1. ÇROP Çizgi Roman İnceleme Yazısı Yarışması

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
“Sanat İncelendikçe Değer Kazanır”

Çizgi Romanın “sanat” olarak görülmediği bir ülkede yaşamaktan sıkılan çizgi roman okurları, çizgi romanı hak ettiği yere taşımak size düşüyor, kolları sıvayın!

Birinci yarışmada ele alınacak eser:
345122_2.jpg


“Uçma Sanatı - Bir İspanya İç Savaşı Hikayesi” (El Arte de Volar)
Antonio Altarriba - Kim
Çeviri - Murat Tanakol
Versus KitapYayınları

yarisma_internetlik.jpg

Ayrıntılar –
· * İnceleme yazıları çizimden metne, siyasi bakıştan sanatsal estetiğe, okur görüşünden tarihsel alt yapıya kadar herhangi bir bağlamı kapsayabilir.
· * Her katılımcı en fazla 2 (iki) yazıyla katılabilir.
· * Yazılar New Times Roman Fontuyla 12 punto olarak toplamda (görsellerle) 3-* 4 (üç-dört) sayfayı geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
· * Başvurunuzu lütfen “Uçma Sanatı” başlığıyla gönderin!

Başvuru Adresi: croplatform@gmail.com

Son Katılım Tarihi: 15 Eylül 2012

Jüri Heyeti:
Ahmet Yüksel (Editör-TV Yönetmeni)
Aydın İleri (Yazar-Kütüphane Uzmanı)
Kayra Keri Küpçü (Editör-frp.net Yönetici)
Masis Üşenmez (Araştırmacı)
Murat Tanakol (“Uçma Sanatı” Çevirmeni)
Ümit Kireççi (Öğretim Görevlisi-ÇROP Yöneticisi)

Ödüller:
1. Gelen Yazı – Versus’tan Kitap Seti
2. Gelen Yazı – Versus’tan Kitap Seti
3. Gelen Yazı – Versus’tan Kitap Seti

Yarışma sonunda ilk üçe giren yazılar her ay birer birer Gölge e-dergi sayılarında, diğerleri ve ÇROP Blog’da yayınlanacaktır!
***
1. ÇROP Çizgi Roman İnceleme Yazısı Yarışması, Versus Yayınları, Gölge e-dergi, FRP.Net desteğiyle gerçekleşmektedir!
 

Tardis

Yeni Üye
25 Şub 2012
33
57
Gerçekten bana göre bir iş fakat pek anlayamadım uçma sanatı adlı çizgi romanımı inceleyeceğiz keşke romanın linkini verseydiniz :)
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Önemli: 1. ÇROP Çizgi Roman İnceleme Yazısı Yarışması
1. ÇROP Çizgi Roman İnceleme Yazısı Yarışması son başvuru tarihi, Uçma Sanatı yazarı Antonio Altarriba ile gerçekleştirdiğimiz röportajın gecikmesi sebebiyle ileri bir tarihe alınmıştır:

15 Ekim 2012

Çizgi roman sanatına yeni bakış açıları kazandırmak üzere düzenlemeye başladığımız bu yarışmada yaşanan bu aksaklık için tüm çizgi roman okurlarından özür dileriz. Ancak bazı ek bilgilendirmelerle bu yazı sürecine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Dünyada ilk defa İspanya dışında ülkemizde yayınlanan ödüllü eserin derinlemesine incelenebilmesi inanıyoruz ki diğer Çizgi Roman İnceleme Yazısı yarışmalarımıza öncü olacaktır.
Bu eseri dilimize kazanan Murat Tanakol ve Versus Kitap'a teşekkür ve başarılar diliyoruz.

Not: Yarışma katılımı sürmektedir, yazılarını göndermiş olan yarışmacılar yazılarını eklenecek bilgiler ışığında tekrar tekrar gözden geçirerek bize ulaştırabilirler!

345122_2.jpg
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
"Uçma Sanatı"nın Basım Serüveni - Yarışma Sürüyor
“Sanat İncelendikçe Değer Kazanır” sloganıyla ilkini başlattığımız 1. ÇROP Çizgi Roman İnceleme Yazısı Yarışması'nda bilindiği üzere İspanyol çizgi romanının en iyi örneklerinden olan Antonio Altarriba'nın yazdığı, Kim'in çizdiği “Uçma Sanatı - Bir İspanya İç Savaşı Hikayesi” (El Arte de Volar) adlı çizgi romanı seçtik. Versus Kitap'ça basılan Uçma Sanatı'nı dilimize kazandıran Murat Tanakol bu eseri neden ve nasıl seçtiklerini, baskı sonrası serüvenini paylaştı bizimle:



el-arte-de-volar-3.jpg
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
"Uçma Sanatı" Yazarı Antonio ALTARRİBA ile Söyleştik

1. ÇROP Çizgi Roman İnceleme Yazısı Yarışması için seçtiğimiz “Uçma Sanatı” eserinin yazarı Antonio Altarriba ile keyifli; kendi tarifiyle "bilgilendirici", bir söyleşi yaptık.

Sorular Gölge e- Dergi yazarı Ahmet Yüksel’in desteğiyle hazırlandı, sayın Canan Maraşlıgil onları Fransızca’ya çevirdi, Muğla Üniversitesi Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Özden Fidan destek verdi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Fransızca okutmanı Utkan Boyacıoglu da yanıtları dilimize kazandırdı.

Çizgi roman adına eylemlerimiz devam ediyor. Bu eseri okumamıza vesile olan Versus Kitap’a teşekkürlerimizi sunuyor yazılarınızı yarışmamıza bekliyoruz. Son katılım tarihi 15 Ekim 2012.

 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Kazananlar Belli Oldu - 1. ÇROP Çizgi Roman İnceleme Yazısı Yarışması
İlki düzenlenen ÇROP ÇİZGİ ROMAN İNCELEME YAZISI YARIŞMASI için bize ulaşan yazılar jüri heyeti tarafından değerlendirildi ve yarışmayı kazananlar belli oldu. Son derece yoğun ve çözümlenmesi zor bir eser olan "Uçma Sanatı"nı seçerek büyük riske girmiş olsak da çizgi roman hakkında söz söylemek isteyen arkadaşlarımız üşenmeden klavyelerinin başına geçerek bizi mutlu etmişlerdir.
345122_2.jpg


Bu yarışmayı neden düzenledik...? Hatta hepsini neden düzenliyoruz?
Sinema başta olmak üzere, tiyatro, resim, edebiyat, popüler izlence TV hakkında yazı yazmak isteyenleri yüreklendirecek bir sektör ve gelenek hepimizin bildiği üzere vardır. Bu alanlarda yazmak isteyen kişi kendinden önce yazılanları okuyarak gelişim gösterir, büyüğünden küçüğüne herhangi bir medyumda düşüncelerini dile getirebileceği, pratik yapabileceği bir süreci hızla yaşayabilir. Buna karşın çizgi roman sanatı bir avuçtan az uzmanından veya doğrudan çizgi roman okuru olmayan habercilerden yazı beklemek durumundadır. Yazıları değerlendirecek bir zemin, çizi romanı ciddiye alan bir basın, çr yazıları yazma ve yayınlatma geleneği oluşturacak sinerjiden de ciddi derecede yoksunuz.
Dileğimiz odur ki, bu yarışmalarla yazma pratiği yapan arkadaşlarımız, günü geldiğinde basılı ve/veya görsel basının kapılarını zorlamaya başlasın. İnternet kendimizi ifade etme ve bilgilerimizi paylaşma noktasında son derece kolay ve pratik bir iletişim ağı sunmaktadır. Blog ve siteler bir anlamda basının eksik bıraktığı boşluğu dolduruyor gibi görünmektedir. Ancak bir sanat dalını veya eserlerini incelemenin ve üzerine yazmanın kriterleri sohbet etme havasının dışında teknik bir dil gerektirmektedir. Ayrıca çizgi roman gibi değerli bir sanatı yüceltmenin ve hak ettiği şekilde tanıtmanın ve irdelemenin yolu kolaya kaçarak boşluk doldurmak olmamalı, onu dışlayan çevrelerin tam da merkezine sokmak ve kabul ettirmek esas olmalıdır.
Her biri geç kalınmış projelerle alana hareket getirme çabamız eminiz ki meyvesini verecek, çizgi roman yavaş ama emin adımlarla yaygınlaşacaktır. Bu uğurda bizi ciddiye alan, emek veren, çalışmalar sunan tüm okur arkadaşlarla sektörü yüreklendirme çabalarımıza destek olan yayınevlerine teşekkürlerimizi sunuyor, bu tarz yazıları her gün biraz daha az yazmayı umut ediyoruz. Gelenekselleşmiş, hayatımızın bir parçası olmuş çizgi roman ve etkinliklerinin olduğu günler için, yola devam...!

Ve "Uçma Sanatı"
Versus Yayınlarının okurlarımızla tanıştırdığı Antonia Alterriba'nın yazdığı KİM'in çizdiği "Uçma Sanatı" eseri üzerine gelen 12 yazıdan ön elemeyi geçerek değerlendirmeye alınan yazılar Ahmet Yüksel (Editör-TV Yönetmeni), Aydın İleri (Yazar-Kütüphane Uzmanı), Kayra Keri Küpçü (Editör-frp.net Yönetici), Masis Üşenmez (Araştırmacı), Murat Tanakol (“Uçma Sanatı” Çevirmeni), Ümit Kireççi (Öğretim Görevlisi-ÇROP Yöneticisi)'nin oluşturduğu heyet tarafından ele alındı. İlk üç şu şekilde belirlendi:

1 - Gök ve Yerin Sessiz Birlikteliği: UÇMA SANATI - Yiğit Kocagöz
2 - ANTONİO’NUN ESARETİ - Yalın Alpay
3 - Bir Rüya - Ahmet Cemil Hazman

İlk üçe giren yazılar her ay önce Gölge e-dergi'de yer alacak, daha sonra FRPNet.net ile ÇROP'da paylaşıma girecektir. Kazanan arkadaşlarla yeni yarışmalardaki arkadaşların yolunun açık olmasını dileriz.

Not - Derece giremeyen yazılar FRPNet.net ile ÇROP Blog'da paylaşılacaktı ancak ön değerlendirmeden sonra bu uygulamadan vazgeçilme kararı alındı. Emek veren dostlarımıza teşekkür ederiz. Yazıların genelinde yer alan eksiklikler için öneri notlarımız hazırlanmaktadır. En kısa sürede kendilerine ulaştırılacaktır.
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Gölge e-Dergi Kasım 2012 Sayı 62 Çıktı!

Merhaba yine yeni bir sayı ile sizlerle birlikteyiz

Bu sayımızın kapağı Aleph K dan geldi.
Pin-up da Cihan Oğuz Demirci’nin imzası var.
Bu sayının editör yazısı Ahmet Yüksel’den,mutlaka okuyun derim, önemli konulara değiniyor
G%C3%B6lge+e-Dergi+Kas%C4%B1m+Say%C4%B1+62kapak.jpg


Haberler’de ‘’Türk Medyasında Usta Çizerlerin 2. Geleneksel Buluşması’’na hangi usta çizerlerin katıldığını,neler yaşandığını okuyabilirsiniz.

Öykü- Sadık Yemni’den’’Sokaklar Benim Yeniden 2’’ İllüstrasyon-Devrim Kunter’den

Çizgi Roman İnceleme-İlke Keskin ‘’Manga’nın Tex’i Lone Wolf’’u yazdı

Önemli sinema etkinliklerinden Gezici Festival’in 18 inci yolculuğu başlıyor.
Bu senede Gölge e-Dergi festivalin basın sponsorları arasında

Öykü-Emre Balcık’tan ‘’Kedi’’İllüstrasyon-Mehmet Sevinç

Röportaj-‘’İçimizden Biri’’röportaj serimiz devam ediyor.Röportajların efendisi Ahmet Yüksel zor sorularını bu defada ‘’ Tarihte Bu Ay ve Film Kritik’’köşelerimizin yazarı ve yayın kurulu üyemiz Melahat Yılmaz’a yöneltti.

Çizgi Roman –Sinema-Masis Üşenmez’’Mark Millar’ın yazıp John Romita Jr ‘ın çizdiği son dönemlerin popüler çizgi romanı Kick Ass ‘ ın hikayesini ve sinema uyarlamasını yazdı

Çizgi Roman-Üstad çizer Firuz Kutal’ın Yazıp çizdiği ‘’Farelerin Bir Bedel Ödemesi Gerekir’’ çizgi romanını büyük bir keyifle okuyacaksınız.

Öykü-Erol Çelik’in ‘’Çelik Levhalar’’adlı öyküsünün final bölümünü okuyabilirsiniz.İllüstrasyon-Gülhan D.Sevinç

Oyun İnceleme-Kayra Keri Küpçü bu sayıda Board Game türü oyunlardan Dixit’i tanıtıyor bizlere.

Çizgi Roman İnceleme-Ümit Kireççi ‘’Varoluşumuzu Sorgulayan Dedektif Blacksad’’i yazdı

Yazarın Kaleminden-Hüseyin Emre Coşkun ‘’Nuh’suz Tufan’’adlı romanının yazılış ve basılış sürecini paylaştı bizlerle.

Öykü-Atilla Bilgen’in ‘’Beyaz Güller’’adkı öyküsünün birinci bölümü.İllüstrasyon-Mehmet Dal

Yazarın Kaleminden-Murat Başekim Deli Gücük’ün kısa hikayelerinden oluşan’’Deli Gücük’ü Kim Öldürdü?’’ kitabını anlattı kendi kaleminden

Kitaplık- En kısa sürede alınıp okunması gereken iki roman ve iki çizgi roman.Üstad Sadık Yemni’nin yeni çıkan iki kitabı’’Sınav Hortlağı’’ ve Zihin İşgalcileri’’ ile Marmara Çizgiden çıkan ‘’Yürüyen Ölüler 10’’ ve ‘’Oz Büyücüsü’’ çizgi romanlarının tanıtımları var

Tanınmayan Çizerler-Tunç Pekmen’in devam eden dizi yazısı ‘’Tanınmayan Çizerler’’de bu sayı sizleri bir sürpriz bekliyor.

Sinema-Hasan Nadir Derin ‘’Altın Portakal 2012 Güncesi’’ni yazdı bu sayıda.Gidip izleyemeyenler için iyi bir bilgi kaynağı.

İzlenim Notları-Mehmet Berk Yaltırık İTEF ‘in bu seneki teması ‘’Şehir ve Korku’’çerçevesinde oluturulan etkinliklerde yer alan’’FABİSAD’’ın düzenlediği panellere katıldı ve notlarını bize aktardı

Öykü-Can Çelikel’’İkizler’’

Çizgi Roman ,Sinema-‘’Kahramanlar Sinemada’’uzun bir aradan sonra hem kendi internet sayfası kahramanlarsinemada.com, hemde Gölge e-Dergi sayfalarına geri döndü.
Hakan Tulga Kalkan ‘’Süper Kahramanlar ve Güçlerinin Doğuşu’’nu yazdı bizler için

Tarihte Bu Ay-‘’Tom and Jerry,Sergi Leone’’ ve Film Kritik’te ‘’The Good The Bad and The Ugly’’Melahat Yılmaz’ın kaleminden Tarihte bu ay sayfalarında.

Öykü-Kayahan Demir ‘’Esrarengiz Ölüm Hala Sırrını Koruyor’’ İllüstrasyon-Mehmet Sevinç

Çizgi Roman- Mehmet Günay Ercan’ın yazıp çidiği ‘’Baltlar’’tüm heycanı ile devam ediyor

Çizgi Roman İnceleme-Gölge e-Dergi,Çrop,Frp Net ve Versus Yayınlarının ortaklaşa düzenlediği ‘’1. Çrop Çizgi Roman İnceleme Yarışması’’sonuçlandı.
Yarışmada 1. olan Yiğit Kocagöz’ün yazısı ’’Gök ve Yerin Sessiz Birlikteliği: UÇMA SANATI’’ inceleme yazısını okuyabilirsiniz.


Grafik Tasarım-Gülhan D.Sevinç

Kasım 2012 Sayı 62 nin oluşumunda,yazıp,çizdikleri ile katkıda bulunan, emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Yeni sayıda tekrar görüşmek dileği ile,hepinize iyi okumalar.

Gölge e-Dergi Editörü-Mehmet Kaan Sevinç

Gölge e-Dergi ile ilgili her türlü görüş,öneri ve yorumlarınızın yanı sıra yazıp,çizdiklerinizi de

golgeedit@gmail.com mail adresimizden iletebilirsiniz.

Gölge e-Dergiyi Pdf formatında okumak için-

Gölge e-Dergiyi Flash formatında okumak için-

Gölge e-Dergi Blog Sayfası-
 
Üst