Shenzhen "Çin'den Bir Gezi Hikayesi" - Guy Delisle, Karakarga Yayınları

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
guy.jpg


Daha önce yine Karakarga Yayınlarından çıkan
Pyongang çizgi romanı ile tanıdığımız sanatçı
Guy Delisle'nin Shenzhen'i bugünkü konumuz.
Önce kime bağlanalım, Turcu Baba'ya:



Şimdi ayıptır söylemesi, bir çizgi roman okuru
olarak henüz okumadığım Pyongyang ve de henüz
Türkçe okuma şansımız olmayan Burma Günlükleri'ni
bile benden önce okumuş bu turuncu densiz baba:


"Ne zamandır harddiskimde yer işgal eden bir çizgi roman serisi gözüme çarptı. Guy Delisle'nin ürünü olan bu üç çizgi roman hem iyi vakit geçirmemi hem de bilinmeyen bir şehre bir çizer gözüyle bakmamı sağladı (herhangi bir şey çizdiğim yok tabii ki). Bir çizerin, her ayrıntıyı not edişini, gözlerinin "ters giden bir şeyler" dedektörü gibi çalıştığını görmek ilginçti (demek ki bu herifler böyle yaşıyor hep). Guy'ın çizdiği sıralamayla, serinin ilk kitabı Kuzey Kore'de geçiyor. Bir animasyon işi için görevlendirilen Guy, üç kitapta da hiç aşina olmadığı kültürlerin içindeki bir yabancı olarak gözlemlerini aktarıyor.
Çizgi romanlar ilgimi pek çekmese de, Guy Delisle benim gibi "çizgi roman cahili" birine üç kitabını ardı ardına okutacak kadar başarılı (ben başarılı buldum yani). Ancak zaman zaman "Yahu bu herif de hiçbir şeyden memnun olmuyor!" dediğim zamanlar da oldu.
Şimdi düşünüyorum da, Guy fırtınalı bir günde kapımı çalsa, bir an "İçeri alsam mı? Yarın gidip, ev çok pisti, yok örtü filthy, yerler dirty, diyerek beni yerin dibine sokar mı?" derim. Ama alırım lan içeri, vicdanlı bir bireyim (Bu üç kitabı herhangi bir ücret ödemeden, İnternet'ten indirmiştim. Kendisine bir borcum var.)"


Bu, turuncu renkli bir babanın notları, peki rengini bilmediğimiz bir kitabevinin sunumu nedir acaba diye sorarsak ne cevap alırız, işte bunu:

shenzhen-9eb3c33a57214ee08a1e49b17d1c3163.jpg

"Kanadalı çizgi romancı Guy Delisle, Çin’in en kalabalık şehirlerinden olan Shenzhen’e, bir animasyon stüdyosunu denetlemek üzere yaptığı yolculuğu muhteşem bir dille anlatıyor. Pyongyang, Kudüs, Burma Günlükleri gibi çizgi romanlarıyla bilinen Delisle, bu kitapta soyutlanmış bir başka ülkenin koridorlarında dolaşıyor. Gözlemlediği ince detayları, duru ve eğlenceli bir dille anlatırken; Doğu-Batı kültürleri arasındaki farklılıkları ve tuhaflıkları zekice bir kurguyla sunuyor. Türünün en özel örneklerinden biri olan Shenzhen, çizgi roman dünyasının önemli ödüllerinden (Harvey ve Doug Wright Ödülleri) de adaylığı olan bir eser. Shenzhen, keyifle okuyacağınız sıra dışı bir seyahat rehberi."

Kitabı okumaya başladım. İlk sözüm "ulan bu ne( a..neyse bu kısalmayı yazmayayım), ilkokul çocuğu çizgileri, karakalem, çalakalem çizgiler, anlatım desen, sıradan bir günlük,,,ama işte işin püf noktası o sanırım, o kadar sıradan ki daha önce kimse bahsetmemiş!! Tenten ve köpeği bile var ayrıca :)...
Çok uzatmadan şunu söyleyeyim, Çin'e gidersem pek yabancılık çekmeyeceğim artık.
Yaa! işte böyle, bazen en basit anlatım, en güzeli olabiliyor.

Yayınevi: Kara Karga Yayınları
Yazar: Guy Delisle
%25 İndirim
Liste Fiyatı : 25,00 TL
İndirimli Fiyatı : 18,75 TL
Basım Dili : Türkçe
Ebatı : 16.5 x 24.5 (cm)
Sayfa Sayısı : 154
Cilt Durumu : Ciltsiz
Boyut : Normal Boy
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Shenzhen" çizgi romanı nedense bana 2003 yapımı "Bir Konuşabilse" ("Lost in Translation") filmini hatırlattı (filmin adının anlamı: "Çeviriye kurban gitmiş" gibi bir şey). Filmde "Bill Murray"in Japonya'da yaşadıkları biraz da "Guy Delisle"nin Çin'de yaşadıklarıyla benzerlikler gösteriyor. O film beni çok etkilemişti, belki de hayatımın belli bir dönemimde farklı şehirlerin otellerinde geçirdiğim yalnız günlerden dolayıdır. Otelleri hep hüzünlü bulmuşumdur.

Tanıtım için teşekkürler sevgili "Yeryüzü" üstadım. Dediğiniz gibi "bazen en basit anlatım, en güzeli olabiliyor".


lost_in_translation_afi.jpg

G_Delisle_Shenzhen.jpg

 
Son düzenleme:

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,630
Gaziantep
Bilgilendirme ve yorumları için arkadaşlarımıza teşekkürler...
Hükümetin Wikipedia'yı kapatması bir işe yaramamış. Çünkü ÇD'da scanfan var.
 
Üst