Harakiri

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
Türkiye yeni ve kaliteli bir aylık yayına daha kavuştu. Harakiri adlı mizah ve çizgi roman dergisi Harakiri kitapçı ve gazetecilede satılmaya başlandı. İlk baskısı 80 bin olan derginin kalitesi ve içeriğiyle yüksek satış rakamlarına ulaşması bekleniyor.
Zira Harakiri, usta bir kadronun elinden çıkma. Kurucusu, New York Times, Wall Street Journal ve New Yorker gibi prestijli gazetelerde sayısız illüstrasyonu yayımlanan ödüllü çizer Kutlukhan Perker. Yazarları ve çizerleri arasında Bahadır Boysal, Serhat Gürpınar, Aslan Özdemir, Sencer, Metin Kaçan, Küçük İskender, Can Barslan, Atilla Atalay, Behiç Pek gibi edebiyat ve mizah ustaları var.
Kuşe kağıda ve tamamı renkli basılan derginin Lemanyak ve Lombak gibi dergilerden farkını, kurucu Kutlukhan Perker şöyle özetliyor: "Çizgilerin ve görselliğin ön planda olmasını hedefliyoruz. Görsellik ve mizanpaj farklı olacak. Çok iyi yazılmış öykü ve karikatürleri çok iyi çizgilerle birleştirip okuyucuya sunacağız. Yazarlarımız çok politik değil edebi. Güncellik olacak ama New Yorker gibi yaklaşacağız."
Derginin kadrosunda şu isimler yer alıyor:
Kutlukhan Perker, Aslan Özdemir, Serhat Gürpınar, Küçük İskender, Bahadır Boysal, Birol Bayram, Metin Kaçan, Atilla Atalay, Behiç Pek, Can Barslan, Cezmi Ersöz, Sencer, Can Baytak, Emrah Ablak, Mesud Ata, Faruken Bayraktare, Emirhan Perker, Esin Özbek, Cemil Cahit, Doğan Pehlevan, Barış Keşoğlu, Cemal Söyleyen, Felat Delibalta, Erhan Candan, Fatoş Bozoguz, Taylan Kurtuluş, Erda Gümüş, Ersin Gündoğdu, Miray Özcan ve Güven Bilge.



bt1do5p0r0s0o7k90.jpg
 
Son düzenleme:

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,326
istanbul
dün aldım...
yarısını ettim derginin... diğer yarısına da bir göz gezdirdim...

fakat pek tatmin olmadım yani evet arada çok kaliteli çizimler ile sunulmuş işler mevcut ama çoğunluk olarak piyasadaki diğer mizah dergilerinden pek farkı yok... aşırı cinsellik yüklü espriler yine başrolde... bahadır boysal'ın her türlü cinsel pozisyonlu işleri her sayfada mevcut ne yazık ki... politik eleştiriler her zaman ki gibi ön planda... iyi düşünülmüş edebi eserleri pek göremedim bir iki taneden başka... ayrıca uzun yazıları bol ve her zaman alıştığımız yazarların her zamanki yazıları olunca insanın okuyası gelmiyor bir müddet sonra... yani biraz süslenmiş olarak iş aynı iş bence... alırmıyım bir daha sanmam... bir de ilk mesajdaki gibi bir açıklama olunca insan daha farklı bir şeyler bekliyor... bir zamanlar RESMLİ ROMAN DERGİSİ vardı... bir kaç sayısı çıkabilmişti... o derginin tadı hala damağımda...

he birde en büyük şikayetim o ebat ne öyle ya... saklamak istesem nasıl saklıcam ortadan kırmaya kalkınca haşat olacağını gördüm ve kırmadım... dürsem bile kalın olur sığmaz... :D nasıl saklanır o ebatta bir şey çok merak ediyorum...
 
Son düzenleme:

Noyyyan

Aktif Üye
12 Kas 2010
109
35
Dün aldım , Çizgi roman ağırlıklı olması çok çok iyi olmuş , ayrıca amatörlerede yer verilmiş -ki bu bir aylık dergide görmek istediğimiz şeylerden biri.ama sanki ilk sayıda çizerler biraz yorulmuş , 1 çizer birkaç çizgi roman yada kısa öykü çizmiş ve buda hepsinden verim alamamaya yol açmış gibi.büyük bir sorun değil , aylık dergi eksikliğinin yerini kapatacak.Dergiyle ilgili en çok istediğim şey , Emrah Ablak'ın Lombak ta çizdiği "TÜBİTAK" a devam etmesi :) ama yeni karakterler gelecek gibi görünüyor.
Faruken Bayraktare Rezil-i Rüsvan çizmiş , ona çok sevindim :D
 
Son düzenleme:

devrimk

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
19 Ağu 2010
328
1,256
Harakiri dergisinin ikinci sayısında Vedat Özdemiroğlu'nun yazdığı, benim çizdiğim, kısa bir çizgi roman var.

2240.jpg
 

devrimk

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
19 Ağu 2010
328
1,256
İlk sayı Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından +18 kapsamına girdi.
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,326
istanbul
ilk sayının +18 kapsamına girdiğini bende duymuştu ama hak vermemekte elde değil yani... :D ikinci sayı sanki daha oturaklı ve iyi olmuş gibime geldi... daha elle tutulur iş var 2. sayıda... ayrıca lütfen tanıdıklarınıza şu ebadı değiştirmeyi düşünmelerini rica edermisiniz sanırım tek sıkıntısı olan ben değilimdir ebattan... yani saklasan saklanmıyor katlasan katlanmıyor... öyle bir köşede duruyor.. çarşaf gibi mubarek... :)
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,326
istanbul
daha çıkalı 2 sayı oldu 3. sayısı bu ay çıkacak siz ne zaman 15. ye geçtiniz :S ...? ki artık kapanacakmış herhalde 3. sayıyı bile göremeyiz...
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,748
İstanbul
1 yıllık bir aradan sonra Harakiri 3. sayısıyla "poşetsiz" geri döndü.

120712harakiri450.jpg

Bu vesileyle M.K.Perker'le yapılan iki ayrı söyleşiyi aktaralım:

Göksel Durutuna - ntvmsnbc (12 Temmuz 2012)

İSTANBUL - Aylık mizah dergisi Harakiri'nin geçen sene Mayıs ayında başlayan yolculuğu sadece 2 sayı devam etti. Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun verdiği para cezasının ardından dergi kapandı. Dergiye verilen para cezasının gerekçesi çok tartışıldı. Kurul kararında "İnsanları evlilik dışı ilişkiye özendirmek" ve "Türk halkını tembellik ve maceraperestliğe itmek" ifadelerine yer verilmişti.

Editörlüğünü Kutlukhan Perker'in yaptığı dergi bir yıllık aranın ardından 3. sayısıyla yola devam etme kararı aldı.

Perker, derginin kapanma nedenini yabancılara anlatmakta zorlandığını belirterek, "Maceraperestlik ve tembellik hikayesini anlattık, çok şaşırdı onlar da. Tabii anlatılamıyor. Bizde otobüslerdeki 'bayan yanı' kavramı gibi anlatamadığımız şeylerden bir tanesi" diyor.

10 yıl Amerika'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndünüz ve geçen sene Harakiri'yi çıkardınız. "İnsanları evlilik dışı ilişkiye özendirmek" ve "Türk halkını tembellik ve maceraperestliğe itmek" gerekçeleriyle Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun verdiği para cezası sonrası da kapatma kararı aldınız. Bu sizde hayal kırıklığı yarattı mı?

Dergiyi kapatma kararını biz aldık ama derginin ceza alma nedeni bir hayal kırıklığıydı tabii. Korktuk, "Bu para cezasını ne yapacağız" diye. Mahkeme devam ediyor. Çizerlerimizden Mehmet Ersoy affedildi, Serhat Gürpınar ve Bahadır Boysal’ın mahkemeleri sürüyor.

Bir sene sonra dergiyi yeniden çıkartalım dedik; çünkü güzel tepkiler almıştık. Neden duralım, sıkıntıyı üzerimizden attık. Bir de dergi içinde düzeltmek istediğim şeyler vardı. Çok fazla yazı olduğunu düşünüyordum. Mizah dergisi-edebiyat dergisi karışımıydı. Şimdi daha çok çizgi dergisi olarak çıkacağız.

Harakiri'ye dava açılmasına neden olan karikatürlerden çok daha 'müstehcen', 'muzır' karikatürler başka dergilerde de yayımlandı ama dava açılmadı. Neden Harakiri'ye dava açıldı, öğrenebildiniz mi?

Bunu biz de çok düşündük, neden böyle oldu diye. İnsanlar da böyle düşündü, diğer dergilerdeki arkadaşlar da bize destek oldu. Penguen, Harakiri’nin kapanmasını kapak yaptı. Herkes merak etti, anlamadık; hâlâ da bilmiyoruz. Birileri ihbar etti deniyor. İhbar üzerine bakılıp, onun üzerine gidilebiliyor. Neden başka şeyleri ihbar etmiyorlar da Harakiri'yi ihbar ediyorlar. Politik tarafı ağır basan bir dergi de değil.

Harakiri kapandıktan sonra ABD'ye gittiniz mi? Orada Harakiri'nin kapanması nasıl karşılandı?

ABD’ye kısa süreliğine tatil için gittim ama Harakiri söz konusu olmadı. Ama yurtdışından röportaja geldiler. BBC'den, Fransa, Almanya, Hollanda’dan... Onlarla konuştuk, çok merak ettiler durumu. Yabancılar buraya geldiği zaman bütün mizah dergilerine baktılar. Hollanda'da Türk Çizgi Festivali yapıldı, bir de dergi hazırladılar. Onlar da geldiğinde Harakiri'nin en iyi dergi olduğunu düşündüler. Niye kapandığını anlamadılar. Maceraperestlik ve tembellik hikayesini anlattık, çok şaşırdı onlar da. Tabii anlatılamıyor. Bizde otobüslerdeki 'bayan yanı' kavramı gibi anlatamadığımız şeylerden bir tanesi. Durum çok ilgilerini çekti, anlatabildiğimiz kadar anlattık.

Bir yıl aradan sonra yeniden çıkıyor dergi. Yeni, sürpriz isimler var mı?

Bülent Arabacıoğlu, yaklaşık 20 sene sonra “En Kahraman Rıdvan”ı çizdi. Bu sayı iki ay piyasada kalacağı için “En Kahraman Rıdvan”ın ilk defa başlayıp biten bir hikayesi olacak. Sonraki sayılarda devam eden öyküleri olacak. Cengiz Üstün de Harakiri’de. Ege Görgün, tersninja.com’u aynı isimle dergiye taşıdı. Harakiri ilk çıktığında bizimle başlayan, yetiştirdiğimiz, bir yıldır Leman’da çizen isimler de Leman tecrübesini yaşamış olarak dergideler.

Bülent Arabacıoğlu uzun yıllardır çizmiyor, nasıl ikna ettiniz?

Her zaman söylüyorum benim hayatımda iki tane çok önemli Türk çizer var. Birisi Bülent Arabacıoğlu, diğeri de Kemal Aratan. Bülent Arabacıoğlu, hem Türkiye için hem de benim kişisel tarihim için çok önemli bir çizer. Bülent Ağabey'i, ikna etmek için elimizden geleni yaptık; çaylar, kahveler, yemekler... Mizah dergisi, özellikle de Gırgır geçmişinden gelen insanların tuhaf bir kardeşlik bağı var. Bir aile hissi, bir ağabey-kardeş, büyükten küçüğe geçme, bir şeylerin ustadan çırağa geçmesi hali çok fazla var. Dolayısıyla aynı şey için hepimiz bir anda heyecanlanıyoruz ve aynı reflekslere sahibiz. Ben Bülent Ağabey'i görüp nasıl heyecanlanıyorsam o da böyle bir dergiyi duyduğu zaman heyecanlanıyor. Hepimiz ortak heyecanı paylaşıyoruz, biraz da o yüzden sanırım Bülent Ağabey dergide olmayı kabul etti. Derginin ilk iki sayısını görmüş ve kaliteli bulmuştu. Dergide de bulunmaktan hoşlanacağını söyledi. Şansımız yaver gitti ve onu da dahil etmiş olduk kadroya.

G.Willow Wilson’un yazdığı ve sizin çizdiğiniz Kahire'yi anne ve babanıza ithaf etmişsiniz. "Üç yaşımdayken bana ilk çizgi romanımı, Red Kit’i alan okuyan anneme…" diyorsunuz. Her şey üç yaşında mı başladı? Çizgi, çizgi roman merakı…

Çizmeyi çok seviyordum, muhtemelen annem de o yüzden çizgi romanlar alıyordu, o okuyordu… Sadece Red Kit, Asteriks değil o zamanlar Tarkan, Kara Murat’lar çıkardı, onları da alırdı. Okumayı da 4 yaşında çizgi romanlardan öğrendim.

Yine "… ve o zamandan beri beni destekleyen, ödevlerimi yapmadığım için kızmayan babama" diyorsunuz. Ders çalışıyor gibi yapıp, ders kitaplarınızın arasında çizgi roman okuyanlardan mısınız?

Beylerbeyi Lisesi’nde 15 ders olan okulda 16 zayıf getirdim. Karnede baskı hatası yapmışlar, yanlışlıkla bir ders fazla yazılmış. Hoca da hepsine sıfır, bir vermeye alıştığı için dikkat etmemiş ona da yazmış. Lise 1’de de okuldan atıldım. Felaket bir öğrenciydim, çok yaramaz bir çocuktum. Dört arkadaşımla birlikte fizik öğretmenine saldırıp, dövmek suçundan okuldan atıldık. O dönemde bile çiziyordum, çok meraklıydım. Böyle çok tehlikeli, yaramaz bir çocuk olduğum halde hiçbir zaman desteklerini kesmediler. "Bırak bunları okulu bitiremiyorsun. 15 ders olan okulda 16 zayıf getiriyorsun" bile demediler. O yüzden onların yeri çok ayrı benim çizer olmamda. Hiçbir zaman bir şeylerin arasında saklayarak çizgi roman okumak, çizim yapmak zorunda kalmadım.

Babam da çizgi roman okurdu, edebiyata çok meraklıydı; hâlâ da öyle. O yıllarda odama çok büyük kütüphaneler yapmıştı. Bütün klasikleri almıştı. Okumaya ve çizgiye olan merakımı çok fazla geliştirmemi sağladı ve destekledi.

Üniversitede de çizgi film, animasyon bölümünde okumuşsunuz.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Çizgi Film Bölümü’nde okudum ama okulun altıncı gününde Temel Sanatlar Dersi’nde hoca zikzak çizmemizi istedi. Ben o zamanlar zaten profesyonel çizerdim, okula girdiğimde Avni’de çiziyordum. Ben de zikzak çizmeye başladım. Sonra çok sıkıldım zikzak yapmaktan, zikzak çizerken alttaki satıra atlayıp tersine çizmeye başladım. Koşarak geldi hoca, beni durdurdu "Ne yapıyorsun sen" dedi. "Ne oldu?" dedim. "O gelecek haftanın konusu" dedi; attım kalemi, çıktım. Ama Eskişehir’e taşınmış bulunduğum için İstanbul’a gelemedim. Tuttuğum evde dergilere çizmeye devam ettim. O zaman Amerika’ya gitmeyi planlıyordum. Okula devam etmedim. 3-4 sene askere gitmemek için harç yatırdım. Eskişehir’de bir sene kaldım ama okula sadece bir hafta gittim.

2001 yılında da Amerika’ya gidiyorsunuz.

İlk 1995 yazında gittim, bir seneye yakın kaldım. O zaman beceremedim ama her yere gittim, işlerimi gösterdim. 22-23 yaşlarındaydım. O zaman yapamadım ama konuyu anladım, geri geldim. Konunun üzerinde çalışmaya başladım. 2001 yılında gittiğimde de bir ay sonra çalışmaya başlamıştım.

Neden Amerika?

Çizgideki avantaj müzikteki gibi, dünyanın her yerinde yapabilirsiniz. Ben de sadece Türkiye’deki çizgilerle kısıtlı kalmak istemedim. Çünkü o zaman belli bir formatın içine de girmek gerekiyor. Bir de mesela trendler oluyor Türkiye’de. Çok ciddi bir mizah dergisi altyapısı var ama çizgi altyapımız yok. Çizgi romanda da karikatürde de. Bir ara balonlar çok uzun olabiliyor, bir ara sadece yarım plan adamlar bir şey anlatıyorlar. Gözlem yapıyorlar, espri yok ama o gözlemi vurguluyorlar. Yiğit’in yarattığı çoklu balon öne çıkıyor. Burada öyle trendlere girmek zorunda kalınıyor. Ama yurtdışına açıldığın zaman klasik çizgi roman, karikatür, illüstrasyon ne istiyorsan onu kendi kalitesiyle yapabiliyorsun. Ben onu seviyordum, bir de yabancı çizerlere karşı da çok merakım vardı. Bir de tabii ki Türk çizer olarak kalmayım, uluslararası arenaya açılabilir miyim diye görmek istedim ve umudum da oydu. Fena da olmadı gitmem.

Türkiye’den yurtdışına giden çok fazla çizer yok. Neden Türk çizerler yurtdışına açılmıyor?

Birkaç isim var. Yıldıray Çınar, DC Comics’e çok güzel işler yapıyor. Harakiri’ye de çizecek. Mizah dergisi geleneğinden gelmiyor, çalıştığı ilk Türk mizah dergisi olacak. Selçuk Demirel de Fransa’da yaşıyor ama Amerika'ya da illüstratör olarak yıllardır çok iyi işler yapıyor.

Yurtdışına gitmek isteyenler de var ama bunu kovalamaya cesareti olmayanlar, çekinenler var. Dil bilmeme problemi var. Aslında dil Amerika’da problem değil. Latin kökenli çizerler var, bir kelime İngilizce konuşamazlar; ama çalışırlar. Dil bilmemenin büyük bir problem olmadığını bilmiyorlar, o yüzden çekiniyor olabilirler. Kişisel bir girişkenlik de olması gerekiyor. Birçok ünlü çizer çizmiyor gibi görünse de, yurtdışında yıllardır şanslarını deniyorlar ama olmuyor, yapabilenlerin sayısı az.

Amerikan mizahıyla ilgili bildiğimiz MAD efsanesi vardır. Dünyada en çok satan üç mizah dergisi ABD’den MAD, Sovyetler’de Krokodil ve Türkiye’de Gırgır. Amerikan mizahıyla Türk mizahını karşılaştırırsanız neler söylersiniz?

Türkiye’den Amerika’ya, Amerika’dan Türkiye’ye bakarsan farklı oluyor ama ikisinin de içine girdiğin zaman, yaşam kurallarına baktığında çok büyük fark yok. Hepsi gözlem ve yaşam şekillerinin analizi üzerinden gidiyor. Dolayısıyla çok büyük fark yok aslında metotlar itibariyle aynı.

Elif Şafak'ın pazar yazılarının illüstrasyonları da size ait. Şafak bir röportajında sizin için "Türkiye'nin dünyaya kazandırdığı en önemli grafik sanatçılarımızdan, muazzam illüstrasyonları" diyor. Bir edebiyatçıyla çalışmak nasıl?

New York Times, Washington Post, Wall Street Journal’dan zaten illüstrasyon tecrübem var, hâlâ da devam ediyorum. Ama onlar genellikle haber yazıları oluyor. Elif’le çalışmanın zevkli tarafı çok kuvvetli bir edebiyatçı olması, edebi yazılar yazıyor olması. Dolayısıyla benim için çok eğlendirici, yorgunluk yerine dinlendirici oluyor. Hiç stresli olmuyor o işler. Bir de çok şahane bir ikili olduk. İki senedir her hafta o yazıyor, ben çiziyorum.

Çizimlerinizde M.K. Perker imzasını kullanıyorsunuz.

Soyisim kullanma metodunu seviyorum. Yabancı çizerlere çok merakım olduğu için onlar da kullanır, bizde de vardır. Bir de daha grafik görünüyor, ismim çok uzun. Andy Warhol'un başına gelen benim bin kere başıma geldi. Andy Warhol'un adı Andy Warhola fakat Cosmopolitan'a illüstrasyonlarını yaptığı zaman kesilmiş ve Warhol diye yayımlanmış. Sonradan mecburen ismini değiştirmek zorunda kalmış. Ben de net bir hale dönüştürmek için M.K. Perker ismini kullanmayı tercih ettim. Bir de Türkiye'de bile yanlış yazıyorlar. Bir kere hatta röportaj yapmışlardı, ismim Kutlukhan Kutlu diye yayımlandı. Sonra benimle röportaj yapmak isteyip Kutlukhan Kutlu’yu aramışlar, buluşmuşlar; "Nasıl gidiyor New York?" diye sormuşlar, o da ne diyeceğini bilememiş. Kutlukhan’a yatacak para bana yatıyor, bana yatacak para Kutlukhan’a yatıyor. Bu bile başımıza geldi. Medya dünyasında iki tane Kutlukhan olunca Türkiye'de bile bunu doğru düzgün beceremiyorlar, yurtdışında kim bilir ne sorunlar olur diye M.K. Perker kullanıyorum.



Yüce Yöney - Bianet (12 Temmuz 2012)

İSTANBUL - Geçen yıl mayıs ve haziran aylarında iki sayı çıkan, ardından Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun "küçüklere zararlı" olduğuna karar verdiği mizah dergisi Harakiri, bir yıl aradan sonra üçüncü sayısıyla tekrar bayilerde boy göstermeye başladı.

Bir yıl önce verilen ağır maddi ceza derginin yöneticilerini kapatma kararı almak zorunda bırakmıştı.

Harakiri'ye yönelik kararda "Türk halkını tembellik ve maceraperestliğe itmek" ve "İnsanları evlilik dışı ilişkiye özendirmek" gibi gerekçeler bulunuyordu.

Bu ay yeniden yayın hayatına dönmesi üzerine hemen Harakiri dergisinin yayın yönetmeni Kutlukhan Perker'i arayıp 2011'de boşanma oranının bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artmasıyla ilgileri olup olmadığını sorduk.

Perker ilk iki sayının çıktığı 2011 Mayıs ve Haziran aylarına bakmamızı söyledi. Biz de TÜİK verilerinden baktık:

"2010 yılının II. Döneminde (Nisan-Mayıs-Haziran) 33.139 çift boşanırken, 2011 yılının II. Döneminde 33.702 çift boşanmıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre boşanma sayısı yüzde 1,7 artmıştır."

563 çiftin boşanmasında parmağı olduğu şüphesine rağmen Perker'le konuşmamızı sürdürdük...

İlk iki sayıdaki tepkiler nasıldı?

Dergi beğenilmişti. Yurtdışından gelip gidenler, yayıncılardan, çizerlerden de ilgi görüyordu dergi. Türkiye'deki diğer mizah dergilerine oranla daha farklı duran bir dergi olduğu için çeşitli sorular soruyorlar, hikâyesini öğrenince de çok şaşırıyorlardı.

Hollandalılar mesela... Türk mizah dergileri tarihi üzerine büyük bir sergi yaptılar. Bu konudaki üretkenliğimiz onları çok şaşırtıyor. Avrupa'da Fransa'dan sonra en fazla dergi çıkaran biziz. İlk dergi Diyojen 1860'larda çıkmış...

Dolayısıyla ceza tarihimiz de eski...

O da ilgilerini çekiyor tabii. Düşünsenize, Abdülhamit'in burnunun çizilmesiyle başlayan süreç... Önce karikatürün çizilmesini yasaklıyor, sonra burun kelimesinin kullanılmasını yasaklıyor.

Ya da Kurtuluş Savaşı zamanı... Hem Refik Halid Karay'ın çıkardığı müttefikleri savunan mizah dergisi var hem de bağımsızlık savaşını destekleyen mizah dergileri çıkıyor. Kısacası, bizim tarihimizde çok önemlidir mizah dergileri. Bundan etkilenmişler. Büyük bir sergi ve kitap hazırladılar. Sergi Hollanda'da sürüyor.

Onlar Türkiye'ye geldiklerinde röportajlar, Leman, Uykusuz ve Penguen'le görüşmeler yaptılar. O sırada onlar da çok beğeniyordu Harakiri'yi.

Bir yıl sonra tekrar yayın kararını nasıl aldınız?

Geçen sene Muzır Kurulu'nun kararından sonra maddi olarak çok ağır bir yükümlülük oluştu. Dergideki yazar çizerlere nasıl para vereceğiz diye sıkıntı yaşadık. Dergidekiler para almadan da yazar çizeriz dediler ama prensip olarak uygun olmayacağı için kapatma kararı aldık.

Bir de cezaya ve nedenine şaşırdık tabii. Türk halkını maceraperestliğe ve tembelliğe teşvik etmek ve evlilik dışı ilişkiye özendirmek gibi şeyler vardı...

Kısacası, kapattık ama içimizde ukte kaldı. Kaliteli, çizginin önplana çıkarıldığı, baskının daha güzel yapıldığı tarzda bir dergi ihtiyacı da sürünce yeni bir dergi yapacağımıza buna devam edelim dedik.

Üçüncü sayıda ne gibi yenilikler var?

Bazı ilaveler de bulunduk. Bülent Arabacıoğlu En Kahraman Rıdvan'ı çizdi. Güzel bir sürpriz oldu herkes için. ABD'de çok iyi işler yapan Yıldıray Çınar'ı, ki daha önce Türkiye'de hiçbir mizah dergisine çizmemişti, kadromuza dahil ettik. Keza Kamil Masaracı çizmeye başladı. Aynı şekilde Cengiz Üstün çizdi. Yalnız mizah dergisi tarafını biraz daha öne çıkarmak için yazılardan feragat ettik, yazar sayısını azalttık.

Yayın politikasında bir farklılık olacak mı?

Dergi aynı çizgide olacak. Biz çizgi dergisi iddiasındaydık, bu da devam ediyor. Muzır Kurulu hoşlanmadı yaptıklarımızdan ama...

Yazarlara açılan davalar ne durumda?

Aslında üç öyküden dolayı ceza verildi. Daha sonra birini affettiler mahkemede. Diğerlerinin davası sürüyor. Biz zaten bu işleri yaparken Türk halkını tembellik ve maceraperestliğe teşvik ettiğimizi bilmiyorduk.

18 yaşında küçüklere satılmayacak kararı vardı?

O sadece ilk sayı içindi. Her sayı için ayrı veriliyor bu karar. Ama Muzır Kurulu üç kez poşete sokma kararı verirse bu kez tüm sayılar için otomatik olarak karar uygulanıyor. Biz bir hakkımızı yedik. Bu dergi 50 sene çıksa iki hakkımız var. İşimiz bayağı zor! (YY)
 
Son düzenleme:

Hones

Guest
11 Nis 2009
3,046
10,048
Markette alışveriş yaparken gözüme çarptı , içimden gelen sesi dinleyerek aldım. Gırgır'da yayınlanırken sadece onun olduğu sayfaları kesip sakladığım En Kahraman Rıdvan'la tekrar karşılaşmak hoş bir sürpriz oldu. Bülent Abi tek bir eleştirim var. Rıdvan'ı "Kukurikuuuuu diye bağırmadan düşünemiyorum :)

20ick92.jpg
 
Üst