Gurbet Kuşları (1964) Tanju Gürsu, Filiz Akın, Cüneyt Arkın

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
di96j2rojdkrjx81v.jpg


di96jagih2o8kq9dv.jpg


Hürriyet Sinemamızın 100 filmi sıralamasında 18.sıradadır.. Ayrıca Atilla Dorsay 100 yılın 100 sinema filmindendir..

Gurbet Kuşları (1964) Tanju Gürsu, Filiz Akın, Cüneyt Arkın, Pervin Par, Özden Çelik, Sevda Ferdağ


Küçük bir kasabadan altın şehir dedikleri İstanbul'a göçen bir ailenin parçalanış öyküsü.



Kendi kaydımdır.. (720x544 çözünürlük)

 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Halit Refiğ'in "Gurbet Kuşları" 1964'te gösterime verildiğinde bazı eleştirmenler filmi "Luchino Visconti"nin 1960 tarihli filmi "Rocco e i suoi fratelli"ye benzetmişti. Bu "köyden kente göç" temalı filmin adının anlamı "Rocco ve Kardeşleri"dir ama bizde "Düşman Kardeşler" adıyla gösterildi. Bu filmde de benzer bir şekilde köyde yoksulluk çeken Rocco (Alain Delon) ve ailesi, sanayi kenti "Milano"ya göçüyordu.

Film için teşekkürler.


rubabdq3_jpg_v_1456159133.jpg

 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
Yanlışım varsa düzeltsin biri, bu Cüneyt Arkın'ın ilk filmi değil miydi?


Haklısınız sayın "ertekin", Gurbet Kuşları Cüneyt Arkın'ın ilk filmiymiş. Gerçi 1964 yılında tam 15 filmde oynamış, ama Cemal Süreya'nın onun hakkında yazdığı aşağıdaki yazıdan da anlaşılacağı üzere ilk filmi buymuş (en azından yazıdan ben bu anlamı çıkardım).

Not: Sayın "Lichtenberg"in belirttiği gibi Vikipedi'deki filmografisinde sinemaya başladığı 1964 tarihinde çevirdiği 15 film arasında "Gurbet Kuşları" en sona yazılmış. Ancak Cemal Süreya'nın yazısından ben ilk filmi olduğu anlamını çıkardım.


Cemal_S_reya_n_n_C_neyt_Ark_n_yaz_s.jpg

 
Son düzenleme:

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
Sanırım 1963 yılında bir dergide birinciliği vardı, ondan sonra oyuncu olmaya karar veriyor.. Aslında belge vs araştırmaya gerek yok, kendisi yaşayan efsane, bir facebooku falan yok mu direk kendisine soralım :)

edit: zaten scanfan belge kısmını halletmiş :)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Cüneyt Arkın anılarını yazdığı 2001 tarihli "Adını Unutan Adam" adlı kitabında "Gurbet Kuşları"nın ilk filmi olduğunu belirtmiş.


Ad_n_Unutan_Adam_C_neyt_Ark_n.jpg

 

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
Teşekkürler sevgili scanfan. Bu ilk film konusu aklıma bir fikir daha getirdi :) Bir boşluk bulursam sanatçılarımızın ilk filmleri adı altında bir liste hazırlayıp konusunu açalım, elimizde mevcutsa ilk filmlerini de paylaşırız..
 

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
1,913
4,847
Navajo Köyü
Yazmadan geçemeyeceğim komik bir tekerlemesi vardı hatırlayanlara selamlar:

Elma attım denize,
Gidiyor yüze yüze.
Ben vuruldum Filize,
Filiz akın.
Evi yakın,
Onu seven Cüney tarkın.
Kın kın kın,
Kına gecesi.
Si si si,
Simitçi çi çi çi.
Çİğ köfte te te te,
Telefon fon fon fon.
Fan fi li fon,
 
Son düzenleme:

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
İlk eşiyle boşandıktan sonra (60'lı yıllar) "öz kızını" daha ufak bir çocukken bırakıp bir daha kesinlikle arayıp-sormayan/görüşmeyen bir insan isterse dünyanın en büyük yıldızı olsun benim gözümde sıfırdır!

Görüşmediği kızı şu an 51 yaşında! Adı Filiz! Ve kızının da bir kızı var adı Defne! Cüneyt Arkın'ın torunu. Vay kulağa ne kadar ışıltılı geliyor değil mi, Cüneyt Arkın'ın torunu... Ama ne acı ki torunu Defne dedesini fiziki olarak hiç görmedi! Sadece filmlerinden tanıyor!

Eşiyle görüşmemesini anlarım (ki medeni ilişkilerde o bile garip) ama hiç bir şeyden haberi olmayan ufacık kızın suçu neydi? Ya torununun!

Çoğu kişi bilmez bunu!

Hep filmlerinde ki o yufka yürekli, kötülere karşı amasızca savaşan, iyilik timsali bir karakterdir Cüneyt Arkın!

Keşke filmlerinde ki o yufka yürekli/iyi insanı gerçek dünyasına da yansıtabilseydi...

Sevgili üstadım, yazdıklarınız Fahrettin beyin kişiliği ile alakalı bir durum ve içerik olarak anlattıklarınıza binaen kimsenin tasvip etmeyeceği bir durumdur. Hatta bunun gibi niceleri de yeşilçamda mevcuttur. Ancak bizi ilgilendiren kısım Fahrettin değil Cüneyt kısmı olmalı diyorum bir yeşilçamsever olarak :)

Bunu şöyle de düşünebilir miyiz acaba ; müzik evrenseldir, kişiliğini, fikrini sevmediğimiz bir insan şarkı söylüyor ve biz de dinliyoruz ..
 

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz


İşte nüans da burada sevgili "sinoplu"....
Ben (belki de sadece ben) insanları "kişilikleri" ile değerlendirdiğim için onların yaptığı film veya müziklerin de (artık adı her ne ise...) benim için bir anlamı olmuyor!

Sanırım bu bana özel! :)

Paylaşımlarını ilgiyle takip ediyoruz...
Sevgilerimle...

Sevgili üstadım tamamen aynı görüşteyiz bizde çevremizdeki eşi dostu hatta siyasettekileri kişilik değerlendirmesine sokarız , burda anlatmak istediğim hayal dünyamızı yıkmak istemediğimdendir :)

Bizde sizin görüşlerinizi ve yorumlarınız ilgiyle takip ediyoruz, zihin açıcı yorumlar yapıyorsunuz , canı gönülden teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunuyorum :)
 

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
1,913
4,847
Navajo Köyü
Motion Usta'nın yazdıklarından sonra (ki yazdıklarının gerçekliğinden zerre şüphe duyulmayacak bir kişiliktir kendisi gözümde) dehşete düştüm. Cüneyt Arkın'a sevgim azaldı. Şuan büyük üzüntü içerisinde hayret ediyorum bu duruma kendisinden daha fazla izahat bekliyorum. :(
 
Üst