediye idi.
 
Üst