Yarışma hakkında bilgiler.

_hades

Onursal Üye
8 Eyl 2012
31
254
Dünya
Değerli Çizgi Diyarı sakinleri;

Öncelikle "Yerli Bilimkurgu Yükseliyor" adıyla kurduğumuz grubumuzdan bahsedeyim.

26-Mart-2017'de kurulan "Yerli Bilimkurgu Yükseliyor (YBKY)" grubunun amacı, türün hayranlarını bir araya getirerek, maalesef pek çoğundan haberdar olmadığımız Bilimkurgu yazarlarımızı ve görmezlikten gelinen kitaplarını gün yüzüne çıkarmak, Yerli Bilimkurgu Kitaplarını üst raflara çıkararak, görünür kılmak ve ülkede bu türün ne kadar ciddi boyutlarda ürün verdiğini gösterebilmektir.

Kurulduktan kısa bir süre sonra Mayıs 2017'de "Yerli Bilimkurgu Yükseliyor" isimli bir dergiyi yayınlamaya başladık.

Sonra grup yöneticileri olarak aramızda yaptığımız fikir alışverişleri sonucu bilimkurgu öykü yarışması düzenlemeye karar verdik ve her yarışmada farklı bir konu/tema olmasını uygun gördük. Hatta bu konuların/temaların bir anket ile üyelerimiz tarafından belirlenmesini sağladık.

Daha sonra sabit bir konu/tema olmaksızın bir bilimkurgu öykü seçkisi çıkarma fikri ortaya çıktı. İlk önce 2018 yılında online olarak erişilebilen seçki daha sonra basılı kitap olarak hayat buldu. Daha sonraki yıllarda ise 2019 ve 2020 Bilimkurgu Öykü Seçkileri kitap olarak bilimkurgu severlerle buluştu.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra düzenlediğimiz bilimkurgu öykü yarışmaları hakkında bilgiler vermek istiyorum. Nedir, nasıl yapılır, şartları nelerdir? gibi.

1 - Yarışmanın konusu nasıl belirleniyor?
Yarışmanın konusu, grup yöneticileri tarafından açılan bir ankette bulunan şıkların grup üyeleri tarafından seçilmesi ile belirleniyor. Üyeler şık ekleyebiliyor. En fazla seçilen şık yarışmanın konusu olarak belirleniyor.

2 - Yarışmaya kimler katılabiliyor?
Yarışmaya katılmak için gruba üye olmanız gerekmiyor, ancak üye olursanız yarışmalar ve sonuçlar hakkında en güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

3 - Yarışmaya gönderilecek öyküler nasıl olmalıdır? Hangi şartları sağlamalıdır?

a) Gönderilecek öyküler daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Daha önce başka bir internet sitesinde, basılı bir dergide/kitapta vb. yayınlandığı anlaşılırsa öykü elenir. Seçkiye girmeye hak kazanmışsa seçkiden çıkarılır.
b) Gönderilecek öyküler Türkçe olmalı, dilbilgisi kurallarına uygun olmalı, cümleler anlaşılır şekilde olmalı ve yazım hataları olmamalıdır.
c) Gönderilecek öykülerde küfür, rahatsız edici derecede argo kelimeler olmamalıdır. Bu şekilde yazılan öyküler elenir.
d) Gönderilecek öyküler bilimkurgu temalarına uygun olmalıdır.
e) Ülkemizle ilgili siyasi, etnik, dini vs. içerikli öyküler elenir. Gerçek ve tüzel kişilerle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili öyküler kabul edilmez.
f) Yarışmaya gönderilecek öyküler en fazla 1000 kelimeden oluşmalıdır. Ancak %2, yani 20 kelimeye kadar tolerans vardır. Ayrıca toplam kelime sayısını etkileyebileceği göz önünde bulundurularak, bazı durumlarda ayrı yazılması gereken "de/da, ki" gibi eklerin yazımına dikkat edilmelidir. Öykünün ve yazarın adı uzunluğa dahil edilmez.

4 - Öykü değerlendirmeleri nasıl yapılıyor?
Gönderilen öyküler grup yöneticileri tarafından, bir üstteki kriterler dikkate alınarak ve bağımsız olarak okunup puan sistemine göre değerlendirilir. Bazıları elenir, geri kalanlardan ise en yüksek puanı alan üç öykü, yarışmanın kazananı olarak grupta açıklanır.

5 - İlk üçe giren öykülere ne gibi avantajı var? Dereceye giremeyen öykülere ne oluyor?

İlk üçe giren öyküler, otomatik olarak seçkiye girmeye hak kazanır ve dergide yayınlanır. Ayrıca ilk üçe giren öykülerin sahiplerine kitap hediyemiz vardır.
Dereceye giremeyen öyküler ise "Yerli Bilimkurgu Yükseliyor" dergisinde zaman içinde yayınlanır.

6 - Öyküleri nasıl ve nereye gönderebiliriz?

Öyküler e-posta ile word belgesi eki olarak yerlibilimkurguyukseliyor@gmail.com adresine gönderilmelidir. E-postada "Yarışma için gönderilmiştir" ifadesi olmalıdır. Aksi takdirde öykünün dergide yayınlanması için gönderilmiş olduğu kabul edilecektir. Ayrıca gönderenin adı-soyadı öykünün sonunda mutlaka bulunmalıdır.


Sadece yarışma için değil, dergide yayınlanması için de bilimkurgu türündeki çalışmalarınızı gönderebilirsiniz. Kısa öykü, uzun öykü, tefrika roman, bilimkurgu ile ilgili şiir, makale, çizgi roman, yerli bilimkurgu kitap tanıtımı vs.

Yarışmanın konusunu buradan bildireceğim.
 

hadramut

Aktif Üye
19 Eyl 2009
385
852
sayın
hades

umarım ve isterim ki başarılı olursunuz. Telefon dili ile sosyal medya dili ile yada
ingilizce yazılmasını isteseydiniz birçok öykü gelebilirdi. ama Türkçe istiyorsunuz
çok zor.kimse mitoloji masal okumuyor. hatta hz ali cenklerini bile okumuyor battalnameler var .her biri sanki bilim kurgu sanki fantastik,

ne ise biz(!) kendi milletimizden olanı sevmeyiz.

selam ile
 

_hades

Onursal Üye
8 Eyl 2012
31
254
Dünya
Ve sonunda, YBKY 10. Kısa Öykü Yarışması konumuz belli oldu. Aldığı oylarla en yakın rakibine fark atan 'Paralel Evrenlere Yolculuk' bu yarışmanın konusu seçildi.
Yarışmanın kurallarında bir değişiklik olmadı. Üst sınır yine 1000 kelime. Word belgesi formatında göndereceğiniz öyküleriniz, 12 punto Times New Roman fontuyla yazılmış olmalı. PDF gönderilen öykülerinizin değerlendirmeye alınmayacağını hatırlatarak dikkat etmenizi öneririz.
İlk üç için ödül kitabımız, YBKY Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2020. Ayrıca ilk üçe giren öyküler 2022 Öykü Seçkisine ön elemeye girmeden katılma hakkı kazanacak.
Son katılım tarihi 15 Nisan 2021 olan yarışma için zihinleri çalıştırma zamanı.

Öykülerinizi yerlibilimkurguyukseliyor@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

Herkese bol şans!

Not:Yarışma afişinin görselini yükleyemedim.

file

 
Son düzenleme:

_hades

Onursal Üye
8 Eyl 2012
31
254
Dünya
10. Öykü yarışmasına katılan öyküler değerlendirilmiş olup sonuçlar 9-Mayıs-2021 Pazar günü facebook sayfamızdan açıklanacaktır.

Sonuçlar burada da bildirilecektir.
 
Üst