Şehzade Yangını - 1. Kitap

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,333
hiçbiryerde :)

735689


2014 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nden mezun olan ve 2009 yılından beri çeşitli reklam ajansları ve dergiler için illüstrasyon çalışmaları yapan Selçuk Ören'in yazıp çizdiği "Şehzade Yangını", 1768 yılında İstanbul'un günah yeri Galata'da başlayan yangının içinde kalan iki kabadayının hikayesi.

"Galata, Adem'in ısırdığı elma kadar günahtır. Sokağına adım atmak bile cehennem denen dipsiz kuyuya düşmen için yeterlidir. Şeytan bile burada yedi kere hacca gitmiş imam gibidir. İstanbul'u kadına benzetirler. Yanlıştır. İstanbul, semt semt mahalle mahalle cinsiyet değiştirir. Bir sokağa saparsın cennetlik bir hacıdır, bir sokağa girersin Bitli Şaziye'nin evinde bir sermayedir. Galata'da İstanbul, boynuna atlayan, kucağına oturup kulağına seni istiyorum diye fısıldarken sakalını sıvazlayan bir kadındır. Hem de ne kadın... Onun için evini işini telef edersin de yine yetiremezsin. Bu sokaklara bey paşa girip sadakaya muhtaç dilenci olarak çıkan kaç adam gördük. Kaba saz eşliğinde bir elde rakı kadehi diğer elde barbut zarı..."
(Tanıtım Bülteninden)

Türkçe
96 s. -- Kuşe-- Ciltsiz -- 16 x 24 cm
İstanbul, 2015
ISBN : 9786058549548
Çizer : Selçuk Ören
Redaksiyon : Sima Özkan Yıldırım
Editör : Emre Yavuz, Yavuz Yıldırım
Etiket Fiyatı : 24,00 TL (KDV Dahil)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,333
hiçbiryerde :)
Puslu Kıtalar Atlası'nın çizgi romanını da
okuduğumuz bugünlerde Şehzade Yangını
bu alanda farklı bir boyut açacak gibi
görünüyor, takipteyiz :)
 

dracem

Guest
5 Ara 2015
91
849
Şehzade Yangını’nın Yaratıcısı Selçuk Ören Sorularımızı Yanıtladı!

71.jpg


Kabul etmemiz gerek: Türk çizgi roman yayıncılığı uzuuun bir aradan sonra tekrar canlanmış durumda ve bunun iki kolu var. Biri genel olarak comics çevirip basan yayınevleri, diğeri ise kendi çizgi romanlarını oluşturan yazar ve çizerler. Bu canlanmanın ardında birçok etken var elbette ancak onları başka bir yazıda incelemeyi düşünüyoruz. Bilmemiz gereken asıl nokta bu iki kol gençlerimiz üzerinde inanılmaz etkililer ve çizgi roman okuma alışkanlığının artmasında büyük pay sahibiler. Yayınevleri konusuna da ileride belki gireriz ancak burada tanıtmak istediğimiz asıl kişiler yazar ve çizerler. Bu konuda aynı zamanda geçtiğimiz günlerde yaptığımız Devrim Kunter röportajı sonrasında aldığımız yoğun takdirin de bizleri bu işe devam etme konusunda teşvik ettiğini söylemeliyim.

101.jpg


Bu çalışmalara devam etmeye karar verdikten sonra sıra kiminle söyleşi yapacağımıza gelmişti. Konuşmak istediğim kişi ise favori çizgi romanlarımdan biri olan Şehzade Yangını’nın yaratıcısı Selçuk Ören oldu. Öncelikle belirtmeliyim ki kendisi oldukça alçak gönüllü ve mütevazı biri. Tanıyabileceğiniz en nazik insanlardan olduğuna da kuşku yok. Yarattığı Şehzade Yangını ise tarih ile fantastik öğeleri harmanlayan bir seri. Hem bilim-kurgu öğelerini sevdiğimden hem de tarihçi kişiliğimden olsa gerek Şehzade Yangını bana göre oldukça zor olan bir işi sanki çok basitmiş gibi gösteriyor. Hem dönemin atmosferini oldukça güzel yansıtırken bir yandan da sizde merak uyandırabiliyor. Tabi bir de çizimlere değinmeden olmaz; bana göre kitapların en büyük artısı çizimleri. Ören’in yeteneği o derece üst düzeyde ki hayran olmamak elde değil. Burada kendine has bir teknik oluşturduğunu söylemek mümkün, bu teknik sayesinde detaylar çok daha kolay fark ediliyor. Çizimlerin büyüsüne kapılmışken diyalogları ve dış sesleri atlamanız olası, aman buna dikkat edin çünkü bunlar da adeta çizimler ile bir bütün oluşturarak hikayenin gelişimine büyük katkı sağlıyorlar. Takdir edersiniz ki kitabı hem yazmak hem de çizmek oldukça zor ancak Ören ikisinin de altından ustaca kalkıyor. Sözlerimi sonlandırırken röportaj teklifimi büyük bir içtenlikle kabul eden Selçuk Ören’e teşekkür ederken, gelecek kariyerinde kendisine sonsuz başarı dileklerimi iletiyorum.


111.jpg




İsterseniz öncelikle sizi tanıyalım; Selçuk Ören kimdir, çizgi roman dışında hangi işle uğraşmaktadır?

2009 yılından beri çeşitli ajanslar ve dergiler için illüstrasyon çalışmaları yapmaktayım. Aynı zaman da 2013 yılından itibaren de bir reklam ajansında grafiker olarak çalışıyorum.

sehzade-yangini-2.jpg



Çizgi romanlara ilginiz ne zaman başladı, okuduğunuz ilk çizgi romanı hatırlıyor musunuz?

2007 yılında güzel sanatlar üniversitesi için atölyeye gitmeye başladığım dönemde çizim yeteneğimi nasıl geliştiririm diye araştırma yaparken çizgi romanları da karıştırmaya başladım. Gerçek anlamda o zamanlar ilgim arttı denebilir ama çok daha öncesinde ilkokula giderken okuduğum ve babama ait olan ”Conan – Kurtların Gecesi” kitabı ilk okuduğum çizgi roman konumunda bulunuyor.

www.youtube.com/watch?v=GSHd_-70oeA

Çizgi roman üretme fikri ne zaman ortaya çıktı, Şehzade Yangını hakkında bilgi alabilir miyiz?

Çizgi roman üretmem bir anda ortaya çıkmış bir fikir değildi, zaman içerisinde gelişen bir durum oldu. Şehzade Yangını projesi de aslında serbest çalıştığım dönemde aldığım bir t-shirt işi için düşündüğüm fikirlerden biriydi. Sonrasında çizgimi geliştirmek için kısa hikayeler şeklinde çalışmaya karar verdim. Hikaye için araştırma yaparken detaylanmaya başladı, bu da düşündüğümden daha uzun ve ciddi bir işe dönüşmesine yol açtı. Sekiz aylık bir araştırma ve yedi aylık da yazma süreci oldu. 2014 yılında sayfaları çizmeye başladım, sonrasında Mart 2015’te Sırtlan Kitap’tan ilk kitap, Aralık 2015’te de ikinci kitap çıktı.

12311154_534168813417762_7614560942945380768_n.jpg


Şehzade Yangını’na ilgi ne durumda, seri kaçıncı kitapla sonlanacak?

Kitaba ilgi beklediğimden daha iyi durumda. Seri yaklaşık on kitap sürecek gibi duruyor. Hikayeyi, yeni kitaba başlarken senaryolaştırıyorum, bu sebepten de tam olarak şu kadar sürecek diyemiyorum ne yazık ki.

www.youtube.com/watch?v=l_XcGNBYtjw

Türkiye’deki çizgi roman yayıncılığı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Özellikle 2015 yılının ikinci yarısında hem yerli hem de yabancı çizgi romanlar raflarda sayıca fazlalaştı ve tarz olarak çeşitlilik gösteriyorlar. Baskı kaliteleri de yurt dışındaki üretimler kadar kaliteli durumda. Özellikle çeşitliliğin fazla olması hem okuyucu hem de üretmek isteyen/üreten kişiler için çok faydalı.

B-PVpatIcAA4mEV.jpg


Şehzade Yangını ve Seyfettin Efendi gibi çalışmalar yerli çizgi roman piyasası için öncü oldu, genç yazar ve çizerlere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Şehzade Yangını, eğer Devrim Kunter’in Seyfettin Efendi’sinin, İlban Ertem’in Puslu Kıtalar Atlası’nın ya da Levent Cantek’in Ankara Üçlemesi’nin yaptığı gibi insanlarda bir şeyler üretme isteği uyandırabiliyorsa bu benim için çok kıymetli bir şey. Bence çizgi roman senaryosu yazacak ve çizecek kişiler öncelikle yaşadıkları coğrafyayı özümsemeliler. İçinde yaşadıkları günü, şehri ve insanları algılayabilirlerse hem daha kolay üretebilirler hem de ortaya orijinal bir eser çıkartabilirler.

B9t_EQiCUAERUjA.jpg


Son olarak sevdiğiniz yazar ve çizerlere örnekler verebilir misiniz?

Yazarlar: Yaşar Kemal, Oğuz Atay, Barış Bıçakcı, Paul Auster, Alan Moore, Joe Sacco, Eduardo Galeano, Jean Echenoz. Çizerler ise: Mike Mignola, Kent Williams, Dave Mckean, Richards Piers Rayner, Vince Locke, James Jean, Ashley Wood, Turhan Selçuk, Kenan Yarar ve Hergé aklıma ilk gelen isimler.



1000x400.jpg
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,467
735689


Şehzade Yangını - 2. Kitap
Selçuk Ören

Selçuk Ören'in yazıp çizdiği "Şehzade Yangını" serisinin ikinci kitabı, 1768 yılında Galata'da yangının ortasında kalan Tahir, ağır yaralanan hasmı Kadırgalı Kör Emin'in kurtarmaya çalışmasının hikayesi... "Yeraltı Camii'nin avlusunda bulunan kalabalık, Adem'in cennetten kovulduğu bu mübarek günde dua ediyordu. Kimisi günahları için af dilerken, kimisi de borçlarını kapatabilmek için para diliyor, birkaç mecnun ise vuslat için Allah'tan medet umuyordu. Osman Dede ise cennete kabul edilmek için Allah'a yalvarıyordu. Başını huzurla göğe kaldırdığında gökyüzünde uçan yalıçapkınlarını gördü. Yalıçapkınlarının cennete taşıdığı mümin kardeşlerinin ruhlarını, kıskanmadan edemedi. Fakat ne olduysa bir anda oldu..."
(Tanıtım Bülteninden)

Türkçe
96 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 16 x 24 cm
İstanbul, 2015
ISBN : 9786058549586


Etiket Fiyatı : 24,00 TL (KDV Dâhil)
idefix Fiyatı :18,24 TL (KDV Dâhil)
 

fatihcetin

Aktif Üye
22 Haz 2015
349
621
üç cilti de aldım geçen perşembe. pazar akşamı hepsini okumayı planlıyorum. önce bir göz gezdirdim. çizimler ve hikaye güzele benziyor.
 

fatihcetin

Aktif Üye
22 Haz 2015
349
621
dün gece 1. kitabı okudum. fikirlerim şunlar:

1-) çizimler, karakterler, konu çok güzel.
2-) konu hakkında iyi araştırma yapılmış, o tarihler hakkında güzel bir anlatım olmuş.
3-) eksik değil de tek negatif yani benim için konuşma balonu fazla değildi. (çok çizgi roman okumadığım için garip gelmiş olabilir herhalde)

2. kitabı da bu gece okumayı planlıyorum. onun hakkında da yazarım birşeyler.
 
Üst