Yeni Yumurcak Şilliler Yayınevi Haftalık Mecmua Sayı 001

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
IMG_0002-1.jpg

Yaşar ve Coşar Şilliler tarafından, ilk sayısı 21 Nisan 1970 günü çıkartılan Yeni Yumurcak Çocuk Dergisi, yayınını haftanın Salı günleri çıkarak sürdürmüş.
Kendi düşüncem 21 sayı kadar devam ettiği ve daha sonra fasiküllerin ciltlenerek 7 sayı da cilt şeklinde çıktığı yönünde. Ekstra bilgisi olan arkadaşların paylaşması memnun edecektir.
İçerdiği çizgi romanlara gelince kötü bir kopyalama örneği olduğunu söyleyebilirim.
Dergiye ismini de veren Yumurcak, esasen Jijé tarafından yaratılmış olan Blondin et Cirage isimli seride yer alan, biri sarışın biri zenci olan iki arkadaştan sarışın olanı ve serinin esas kahramanıdır.

IMG_0003.jpg
006.jpg

Seri ilk kez 1939 yılında "Petits Belges" isimli bir katolik dergisinde yayınlanmaya başlar. Pekçok sayıdan sonra, rahibelerin çocukları kötü etkilediği düşüncesiyle 1942 yılında yayını sona erdirilir. Daha sonra 1947 yılında Spirou dergisi içerisinde tekrar görünmeye başlar ve 1963 yılına kadar devam eder. Bende biraz Tintin etkisi bıraktığını söylemeliyim.
İkinci çizgi roman ise tanıdık bir yüzden oluşuyor. Temel Reis-Sihirli Sapan macerası da teknik olarak şaheser sayılmasada, ıspanak yerine hamsi yiyen ve tipik Karadenizli ağzı ile konuşan bir Temel Reis ilginizi çekecektir diye düşünüyorum. Bana sevimli geldi.
Son sayfa ise Hasbi Tembel Er (Beetle Bailey)'in bir sayfasından oluşturulmuş.
Yalnız gerek Temel Reis gerekse Hasbi Tembel Er sayfasında muhtemelen kopyalayanın ismi olduğunu düşündüğüm "Ayten" imzasına dikkatinizi çekmek istiyorum. İkinci olasılık ise kopyalayan için "Ayten"in özel bir kişi olduğu yönünde. :)
Selamlar ve sevgiler herkese.

*Sevgili profesör ve savok ağabeylerimin desteğiyle taranmış ve paylaşıma açılmıştır.


 

stoktan

Guest
27 Nis 2010
613
970
Acıbadem - İstanbul
"Ayten!, Ayten! n'olamaz, bana bunu nasıl yaparsın"
Ne güzel isimlerdi onlar, hızla terkedildiler... Artık kimse çocuğuna koymuyor o isimleri.
Eski yeşilçam filimlerinde kaldılar.
 

Kaya Ö

Onursal Üye
20 Şub 2011
224
1,035
Blondin et Cirage daha önce Şarika Şilliler'in 1966'da çıkardığı Afacan dergisinde 15 sayı (5 cilt) yayınlanmıştı. Yalnız orada sarışın karakterin ismi Pİre Nuri'ydi. Yeni Yumurcak baskılarında kareler içinde Yumurcak sözcüğünün geçtiği bazı yazılar silinmiş ve yeniden yazılmış gibi görünür, bunun sebebi Pire Nuri adı geçen yerlerin gerçekten de silinip yeniden yazılmış olmasıdır.
Yeni Yumurcak 24 sayı (8 cilt) çıkmış ama 15'inci sayıdan sonra B et C değil de başka çizgi-romanlar yayınlanmış.
Jijé'nin 1951-55'te Spirou'da yayınlanan ve sonradan albümleştirilen B et C maceralarının tamamı Türkiye'de yayınlanmış; orjinal ve Türkçe başlıkları şöyle:
Blondin et Cirage au Mexique [Meksika’da]
Le nègre blanc [Beyaz Zenci]
Kamiliola [Esrarengiz Adam]
Silence on tourne ! [Afrikada]
Les soucoupes volantes [Tibet Canavarı]
 
Son düzenleme:

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,079

ismi olduğunu düşündüğüm "Ayten" imzasına dikkatinizi çekmek istiyorum. İkinci olasılık ise kopyalayan için "Ayten"in özel bir kişi olduğu yönünde.


Dergiyi çıkaran Yaşar ve Coşar Şilliler'in bir yakını sanırım.2. sayının sonunda Ayten Şilliler imzası gözüküyor.
 
Üst