Yaprak - Sayı 01

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Yaprak - Sayı 1
Orhan Veli Kanık
Orijinal basım tarihi: 1 Ocak 1949, Ankara
Buradakiler: Milliyet Sanat Dergisi Ekleri, tıpkıbasım, 1981
Orijinal fiyatı: 15 kuruş
3800 px, 300 dpi, 21 MB, CBR


YAPRAK_1949_01_Oca_01_n.jpg



"Yaprak", şair "Orhan Veli Kanık"ın 1949-1950 yıllarında çıkarttığı fikir sanat ve edebiyat dergisidir. Ayda iki kez yayımlanan dergide Orhan Veli'nin arkadaşları olan "Bedri Rahmi Eyüboğlu", "Sabahattin Eyüboğlu", "Abidin Dino", "Oktay Rifat", "Necati Cumalı", "Melih Cevdet", "Cahit Sıtkı Tarancı", "Sait Faik Abasıyanık", "Fazıl Hüsnü Dağlarca" ve "Cahit Külebi" de yazıyordu. Ankarada basılan dergi aslında bir dergi değil de gazete formatındaydı (B3) ve adı gibi tek yapraktı. Ayda 2 kez çıkıyordu. 1 Ocak 1949 - 15 Haziran 1950 tarihleri arasında 28 sayı çıkabildi, sonra kapandı, Orhan Veli İstanbul'a döndü. Ziyaret için geri geldiği Ankara'da belediye çukuruna düşüp başından yaralandı, iki gün sonra İstanbul'a döndüğünde vefat etti. Arkadaşları 1 Şubat 1951'de onun anısına özel bir sayı daha çıkarttılar. Bu özel anı sayısının adı "Son Yaprak"tı. Dolayısıyla seri toplamda 29 sayı olacak.

Buradaki dergiler orijinalleri değil, 1981 yılında "Milliyet Sanat Dergisi" ile birlikte verilmiş "tıpkıbasım" nüshalardır. Ancak "Milliyet Sanat" aslına çok sadık bir tıpkıbasım işi yapmıştı. Yaprak'lara çok inandırıcı bir eskitilmiş görünümü verilmiş, kat yerleriyle bile sanki tozlu raflardan çıkmış ve güneş işığına maruz kalmış gibidirler. Uzmanı olmayan birisi, dergilerin orijinali mi yoksa tıpkı basımı mı olduğunun ayırdına varması güçtür. Zaten piyasada bu tıpkı basımları orijinalmiş gibi satmaya kalkanlar vardır (haliyle bunları orijinalleri niyetine alanlar da çıkmaktadır!). Elektronik ortamda hangisinden tarandığının bir önemi bulunmamaktadır, O nedenle içiniz rahat olsun!

Dergiler çok büyük boy (B3) oldukları için A3 tarayıcıya bile tam sığmadılar, o nedenle bir yüzleri ikişer parça halinde (2 sayfası dört parça halinde) tarandı. Parçalara oldukça büyük "pay" bırakıldı (sayın Melih41'in bir zamanlar benden istediği pay bırakma olayını şimdi fazlasıyla/abartarak yerine getirmiş oluyorum!). Parçaları ben kendim birleştirmeye çalıştım, ama pek iyi olmadılar, ton farkları filan oluştu, ben de vazgeçtim. Eğer birleştirme olayını daha iyi becerebilen "Photoshop"ta mahir ÇD dostları çıkarsa bunların linklerini de ayrıca diğer linklerin altına ekleyebiliriz. Ama bana kalırsa birleştirilmese de olur, zira 4 jpg görüntü CBR dosya haline getirildiğinde "comic book reader" yazılımlarında (CDisplay gibi) çok akıcı bir şekilde izlenebiliyor. Zaten 300 dpi, 3800 px ve doğal tarandılar. Gazetenin kendisinden daha rahat okunuyorlar neredeyse.

Bir de sayın "Karaoğlan"ın ilk sayıyı paylaştığını hatırlıyorum. O nedenle seriye 2. sayıyla başlayacaktım, ancak şimdi baktım, onun da linki ölmüş. O nedenle ben de ilk sayıyla başlıyorum. O link de onarılırsa, bu da bir alternatif link olarak bulunsun. "Yaprak" dergilerinin koleksiyoncu dostlarımızın arşivlerinde bulunması gerekli yayınlardan biri diye düşünüyorum. Seriyi tamamlamaya çalışacağım. Yararlı olması dileği ile saygılar.

Tek yapraklık (2 sayfa) büyük boy gazete (dergi) sayfaları dört parça halinde aşağıdaki gibi tarandılar ve 4 jpg görüntüsü olarak CBR dosyası içinde sunuldular.
Yaprak_scan_order.jpg


"Yaprak" Sıralı Liste

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,440
hiçbiryerde :)
Edebiyatımızın "Best of"u gibi kadro;
her zamanki keyifli sunumunuzda bugün
Orhan Veli'nin hüzünlü hikayesi duygulandırdı
beni. Teşekkürler, saygılar üstat...
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,345
1,724
Bu harika Yaprak için teşekkür ediyorum sevgili scanfan.Edebiyatla uğraşanlar için nefis bir kaynak.

Selam ve sevgiler..
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,643
Gaziantep
Ellerine sağlık. Devamını getir. Sevgili "scanfan" Yaprak ilk paylaşımlarımdan biri idi. Tarayıp, parçaları birleştirmesi için sevgili Melih41'e gönderrmiştim. Düzenlemeyi yapıp bana tekrar göndermişti. Bendeki 20 kadar Yaprak'ı 3 yıl önce isteği üzerine "fındıkfındık"a hediye etmiştim. Tarayıp paylaşacaktı. Ama o günden beri bir gelişme görmedim. Forumdan da ayrıldı. Şu anda İstanbuldayım. Gidince linkle ilgilenirim. Arsive almışsam yeniden yüklerim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,644
Kasımpaşa
Demek sayın scanfan dostumuz da (haliyle bunları orijinalleri niyetine alanlar da çıkmaktadır!) dergahından geçmiş ama olsun bak bizim için dijital tıpkıbasımlarını veriyor, yani vardır her şerde bir hayır..
Önemli olan gönüller bir olsun.
Saygılar efendim...
Biz burada kırk kişiyiz hep birbirimize benzeriz.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
Demek sayın scanfan dostumuz da (haliyle bunları orijinalleri niyetine alanlar da çıkmaktadır!) dergahından geçmiş ama olsun...

İsabetli bir tahminde bulunmuşsunuz sevgili "savok". Sanırım internetten alışverişin ilk yıllarıydı. Üstelik o tarihlerde kitaplar da dahil alışverişlerin büyük bölümü söz konusu sitede "müzayede" formatında ve "açık arttırma" tarzında yapılıyordu. Öyle hemen "satın alıp gideyim" yoktu, pey sürüp müzayedenin sona erdiği günü bekliyorduk (5-10 gün). Arttırmanın bitiş saatine yakın bilgisayarın başında durmak gerekiyordu, zira o ürünü çok isteyen biri pusuya yatıyor ve son saniyelerde sizin verdiğiniz fiyatın üzerinde bir fiyat verip ürünü elinizden alabiliyordu. Bu şekilde ürünler asıl değerinin çok üzerinde, gerçekçi olmayan fiyatlara satılıyordu (açık arttırma hırsı!). İnsan bir kez hırsa kapılınca gözü birçok şeyi görmüyor, ürünün diğer özelliklerini araştırmayı unutuveriyor. "Yaprak"ları da bu şekilde almış olmalıyım. Bir ara hırsa kapılıp 1915 yılına ait bir "National Geographic" dergisini 100 dolar karşılığı bir paraya almak üzereydim ki ilahi bir el son saniyede bana mani oldu! ihale başkasında kaldı! Aynı dergiyi "eBay"den (ABD) 10 dolara aldım sonra. Söz konusu yerli site artık açık arttırma uygulamasını geri planlara itmiş, şimdi çoğu ürün doğrudan satın alınabiliyor.

 
Son düzenleme:

yazicizahmet

Onursal Üye
12 Nis 2011
2,308
38,626
benim elimde de bulunmasından gurur duyduğum bu türk edebi basım tarihinin altın sayfalarının binbir zahmetle taranıp paylaşılması kutlanılası ellerinize sağlık
 
Üst