Fumetti Cephesinde Yeni Kaleler

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Çizgi Roman'ların yeniden uyandığı 90'ların sonu ve 2000'lerin başında çıkan her yeni sayıyla birlikte, "işte piyasa yeniden şahlanıyor, şu da çıksın satar, bu da çıksın satar" muhabbetleri gırlaydı. Üstelik Zagor, Martin Mystere gibi bazı süper fumettiler bu çığlıklara olumlu yankılar yaratıyorlardı. Ama çoğu yayın denemesi, arkasından ne kadar gaz alırsa alsın bir yerlerde tıkandı kaldı hep. Güzelim Karaoğlan, Nathan Never(gerçi bunlarda yayınevinin kapak ve içerik tercihleri de rol aldı ya, neyse...) gibi örneklerle, yola hevesle çıkıp devam edemeyen hevesli arkadaşların yayınladığı Yüzbaşı Volkan gibi örnekler birer nostalji muhabbetine dönüşmüş durumdalar.

Kocaeli'nin biricik Çizgi Roman mağazası Fankitap'ın sahibi Bayar'la hem yeni sayılara bakıyor hem de muhabbet ediyorduk. Dylan Dog 4 numaralı Maxi Albümü’nün arka kapak içine bakarken bunlar geldi aklıma. Eylül'de Dylan Dog Aylık 36, Ekim'de Dylan Dog Renk Cümbüşü 3'ün müjdesi verilmiş ve "Her Ay Bir Dylan Dog" sloganı eklenmiş. Hozcomics'in düşüp düşüp hep küllerinden yeniden doğduğunu bildiğimiz için inanmakta tereddüt etmedim. Kit Taylor'u “insana mutlaka aldırtan” olağanüstü güzel edisyonu, tamamlanmış esseGesse külliyatları yanında Dylan Dog'u üç ayrı seriden okuyucuya aylık bazda ulaştırmak, en azından bunun müjdesini verebilecek cesarete sahip olmak çok güzel. Hozcomics'e teşekkür ediyorum.

Fumetti cephesinde bir başka yerde saf tutmuş Çizgili Düşler-İlker Özer'de Nathan Never 4. cildin kapak içi yazısında Nathan Never'ın ana seri dışındaki yayınlarını ana seriye kronolojik olarak paralel biçimde yayınlayacaklarını duyurmuş. Nathan Never, ilk sayı yayınlandığında "satarsa devam ederiz" dedikodularından bu günlere gelmiş! Tebrik ediyorum. Nathan Never'ın ana öykülerinin anlaşılması için yan serilerdeki pek çok hikayenin bilinmesi şarttır. Melankolik kahramanımız birazda bu yüzden pek anlaşılamıyor, satışlarda geride kalıyor. Oysa mesela Super Sapiens, Ultra Sapiens, Uzaydaki anormallik, dünyaya “kazara” getirilen uzaylı yaşam formundan türemiş gölge kardeşliği vs vs... ve 8 adet Dev Albüm’e kadar uzanmış muazzam Nemo öyküsünü anlayabilmek için en az 4 ayrı serinin ilgili öykülerini hatimlemiş olmak gerekiyor. Sonrasında zaten insan geçici bir şoka giriyor. Hazmetmek için epey bir uğraşıyor. Çizgili Düşler Nathan Never'ı Kozan Demircan'ın editörlüğünde "okunması gerektiği gibi" yayınlamaya niyetli. İlk 4 ciltle birlikte sanırım kendilerini kanıtladıklarını düşünüyorlar. Fumettisever biri olarak bu olayı gerçekten mutluluk verici bulduğumu belirtmeliyim.

Bir zamanların Tay ve Ceylan yayınlarından sonra uzun süre fumetti cephesinin tek kalesi olarak bayrağı taşıyan Lalkitap'ın yanına artık yeni yükleniciler gelmiş, boynuz neredeyse kulağı geçmiş durumda. Hem de oldukça sağlam gidiyorlar. Hani bu sefer “falanca yayınlansın, çok satar” bakışıyla değil de, “işte şunu denedik iyi gidiyor, yan serilere geçelim” yaklaşımı var. Yayın yaklaşımındaki bu ciddiyet bize Dylan Dog ve Nathan Never'ı farklı serilerdeki bakış açılarıyla okuma fırsatı sunuyor. Böyle bir yayıncılık anlayışı sanırım ilk kez deneniyor ve bana sanki sonuç alınacak gibi görünüyor. Duayen yayınevlerinin alacağı dersler var burada. Değişik serilerdeki renk, çizim, öykü çeşitlemesi gibi farklı lezzetlerle yaşadığımız keyifte cabası.

Selamlar
Lami
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,643
Kasımpaşa
Değerli görüşlerinizi ve müjdeleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim..
Çizgi romanların İtalya'daki gibi gazete bayilerinde satılı görmeyi kendi adıma çok isterim..
Saygılarımla..
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,439
hiçbiryerde :)
ben de gazete bayilerinde
aylık tex, zagor gibi dergileri 6-7 tl gibi
makul fiyatlarla görmek isterim.
gazete bayilerine gelirse satışlar artacağından
o rakamlara iner zaten...
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,944
Fiyatlar bu düzeyde olduğu sürece çok zor eski günlerdeki gibi bir hava yakalamak. tuğla gibi kitaplar bile 15 tlye satılırken onun üçte biri kalınlıkta çizgi romanlar 15 20 tlye satılıyor. Tabi doğru bir karşılaştırma değil bu farkındayım, ama en azından insanların normal kitaplara bile 15 tl yi çok görürken, çizgi romanlara bütçe ayırması çok zor anlamında söylüyorum. Yoksa seveni varsa zaten verir o parayı. Amaç çizgi romanları seven insanları değil, ilgisi olmayan, ya da hiç okumamış insanları bir şekilde almaya ikna etmek diye düşünüyorum. pazar payı arttırımı mı deniyor buna bilemiyorum tabi. ama bu bir şekilde başarılmalı.

Teşekkürler.
 

Tombrax

Aktif Üye
3 Ağu 2010
397
349
İzmit/Gölcük
çoğu çizgiromanın fiyatı pahalı olduğundan para biriktirip toplu alıyorum. 2002-2006 arasındaki fiyatlara dönseler kalınlıklarına göre 3-10 tl arası fiyatlara satılsa çoğu çizgiroman ve gazete bayilerinde rahatlıkla bulabilsek kesinlikle harika olur. okuyucuyu teşvik etmek gerek tabi öncelikle satışların artması için.
 

"penGO"

Süper Üye
12 Ara 2012
572
2,526
Üreten değil kolay tüketen bir toplum olduk... Yanlış şeyleri tüketiyoruz, fast food yemek yeme geleneği gibi birşey bu!
 
Üst