Ağıt (1971) Yılmaz Güney, Sermin Hürmeriç

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
dikhfmubds8x5cmxn.jpg


dikhg7bkqfyoc8emz.jpg


* Hürriyet Sinemamızın En İyi 100 Filmi listesinde 89.sıradadır.
* Adana Film Festivali'nde (1971) En başarılı Film
* Türk Sinema Derneği'nin 1971-1972 mevsiminin en iyi 10 filmi soruşturmasında En İyi Film seçildi.
* Milliyet Sanat dergisinin açık oturumunda Ağıt'ın Venedik Film Festivali'nde elemeyi geçip ilk 10 film arasına girmesi nedeniyle Yılmaz Güney "Yılın Sanatçısı" seçildi.
* Yedinci Sanat dergisinin düzenlediği "konusuyla, anlatımıyla, oyun düzeniyle, ulusal nitelikler taşıyan tüm zamanların (1914-1972) en iyi 10 Türk Filmi soruşturmasında 7. oldu.


Ağıt (1971) Yılmaz Güney, Sermin Hürmeriç

Göreme'nin doğal dekorlarından western filmlerine benzer biçimde doyumsuz sahneler çıkaran bu incelikli çalışma kaçakçılık üzerine kurulmuş. Ve türün en iyilerinden biri. Güney, saçları eşek tıraşlı, yanık yüzlü ve suskun bir kaçakçı çetesi reisi Çobanoğlu rolüyle yine etkili bir oyun gösterisi sunuyor. Ne var ki sansür gereği kaçakçının değişmeyen yazgısı ölümdür. Yörede Beyaz Donlular adıyla ün yapan Çobanoğlu'nun sonu da bu çizgide gerçekleşir. Yine de Sansür Kurulu, 'Doktor hanımın Yılmaz Güney'in vücundundan kurşunu çıkarırken hep ağızdan söylenen türkü sahnesinin çıkarılması' koşulunu getirir. Oysa filmin en duyarlı sahnelerinden biridir bu.



 
Üst