KÜÇÜK KUDÜS, Elettra Stamboulis-Angelo Mennillo, İSTOS Yayınları

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,610
hiçbiryerde :)
43.jpg


“Küçük Küdus” kitabı, İtalyanca ve Yunancadan sonra gözden geçirilmiş ve genişletilmiş bir şekilde Cem Dinlenmiş’in Önsöz’üyle Hasan Özgür Tuna’nın çevirisi ile İstos Yayınları tarafından basıldı.

Serdar Korucu

Elettra Stamboulis’in hikâyeciliğini, Angelo Mennillo’nun çizgileriyle birleştiren “Küçük Kudüs-Selanik, Duvarın Yıkılışından Sonraki Bir Yaz Günü” kitabını Hasan Özgür Tuna Türkçeye çevirdi.

İstos’tan çıkan kitap, hatırlama ve unutma üzerine bir grafik roman. Sadece Yunanistan için değil, artık Türkiye için de…

Kitap, Yunanistan’daki okuyucuya ülkelerinin ikinci büyük şehrinin sadece Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan “Hristiyanlık Öncesi ve Bizans Anıtları”ndan ibaret olmadığını gösteriyor.



“Küçük Kudüs”, bölge geçmişindeki Osmanlı egemenliğini de hatırlatıyor: “Şehir önemli dönemlerin tarihi izlerinden yoksun: Sanki bir elektrikli süpürge geçmiş de 5 yüzyıllık Osmanlı İmparatorluğu varlığını yutuvermiş. Kalan tek tük yapı da gölgede kalmış bir şekilde varlığını sürdürüyor. Bu yakın geçmişin unutuluşu yeni kurtulmuş Yunan devletinin geleceğe –daha doğuştan yıkılmaya mahkum- bir büyüklük hezeyanıyla bakma isteğini ortaya koyuyor.”

58712550a781b629004528dc


Kitap sadece bununla da kalmıyor. Sözü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e de getiriyor: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan arta kalanlar büyük güçler tarafından nüfuz alanları ve manda devletlerine pay edilirken, Anadolu’nun ortasında sonradan Atatürk adını alan Mustafa Kemal, İslam geleneğinden gelme ilk laik devleti, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmaya hazırlanıyordu. Yunan ordusu sahillerle yetinmedi, Anadolu’nun bozkırlarına doğru yürümeye devam etti. Ancak Anadolu’da başlarına gelen Napoleon ile Hitler’in Rusya’da başına gelen oldu. Genç Makedonyalının karşı konulmaz akınlarını savuşturamadılar.”

“Küçük Kudüs”, Selanik’in geçmişine yaptığı yolculukta ünlü şair Nazım Hikmet’in memleketi olduğu gerçeğini de hatırlatıyor onun şiiri üzerinden:

“Peki ya ben?
Cesur muyum?
Ölümü siperde bekleyecek kadar cesaret var mı bende?

Mümkün mü,
Ölümü bekleyip de onunla
Karşılaşanların hepsinin…
O kadar cesaretli olması?”

“Küçük Kudüs” ardındansa okuyucusunu kitabın adını aldığı Yahudi geçmişine götürüyor. Holokost’a, 6 milyon Yahudi’nin öldürüldüğü soykırım sürecine...

Bir zamanlar şehrin kimliğine damgasını vuran Yahudi toplumunun yok oluşuna ve Selaniklilerin bu tarihi unutuşuna ayna tutuyor. Nazi işgali döneminde yok edilen ve sonra üzerine üniversite kurulan Yahudi mezarlığı gibi mekanlar üzerinden: “Üniversitenin ağaç dikili yollarının altında akrabalarım yatıyor. (…) Her gün, fakültenin yanındaki kampüsten geçerken Avram Amca’nın mezar taşı üzerinde yürüyor ya da Flora Teyze’nin nasırına basıyormuş gibi hissediyorum. Şimdi yeraltında bulunan Yahudi mezarlığı ‘43’ün o korkunç Aralık ayında Makedonya komutanının emri üzerine yıkılmıştı. Orada 100 binlerce mezar bulunuyordu, kimileri 15. yüzyıldan kalma. Birkaç gün içinde hepsi yerle bir edildi. Almanlar mermerlerin çoğunu yol yapımı ve bir havuzun inşasında kullandılar.”

Kitap, İstos Yayıncılık’ın tanıtım metninde de ifade ettiği gibi “Kesintili ve yoğun çizgileri içinde okuyucuyu Selanik’in modern tarihi içinde bir aile hikâyesini takip etmeye ve bizzat kendi hikâyemiz içinde Selanik’in yerini bulmaya davet eden kışkırtıcı bir anlatı.”

Elettra Stamboulis-Angelo Mennillo,
KÜÇÜK KUDÜS
Selanik, Duvarın Yıkılışından Sonraki Bir Yaz Günü
Çeviren: Hasan Özgür Tuna
Grafik Roman, 64 sayfa, 17x24 cm, Dokulu Kapak/Şeffaf şömiz, 24 TL

Yazar Elettra Stamboulos, Yunan asıllı bir İtalyan
ama Soyadı, "İstanbul" anlamında:).
Bir çok çizgi roman sanatçısının sergilerinin
küratörü, senaryo yazarı, eğitmen.
Yayımladığı grafik romanlardan biri en ünlü
ressamlarımızdan biri hakkında, Osman Hamdi Bey.
Ne diyelim, daha öğreneceğimiz çok şey var.

VandA_Ammaestratore.jpg
 
Son düzenleme:

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,646
Gaziantep
Yeni yayınlarını tanıtım konusunda yayınevleri ÇD'na teşekkür borçlu.
Biz de bilgilendirmeleri için Sevgili Yeryüzü'ne teşekkür ediyoruz.
 
12 Şub 2010
15,006
543,758
Almanlar, Selanik'te yüzbinlerce Yahudi mezarını tahrip edip yok etmişler.
Yunanlılar, yüzyıllarca süren Türk egemenliğinin izini silmek için tüm eserleri yok etmişler.
Türkiye'de Hititlerin, Frigyalıların, Roma ve Bizansın eserleri koruma altında.

Her fırsatta kendi milletini küçümseyen, hakaret eden ve Avrupayı yüceltenlere kapak olsun.
 
Üst