Arkadaş (1974) Yılmaz Güney, Melike Demirağ

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
dibfpuwhqwanmpkhv.jpg


dibfqmjqlj43tbklf.jpg


Atilla Dorsay 100 Yılın 100 Türk Filmi listesinden..

Arkadaş (1974) Yılmaz Güney, Melike Demirağ


Yıllar sonra karşılaşan iki eski arkadaşın öyküsü anlatılıyor. Dünün yoksul öğrencisi Cemil (Kerim Afşar) zengin olup, güzel Karısı Necibe (Azra Balkan) ve içine kapanık, incecik, fidan gibi baldızıyla (Melike Demirağ) mutlu bir yaşam sürdürmektedir. Ne var ki arkadaşı Azem’ in (Yılmaz Güney) evlerinde kalıp yaşamlarına girmesiyle düzenleri bozulur. Her şeyden önce iki arkadaşın sınıfsal farklılıkları ortaya çıkar. Bir sahil kentindeki yozlaşmış yaşam biçimi, Necibe'nin kocasını aldatması, Melike' nin Azem'le duygusal bir ilişkiye girmesi ve Cemil'in kaçınılmaz acı sonu... Bir silah sesiyle her şey noktalanır. İntihar eden Cemil midir? Bu son, seyirciye bırakılır. Güney, bu olayların içinde köy ve kent arasındaki çelişkileri, kültür yaşamının farklılıklarını da ortaya koyar. (Agah Özgüç'ün 100 Filmde Türk Sineması Kitabından)


 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,363

1974 tarihli "Arkadaş" filminin aynı adı taşıyan tema şarkısını aynı zamanda filmin başrol oyuncusu da olan "Melike Demirağ" seslendirmişti. Şarkının sözleri ve bestesi Şanar Yurdatapan'a aitti, düzenlemesini ise 2016'da ölen besteci ve aranjör "Attila Özdemiroğlu" yapmıştı. Melodisi çok akılda kalıcı olan bu duygusal parça yıllarca dillerden düşmedi. Ayrıca film gösterime girdiğinde sinemalarda izdiham olmuştu diye hatırlıyorum. Hem sosyal bir mesajı olan, hem romatik hem de bu kadar duygusal bir tema müziğine sahip filmi huşu içinde izleyen kalabalık seyirci kitlesi nedense sinemada hep aynı yere gelindiğinde kahkahayı koyuveriyordu: Filmin sonuna doğru yer alan bu sahne, araba lastiklerini patlatan gencin Yılmaz Güney'in öğütlerinden etkilenerek o zamanın modası olan uzun saçlarını sıfıra vurdurtduktan sonra Güney'e doğru koşarak geldiği sahneydi yanlış hatırlamıyorsam. Hep aynı sahnede seyirci her seferinde güldü nedense (buradan da film için sinemaya birkaç kez gittiğim anlaşılmıştır herhalde!, her seferinde başka bir arkadaş grubuyla!). Aşağıda şarkıcısı ve bestecisi ile yapılmış röportajdan çok kısa bir bölüm de var.
edit@ şimdi filme tekrar baktım, saçları sıfıra vurdurtmamış, kısalttırmış. Demek ki o zaman uzun saç modası nasıldıysa, kısalmış hali bile şimdinin standardında uzun kalıyor!

Film için teşekkürler sevgili "sinoplu".


Arkadaş - Melike Demirağ

u_BGmx9l.jpg

 
Son düzenleme:

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
Filmi izlemek yerine oturup yorumların okunması bile yeterli :) Verdiği müthiş bilgiler için sevgili scanfan ve Motion üstadlara selam ve sevgiler..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,363

Yukarıda yazmayı unuttum, filmin sonunda saçlarını kestirip lastik patlatma huyundan vazgeçerek "Azem"in (Yılmaz Güney) takdirini kazanan "Halil" adlı delikanlı "Civan Canova"ydı. 1974'te onu pek tanımıyorduk. Zaten "Arkadaş" onun ilk filmiymiş. Daha sonra bazı sıradan Türk filmlerinde kötü adam rollerinde gördük, ama hâlâ onun adını bilmiyorduk. Nihayet biz onu 2015 tarihli "Paramparça" adlı TV dizisinde tanıdık (Televizyonun gücü!). Dede "Rahmi Gürpınar" rolündeydi. Aslında iyi eğitim almış bir tiyatrocu, oyun yazarı ve yönetmendi. Bir sürü ödülü vardı. Bir de ünlü tiyatro yönetmeni "Mahir Canova"nın oğluydu. Onu o tarihlerde tanımamış olmak belki de bizim ayıbımızdı (Tiyatroyla pek içli dışlı değildik, belki de ondan). "Civan Canova" halen Devlet Tiyatrosu'nunda görev yapıyormuş.


V0zlkn.jpg

 
Son düzenleme:
Üst