scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ:
11.07.2014 ve 20.09.2014 arasındaki günler


İçinden "Çizgi Roman" Geçen Filmler
Çizgi roman temalı filmler
Burada sıralanan ya da sıralanacak olan filmler çizgi romanlardan uyarlanan filmler değil, "çizgi roman"ı konu alan filmler olacaktır. Örneğin bir çizgi roman çizerinin yaşantısı veya dramı, bir "comics" fuarı (Comic-Con) çevresinde gelişen olayları ele alan filmler, çizgi roman satan dükkânlarda geçen maceralar vs. vs. Ben aklıma gelen birkaç tanesini aşağıya sıraladım. Eğer sizlerin de aklına gelenler olursa eklemeler yaparak seriyi devam ettirmenizi isterim.

* * *

"The Hand" (1981)
"Kesik El" (Türkiye gösterimi: 1983)
Türü: Korku, gerilim
Yönetmen: Oliver Stone
Oyuncular: Michael Caine, Andrea Marcovicci
Ülke: ABD

Çizgi roman sanatçısı Jon Lansdale (Michael Caine) sağ elini bir trafik kazasında kaybeder. Kesik el kaza mahallinde bulunamaz. Zaten eşiyle sorunları olan ressamın artık işi de tehlikeye girmiştir. Bir müddet sonra kayıp el kendiliğinden Jon'a geri döner ve artık onun peşini bırakmaz.
Dahası, bu el Jon'un canını sıkan kim varsa teker teker öldürmeye başlar.
Filmde Jon Lansdale'in ürettiği çizgi romanın adı "Mandro"dur ve bu ad gerçek hayattaki "Mandrake"yi çağrıştırmakla birlikte, romanla aynı adı adı taşıyan "Mandro" karakteri "Prince Valiant" ile "Barbar Conan" karışımı bir tiptir. Michael Caine'in filmde çiziyormuş gibi yaptığı bu desenleri aslında çekimler sırasında "Barry Windsor-Smith" çizmiştir. "Marvel Comics"in ressamı olan "Barry Windsor-Smith" "Conan"ın da çizeridir. Zaten 1982 yılında çekilecek olan "Arnold Schwarzenegger"li "Conan" sinema filminin senaryo yazarlarından biri de "Oliver Stone" olacaktır.


0TYcHP.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Artists and Models" (1955)
"Çılgın Modeller"
(Türkiye gösterimi: 1957)

Türü: Müzikal komedi
Yönetmen: Frank Tashlin
Oyuncular: Dean Martin, Jerry Lewis, Shirley MacLaine
Ülke: ABD

Ressam Rick Todd (Dean Martin), arkadaşı Eugene Fullstack'la (Jerry Lewis) aynı evi paylaşır. İkisinin arasında bir rekabet vardır. Eugene "pulp fiction" türünden resimli romanlara kafayı takmıştır ve sürekli olarak bununla ilgili kâbuslar görür. Rick ise bunu farkeder ve bir fırsata dönüştürür. Arkadaşının rüyalarından yararlanarak başarılı bir çizgi roman ortaya çıkartır ve bunu kendi eseri olarak lanse eder..


fQJTh6.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"I Want to Go Home" (1989)
Türkiye'de gösterilmedi
Türü: Komedi
Yönetmen: Alain Resnais
Oyuncular: Gérard Depardieu, Adolph Green, Laura Benson
Ülke: Fransa

Huysuz bir çizgi roman ressamı olan Amerikalı Joey Wellman (Adolph Green) Paris'te açılacak bir sergiye davet edilir. Bu sergide Amerikan çizgi romanlarından örnekler sergilenecektir. Uzun süredir görmediği kızı da bu kentte öğrencidir. Wellman davete kız arkadaşıyla gider. Fransız ve Amerikan kültürleri arasındaki kaçınılmaz çatışma başlar. Bu arada kızının hocası profesör Gauthier (Gerard Depardieu) gizliden gizliye Amerikan comics'lerinin büyük bir hayranı çıkar.


Hdjd8u.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Comic Book Villains" (2002)
Türkiye'de sinemalarda gösterilmedi
"Cine5 TV"de "Kitap Hırsızları" adıyla gösterildi (2004)

Türü: Komedi
Yönetmen: James Robinson
Oyuncular: Donal Logue, Cary Elwes, Michael Rapaport
Ülke: ABD

Çizgi roman satan iki dükkânın sahipleri arasındaki rekabet anlatılmaktadır. Bu dükkânlardan biri bu işi sadece çizgi roman sevgisi adına yaparken, bir karı-koca tarafından işletilen rakip dükkân sadece para kazanma hırsı ile çizgi roman işini sürdürmektedir. Devreye çok iyi korunmuş ve ender rastlanan bir klasik çizgi roman koleksiyonunu satın almak isteyen bir koleksiyoner girer ve dükkân sahipleri birbirine girer.


w4ix56.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Comic Book: The Movie" (2004)
Türkiye'de gösterilmedi
Türü: Komedi, mokümanter (sahte belgesel)
Yönetmen: Mark Hamill
Oyuncular: Mark Hamill, Donna D'Errico, Billy West
Ülke: ABD

Hollywood ile çizgi roman kültürünün birbirinin içine girdiği "mokümanter" türünde bir komedi filmi. Mokümanter film, bir belgeselin tarzını taklid eder ama anlatılanlar gerçek değildir, bir tür parodidir (Mokümanter (Mockumentary) kavramı, "Mock: Taklit" ve "Documentary: Belgesel" sözcüklerinden türetilmiştir). Filmde çok sevilen bir çizgi roman kahramanı sinema endüstrisinin bilindik stüdyo sistemi içine dahil olur. Filmde "Hugh Hefner" ve "Sid Caesar"dan "Kevin Smith"e birçok gerçek ünlü çizgi roman hayranları arasına katılır. Çizgi roman hayranı Donald Swan (Hamill) hayranı olduğu süper kahramanlar "Commander Courage" ve "Liberty Ladd" hakkında bir belgesel çekmesi için kiralanır. Hollywood'un büyük film şirketlerinden biri de bu efsanevi süper kahramanların yer alacağı yüksek bütçeli bir filmi finanse etmeye karar verir, ancak şirket bu kahramanların imajlarını da değiştirmeyi plânlamaktadır, örneğin "Commander Courage" agresif bir anti-terör elemanı olacaktır, kankası ise seksi ama kafasının içi boş bir kadın olarak sunulacaktır. Geleneksel çizgi roman adabını korumaya azmetmiş olan Swan bu sevilen kahramanların onurlarını kurtarmayı kafasına koyar.
Film "Kaliforniya, San Diego"da 2002 yılında düzenlenen "Uluslararası "Comic-Con" "çizgi roman fuarı"nda çekilmiş. Bilindiği gibi 1970'ten beri düzenlenen "San Diego Comic-Con International" dünyanın en büyük çizgi roman fuarıdır.
Not: Filmi yöneten ve başrolde oynayan "Mark Hamill" ünlü "Star Wars" filminin "Luke Skywalker"ıydı, 1977'den beri bayağı değişmiş değil mi?


wz549n.jpg

Filmin kliplerinden biri
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"C.B.D.: The Comic Book Diaries" (2006)
Türkiye'de gösterilmedi
Türü: Komedi
Yönetmen: Clif Campbell
Oyuncular: J.J. Baker, William A. Bazzell, Clif Campbell
Ülke: ABD

Bu komedide, batmamak için ayakta kalmaya çalışan bir çizgi roman dükkânının ortak sahipleri olan John Burns ve Pete Reynoso'nun öyküsü anlatılmaktadır. İşlerin her gün kötüye gittiği dükkânda hemen hemen hiç satış olmamakta, personel arasıdaki ilişkiler sarsılmakta, çalışanlar tezgâh arkasında marihuana içtikleri için kovulmakta, işler daha da çığırından çıkınca ufak tefek hırsızlıklara yeltenen müşteriler serbest bırakılmadan önce acımasızca taciz edilmektedir. Sonunda onları mali bataktan kurtarabilecek olan yardım ufukta gözükür. İşini kaybetmiş eskinin ünlü bir çizgi roman çizeri Nick Levine çıkagelir. Levine'in "Wargasm" adlı bağımsız çizgi romanı durumu kurtarmaya yetecek midir? Filmin adının anlamı "Çizgi Roman Günlükleri"


naeyU2.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"The Secret World of Comic Book Artists" (2007)
Türkiye'de gösterilmedi
Türü: Komedi
Yönetmen: Howard M. Shum
Oyuncular: Howard M. Shum, Eric Weldon, AnnaLynne
Ülke: ABD

İki çizgi roman çizeri ve güzel bir kız çizim odasında imkânsız gözüken zor bir işi bitirmeye çalışmaktadırlar ve zamanları daralmaktadır. Çizim masalarının başında bir yandan harıl harıl işi yetiştirmeye çalışırken bir yandan da gevezelik ederler. Hayat, aşk, inaç vb kunularda derin tartışmalara girerler. Filmin adının anlamı "Çizgi Roman Çizerlerinin Gizli Dünyası".


YN81cT.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Chasing Amy" (1997)
"Amy'nin İzinde"
Türü: Romantik komedi, dram
Yönetmen: Kevin Smith
Oyuncular: Ben Affleck, Joey Lauren Adams, Banky Edwards, Ethan Suplee
Ülke: ABD

New Jersey'de yaşayan iki çizgi roman çizeri Holden McNeil (Ben Affleck) ve Banky Edwards (Jason Lee) 20 yıldır arkadaştırlar ve tüm zamanlarını stüdyoda birlikte çizim yaparak ve çalışarak geçirirler. Akşamları da birlikte dışarıda eğlenirler. Bu yakın beraberlikleri ve sıkı dostlukları bir gün Alyssa Jones (Joey Lauren Adams) adında güzel bir kızın hayatlarına girmesiyle sarsılır. Alyssa da onlar gibi bir çizgi roman sanatçısıdır, ama lezbiyendir.

Bu film aklıma gelmemişti. Sevgili "Shoryuken"in önerisiyle listeye ekledim.


4nqVWs.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"American Splendor" (2003)
"Görkemli Hayatım"
(Türkiye gösterimi: 2004)

Türü: Komedi, biyografik dram
Yönetmen (ler): Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Oyuncular: Paul Giamatti, Shari Springer Berman, Harvey Pekar
Ülke: ABD

Gerçekle hayâlin birbirine karıştığı bu filmde çizgiler sıradan bir insan olan Harvey Pekarın (Paul Giamatti) hayatını aydınlatır. Harvey Pekar emekli askerlere bakan bir hastanede arşiv memurudur. İşi tekdüze ve sıkıcıdır. Ancak iş arkadaşlarıyla müzikten, Amerikan kültürünün çöküşüne, yeni çıkan bonibon şekerlemelerin tadlarından hayatın kendisine kadar çok geniş bir yelpazede yaptıkları sohbetlerle bu sıkıcı ortamdan biraz uzaklaşır ve huzur bulur. Evine gidince de sürekli kitap okur, yazı yazar ve caz müziği dinler. Bir kenar mahallede bulunan evi binlerce kitap ve plâkla doludur ama yine de düzenli olarak Cleveland'ın ucuzcu marketlerini ve ikinci el satış yapan yerleri arşınlar, daha fazla plâğı daha ucuza satın almaya bakar. Bu ucuz ıvır zıvır şeyler satılan yerlerden birinde tebrik kartlarına resimler çizen ve aynı zamanda bir müzik meraklısı olan "Robert Crumb"la tanışır. Yıllar geçer, Crumb amatör olarak çizdiği "underground" comicslerle uluslararası bir başarı yakalar. Erişkinlere yönelik çizgi roman üretmenin geçerli bir sanat formu olabileğini gören Harvey de kendi çizgi romanını üretmeye karar verir. Bu gerçek hayattaki "Harvey Pekar"ın çıkarttığı "American Splendor" adlı çizgi roman olacaktır. Dergiyi arkadaşı "Robert Crumb" resimliyordu. Bu otobiyografik "underground" çizgi romanın ilk sayısı 1976'da çıktı, 2008'e kadar devam etti. "Harvey Pekar" 2010'da öldü. Bu filmde "Harvey Pekar"ın kendisi de bir tür "anlatıcı" olarak rol almış.

Bu film de aklıma gelmemişti. Sevgili "tappers"ın önerisiyle listeye ekledim.


5yMLxy.jpg


Not: filmde "Paul Giamatti"nin canlandırdığı "Harvey Pekar"a ilham vererek onun da bir çizgi romancı olmasına vesile olan "Robert Crumb"ın resimlediği The "Book of Genesis (Yaratılış)" adlı kitabı ÇD'da paylaşmıştım. Ayrıca "ÇD Ansiklopedisi"nde sayın "Bakunin"in yazdığı "Robert Crumb" bölümü yer alıyor.
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
alıntı "oktay_izm"den
t1SKKx.jpg



Aslında haklısın sevgili "oktay_izm". Benim daha detaylı yazmam gerekiyordu, biraz aceleci davranmışım. "Türkiye'de gösterilmedi" derken "sinemalardaki" afişi bastırılmış gösterileri kastetmiştim. Aslında "Sinemalarda gösterime verilmedi" demem gerekirdi. Filmler sinemalarda gösterim şansı bulamayına (gişe kaygısı vb) "sinematek" dahil birçok başka mecrada dağıtılabiliyor: video, paralı ya da parasız TV yayınları vs. Aslında "Comic Book Villains" ABD'de de sinemalarda (anaakım filmler gösteren sinemalar) gösterim şansı bulamamış olmalı, zira IMDb'de bunun bir "sinema filmi" değil, bir "video filmi" olduğu belirtilmiş. Yani doğrudan manyetik ortama (veya dijital ortama) çekilip (ya da önce filme çekilip sonra video ortamına aktarılmış) sadece ev gösterimleri için dağıtımı yapılmış. Sanırım yukarıdaki filmlerden 3 tanesi daha düşük bütçeli video filmleridir.

Film "21 Nisan 2004"te "Cine-5"te "Kitap Hırsızları" adıyla yayına verilmiş.

kkj72F.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

yeryüzü yazdı:
8zbXTR4.png



fındıkfındık yazdı:
BlNtuhS.jpg



Baltimora yazdı:
8gH120Z.jpg




gandor08 yazdı:
16_gandor08_says.jpg



grreenman yazdı:
17_grreenman_says.jpg



tatu yazdı:
18_tatu_says.jpg



LeodroS yazdı:
19_leodros_says.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Cool World" (1992)
Türkiye'de "Yalan Dünya" adıyla gösterildi
Türü: Fantastik komedi, animasyon sahneleri var
Yönetmen: Ralph Bakshi
Oyuncular: Gabriel Byrne, Kim Basinger, Brad Pitt
Ülke: ABD


Jack Deebs (Gabriel Byrne) hapisten salıverilmek üzere olan bir çizgi roman ressamıdır. Kendi yarattığı ve "Cool World" adını verdiği çizgi romanı, acayip
çizgi karakterler ve insansı varlıklarla dolup taşan maskara bir dünyayı betimlemektedir. Ama Jack'in bilmediği bir şey vardır ki "Cool World" gerçekten vardır ve burada yaşayan çizgi karakterlerin başındaki bilim adamları bizim dünyamızla bu "Yalan Dünya" arasında bir geçit oluşturacak makineyi geliştirmeyi başarmışlardır. Kendi yarattığı dünyanın gerçek olduğunu gören Jack önce çok şarırır, ama bu dünyadaki herkesin dost canlısı olmadığını bildiğinden aynı zamanda endişelenmeye de başlar.


DXm1xx.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

How to Murder Your Wife (1965)
"Karınızı Nasıl Öldürürsünüz?"
Türkiye gösterimi: 1967

Türü: Komedi
Yönetmen: Richard Quine
Oyuncular: Jack Lemmon, Virna Lisi, Terry-Thomas
Ülke: ABD


U63y5e.jpg


Stanley Ford (Jack Lemmon) gazetelere çizgi roman bantları çizen başarılı bir ressamdır. "Gizli Ajan Steve Bentley" başlıklı bu bantlar ülke çapında çok tutulmuş, çizerine de çok para kazandırmıştır. Uşağıyla lüks bir apartman dairesinde refah içinde yaşayan Stanley bir sabah uyandığında (aslında ayıldığında) çok güzel bir kadınla (Virna Lisi) evlenmiş olduğunu anlar. Ne var ki sarhoşken evlenmiş olduğu bu kadın bir gece önce arkadaşlarıyla birlikte erkek erkeğe yaptıkları bir partide ortaya getirttikleri pastadan çıkan kızdır, üstelik de tek kelime İngilizce bilmemektedir. Başta ayak direyen ressam sonunda evliliğe sıcak bakmaya başlar, hattâ günlük çizgi roman bantlarındaki karakter önceleri bir casus ajanken, bir şekilde evli bir ev erkeğine dönüşüverir ve çizgi romanın adı "The Brannigans"dır artık. Aylar sonra çizgi romandaki karakter senaryo icabı karısını öldürmeyi plânlamaya başlayınca karısı korkarak evi terkeder ve ortadan kaybolur. Sonuçta polis Stanley'i cinayet şüphesi ile tutuklar.

Filmde Jack Lemmon'ın çizer gibi yaptığı çizgi bantları aslında "Alex Toth" (1928-2006) çizmiş. Toth "DC Comics" ve "Dell" için çalışmış", ama asıl ününü çok sayıda animasyon filminde çizer olarak görev yaptığında kazanmıştı. En çok da "Hanna-Barbera için çizmişti. Kalp krizi geçirip öldüğünde çizim masasında çalışıyordu.

Bu filmi nasıl gözden kaçırmışım hayret. Sevgili "siryok"a hatırlattığı için teşekkür ederim. Ben de biraz detaylandırayım dedim.


qQh9Uu.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

The Dangerous Lives of Altar Boys (2002)
Türkiye'de sinemalarda gösterilmemiş
Türü: Komedi
Yönetmen: Peter Care
Yapımcı: Jodie Foster
Oyuncular: Kieran Culkin, Emile Hirsch, Jena Malone, Jodie Foster
Ülke: ABD


Filmin afişlerinden biri de çizgi roman sayfası tarzında düzenlenmiş (solda). Sağda filmdeki çocukların kendi ürettikleri "tehlikeli"(!) çizgi roman "The Atomic Trinity".
iCSll2.jpg


Filmin konusu 1970'li yılların başında ABD'nin güney eyaletlerinden Georgia'da geçiyor. Katolik okulunda okuyan bir grup genç ve isyankar öğrenci bir yandan can sıkıntısı çekip acımasız öğretmenleri ve uyanan hormonlarıyla baş etmeye çalışırlarken, diğer yandan da bir çizgi roman yapmaya karar verirler. Aslında nefret ettikleri bu papaz okuluna uygun olmadıklarını düşünmektedirler. Okul duvarlarının ötesinde akıp giden hayatta daha anlamlı birşeyler bulabileceklerini ummaktadırlar. Derslerde deftere karananan ve yüksek bir hayal gücünü yansıtan "The Atomic Trinity" adını verdikleri bu fantastik çizgi romandaki karakterler aslında gençlerin kendilerinden başkası değildir. Bu çizgi roman sayesinde yaşamlarının monotonluğundan ve hayatın güçlüklerinden kaçabilmektedirler. Ancak beklendiği gibi günün birinde okulun en sert öğretmenine (Jodie Foster) yakalanırlar. Filmin adının anlamı "Papaz yamaklarının tehlikeli yaşantıları".

Filmin kendisi de bir roman uyarlamasıdır. "Chris Fuhrman"ın (1960 - 1991) yazdığı romanın 1994 baskısının kapağı da çizgi roman (comics) kapağı gibi tasarlanmış.
wiJvhD.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Fahrenheit 451 (1966)
"Değişen Dünyanın İnsanları"
Türkiye gösterimi (1968)

Türü: Bilimkurgu
Yönetmen: François Truffaut
Oyuncular: Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack
Ülke: İngiltere


Filmin afiş ve lobi kartları, Türkiye gösterimine ait gazete ilânı ve uyarlandığı romanın kapağı
8SEJ1w.jpg


Filmden bazı sahneler. Aşağı sıradaki ekran görüntülerinde bir kadının kitaplarını gizlediği eski evi basılıyor
ve yasa gereği bu kitaplar yakılarak imha edilecek. Kadın evini terketmeyerek kitaplarıyla birlikte yanmayı tercih ediyor.

n1NoQN.jpg


Amerikalı yazar "Ray Bradbury"nin 1953 tarihli aynı adlı bilimkurgu romanından uyarlanan filmi Fransız yönetmen "François Truffaut" İngiltere'de çekmişti. Filmin konusu biz "kitapseverler" açısından daha da ürpertici. Belirsiz bir gelecekte geçen filmde kitaplar yakılıyor çünkü. Zira bu dönemde bütün insanlar neredeyse tektipleşmiş, uyuşturulmuş (kelimenin gerçek anlamıyla uyuşturulmuş, zira otoriter yönetimin verdikleri bazı ilaçları yutmak zorundalar). Kitap okumanın ve bilgi edinmenin bağımsız düşünmeye yol açacağını düşünen yöneticiler daha yıllar öncesinden tüm ülkede kitapları yasaklamışlardır. Hattâ genç nesil kitabın neye benzediğini bile bilmez. Evlerdeki devasa televizyon ekranlarından sürekli olarak saçma sapan, uyuşturucu ve beyin yıkayıcı yayınlar yapılır. O dönemde binalar ve eşyalar artık yanmayan materyallerden imâl edildiği için itfaiye teşkilatının yangın söndürme diye bir görevi kalmamış, işlevi değişen itfaiye de artık bir tür polis teşkilatına dönüşmüştür. İtfaiyenin artık yegâne görevi bazı eski evlere baskınlar yaparak iyi saklanmış ve gizliden gizliye okunan/okutulan kitapları bulup, yakmak suretiyle imha etmek ve kitap okuyan ve bulunduranları, yani entellektüelleri cezalandırmaktadır. Bu çağda itfaiye artık söndürmüyor, yakıyordur. Filmin adı, kitap kağıdının tutuşmaya başladığı "Fahrenheit" cinsinden sıcaklık derecesinden gelir: "Fahrenheit 451".

Filmin "İçinden Çizgi Roman Geçen Filmler" konusuyla bağlantısına gelince. Bu da bu kez "çizgi roman severleri" birazıcık üzecek! Ama başka bir açıdan! Filmde yazılı kültür ortadan kaldırılmış ve ezbere dayalı görsel kültür egemen hale gelmiştir. Kitaplar külliyen yasaktır ama yazısız olmak kaydıyla çizgi roman serbesttir! Bunlar az sayfalı ve çoğunlukla kurgusal olmayan çizgi-romanlardır (veya yazısız resimli kitaplar, gazete ve dergiler). Filmden alınmış aşağıdaki fotoğraflarda "Oskar Werner" 'yazısız' bir çizgi gazete okurken görülüyor. Bu distopik filmde çizgi romanlara küçümseyici bir bakış açısıyla yaklaşılmış. Demek ki kitapları şiddetle yasaklayan otorite, çizgi romanların veya yazısız resimli gazetelerin bağımsız düşünmeyi teşvik etmeyeceğine iyice kanaat getirmiş olmalı ki onları sakıncasız bularak okunmasına ve bulundurulmasına izin vermiş. Burada "Ray Bradbury"ye mi sitem etmeli yoksa romanda böyle bir sahne yok da bu "François Truffaut"nun filmdeki farklı bir yorumu mu? Ben romanı çok iyi hatırlamıyorum, ama filmi birçok defalar dikkatle izledim. Romanla film uyarlaması arasında birtakım farklar olduğunu da biliyorum. Ancak bu "yazısız çizgi roman" hadisesi bu farklara dahil mi bilmiyorum.


İşte çizgi roman sevenleri rencide edecek bir sahne (filmde bir iki yerde daha var). Bu distopik dünyada kitap yasak ama çizgi roman serbest! Yani sakıncasız bulunmuş!
gOY1IE.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Funny Books (2009)
Türkiye'de sinemalarda gösterilmedi
Türü: Komedi
Yönetmen(ler): James Christopher, Chris Copple
Oyuncular: Derick Morris, Vivianna Chan, Mike Shirley
Ülke: ABD

Filmin afişi
sw092v.jpg


Bir çizgi roman dükkanı ve üç çizgi roman hastası gencin etrafında dönen bir hikaye. Bu düşük bütçeli video filmi Austin, Texas'ta gerçek bir comics dükkanında çekilmiş. Bu bağımsız film daha çok film festivallerinde gösterim şansı bulmuş ve video dağıtımı yapılmış.

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

The Comic Book Lady (2008)
Türkiye'de sinemalarda gösterilmedi
Türü: Komedi
Yönetmen: Shayne Barker
Oyuncular: Mike Adkins, Matthew Belville, Jim Branham
Ülke: ABD

Filmin afişi
UyU3Lq.jpg


Bu bağımsız Amerikan filmi siyah beyaz çekilmiş. Genelde festivallerde gösterilmiş ve video formatında dağıtımı yapılmış.



 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
Her ne kadar konunun başlığı İçinden "Çizgi Roman" Geçen Filmler olsa da ben de içinden çizgi roman geçen bir diziyi ilave etsem, konu bütünlüğünü bozmuş olur muyum? Yayını halen devam etmekte olan "The Big Bang Theory" oldukça eğlenceli bir komedi dizisi. Kahramanlarımız (erkek olanları) çizgi romana meraklılar ve dizinin pek çok bölümünde ziyaret ettikleri bir çizgi roman dükkanı var.



 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Drawn (2008)
Türkiye'de sinemalarda gösterilmedi
Türü: Dram
Yönetmenler: Nana Asomani-Poku, Joseph Warley
Oyuncular: Staten Cousins-Roe, Katie Costick, Jacqueline Worth
Ülke: İngiltere

Mike mahvolmuş bir gençtir. Beş parası yoktur. Gelecek vaadetmeyen bir işi vardır ve üstelik kız arkadaşı da hamiledir. Mike çocukluğundan beri çizgi romanlara aşıktır. Çizgi romanlar her zaman ona hayatın gerçeklerinden bir kaçış sağlamış ve onu rahatlatmıştır. Günün birinde kendi yazdığı çizgi romanla ilgili Londralı bir yayıncıya gönderdiği mektuba cevap gelir. Yayıncı onu görüşmeye çağırmaktadır. Mike bunun kötü kaderini yenmesi ve kendini kanıtlaması için son bir fırsat olduğunun farkındadır. Ancak iş görüşmesi aksi gider, artık geri dönüş yolları da kapalıdır. Bu sırada Lucy ile tanışır. Bu bağımsız filmin adı "Tükenmiş" anlamına geliyor.


4bYp5Z.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Kick-Ass (2010) ve
Kick-Ass 2 (2013)
"Göster Gününü" (Türkçe adı) ve
"Göster Gününü 2" (Türkçe adı)
Türü: Komedi, aksiyon
Yönetmen: Matthew Vaughn
Yönetmen: Jeff Wadlow (devam filminin yönetmeni)
Oyuncular: Aaron Taylor-Johnson, Nicolas Cage, Chloë Grace Moretz
Ülke: İngiltere

Dave Lizewski kimsenin dikkatini çekmeyen sıradan bir lise öğrencisidir. Hiç arkadaşı olmayan Dave babası ile yaşamaktadır. Aynı zamanda da sıkı bir çizgi roman hayranı olan bu genç, bir gün durup dururken kendisi de bir süper kahraman olmak ister. Yeşil kostümü ile işe koyulan "Kick-Ass" adlı bu sonradan olma süper kahramanın karşısına hepsi birbirinden tuhaf, türlü çeşitli karakterler çıkar.


YT8jKq.jpg


Filmin tanıtım fragmanı

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Defendor (2009)
("Koruyucu")
Türkiye'de sinemalarda gösterilmedi

Türü: Komedi, dram, suç
Yönetmen: Peter Stebbings
Oyuncular: Woody Harrelson, Kat Dennings, Elias Koteas
Ülke: ABD, Kanada, İngiltere

Bir çete reisi, rüşvetçi bir polis ve onların suistimal ettiği genç bir kız kentin yeraltı suç dünyasının müdavimleridir. Bunlar sıradan vatandaş Arthur Poppington'ın (Woody Harrelson) bir türlü anlamadığı şeylerdir. Arthur ani bir kararla kendisini bu suç dünyasıyla mücadele etmeye adar ve kerameti kendinden menkul "Defendor" ("Koruyucu") kılığına bürünerek intikamcı bir süper-kahraman haline gelir. Artık şehrin sokaklarında masumların haklarını koruyacak bir "vigilante" dolaşmaktadır. Ancak çizgi romanlardan fırlamış gibi görünen bu sözde süper-kahramanın cesaretinden başka bir süper gücü bulunmamaktadır.


XRDSeI.jpg


Filmin tanıtım fragmanı

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Pek Yakında" (2014)

Türü: Komedi
Yönetmen: Cem Yılmaz
Oyuncular: Cem Yılmaz, Zafer Algöz, Çağlar Çorumlu, Ozan Güven, Özkan Uğur
Ülke: Türkiye

Eski figüran, yeni DVD korsanı Zafer (Cem Yılmaz) boşanmak üzere olduğu karısını ve küçük oğlunu geri kazanmak için korsan işini bırakır. Geçinmek için eski sinemacı dostlarını ikna ederek 1970'lerde rafa kaldırdıkları fantastik bir film senaryosunu ele alırlar. Ne yazık ki hem finans kaynakları, hem de ekibin yetenekleri çok sınırlıdır.
Kısacası film içinde bir film çekilmektedir. Kahramanlarımızın kotarmaya çalıştığı “Şahikalar“ isimli filmde; bir köşkte alelade bir yaşam süren ailenin fertleri ve onlarla birlikte çalışan çalışan ahçı, bahçıvan, şoför ve hizmetçi, kötülüklerle savaşan "süper kahramanlara" dönüşecektir. Bu süper kahramanların kılık kıyafetleri Amerikan "comics"lerindeki kahramanları çok andırmaktadır.

Bu verdiğim son örnek "İçinden Çizgi Roman Geçen Filmler" başlığına dört dörtlük uymasa da, film içinde çekilen filmdeki süper kahramanlar sanki Amerikan comicslerinden fırlamış gibi görünmektedirler. Hattâ çizgi romanla hiç ilgisi olmayan birisi bunların belirli bir çizgi romandan aktarıldığını bile sanabilir. Ayrıca bizden bir film olduğu için de bu örneği diğerlerinin altına eklemeyi uygun buldum.


YngLio.jpg

 
Son düzenleme:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Harika bir konuda gerçekleştirdiğiniz bilgilendirmeler çok güzel sayin scanfan. Katkida bulunan tüm arkadaşlarla birlikte, elinize sağlik. Teşekkürler...
 

prestij

banned
4 Eyl 2010
45
138
İçinden çizgiroman geçen ama yanlış zamanlama ile geçen bir filmimiz daha var...

"Zaman Makinesi 1973" filminden, aşağıda gördüğünüz Mister No çizgiromanı caps'e girmiş... Altında ki kitapta büyük ihtimalle Teks gibi duruyor...

pv0z70.jpg


Çizgiroman aşağıda ki resimde görüldüğü üzere 104'lük Mister No serisi olarak bilinen Tay Yayınları'nın Mister No SAYI serisinin 86. sayısı. İçindeki macera ismi (Fırtına- Hayal Şehir)

Bu macera Mister No fasikül 95-101, Albüm 30-32 ve yine Albüm serisinde tekrar olarak 177-179'da yayınlanmıştı

118288872_tn70_0.jpg


Ama konumuz bu değil tabi... Filmimiz adı üzerine 1973 yılında geçiyor... Mister No ise İtalya'da ilk kez Haziran 1975 tarihinde, Türkiye'de ise 19 Mart 1976 tarihinde yayınlandı.

Mister No 104'lük Yeni Dizi 1987 yılında çıkmıştı. 15 günde bir sayı üzerinden sanırım 86. sayı 1990 yılında yayınlanmış olmalı.

Bunuda bir anektod olarak düşmek istedim...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
... Filmimiz adı üzerine 1973 yılında geçiyor... Mister No ise İtalya'da ilk kez Haziran 1975 tarihinde, Türkiye'de ise 19 Mart 1976 tarihinde yayınlandı. Mister No 104'lük Yeni Dizi 1987 yılında çıkmıştı. 15 günde bir sayı üzerinden sanırım 86. sayı 1990 yılında yayınlanmış olmalı.
Bunuda bir anektod olarak düşmek istedim...


Konusu 1973 yılında geçen filmde 1990'da yayımlanmış bir kitap görünmesi tabii ki "sanat yönetmeni"nin dikkatsizliğinden kaynaklanıyor. Buradaki duruma "anakronizm" (zamanbozum) deniyor. Anakronizm buradaki örnekteki gibi bilmeden yapıldığı gibi, komedi unsuru olarak bilerek de yapılabiliyor ("Kahpe Bizans" filminde uçak geçmesi gibi!). Yine "sanat yönetmeni" hatası olarak "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde sarayda masa, parke ve domates gözükmesini herkes hatırlar (bunlar Osmanlı'ya çok çok sonradan geldi). Ama anakronizm sadece bizim filmlerde yok, birçok yabancı filmde de var ve film fanları bunları itinayla bulup çıkartıyorlar! Siz de "Zaman Makinesi 1973" filmindeki anakronizmi çok iyi yakalamışsınız sevgili "prestij".

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Creepshow" (1982)
Türkiye'de 'sinemalarda' gösterilmedi
Türü: Korku
Yönetmen: George A. Romero Senaryo: Stephen King
Oyuncular: Hal Holbrook, Ed Harris, Leslie Nielsen, Stephen King
Ülke: ABD

Filmin afişleri
cplwJw.jpg


Aslında prensip olarak "İçinden Çizgi Roman Geçen Filmler" başlığı altında "çizgi roman uyarlamaları"nı paylaşmıyorduk, adı üstünde sadece konusu çizgi romanla bir yerde kesişen filmleri paylaşmak üzere yola çıkmıştık. Bu film ise her iki kategoriye de uyuyor. "Creepshow" hem bir çizgi roman uyarlaması, hem de içinden çizgi roman geçiyor! "E.C. Comics"in "CreepShow" adlı çizgi romanından uyarlanmış bu "antolojik film" tıpkı uyarlandığı roman gibi 5 hikâyeden oluşuyor. Filmin hemen başında sert üvey baba küçük oğlunun okuduğu korku temalı comics'i (bu filmin uyarlandığı dergi) elinden alır ve çöpe atar. Kamera çöp bidonundaki dergiye yaklaşırken canlı görüntüler çizgiye dönüşür, jenerik bittikten sonra tekrar canlı görüntüler başlar. Bu andan itibaren tekinsiz hikayeler peşpeşe sıralanır. Filmde yer yer çizgi roman çerçeveleri, yazı balonları ve sayfaları (reklâm sayfaları dahil) canlı görüntüler üzerine bindirilmek suretiyle kullanılır. Hikâyelerin başlangıcında ve biterlerken gerçek görüntülerle bunlara uyan çizimler arasında geçişler vardır (sinemacı deyimiyle "dissolve" veya "zincirleme"). Bu sahneler sayesinde filmde adeta "E.C. Comics"in havası hissedilir.

Bu filmin varlığını sevgili "hggurak"ın dün paylaştığı kitabın çeviri/balonlamasını okuyunca hatırladım (şurada). "hggurak" o başlık altında derginin yanı sıra film hakkında da geniş bilgi vermiş, üstelik filmin kendisini bile paylaşmış!

R7iwKh.jpg


 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Creepshow filmiyle ilgili detaylı bilgilendirme için çok teşekkürler Sevgili Scanfan... Tek kelimeyle harikasın!
Ben de çizgi-roman sunumunun filmle ilgili bölümünden bu başlığa bir link vereceğim... Çünkü iki konu birbirini tamamlar nitelikte...
Emeğine sağlık sevgili dostum...
 

Deejay

Onursal Üye
13 Kas 2009
310
2,840
Mersin City
Arkadaşlar 2000'lerde çizgi roman ile ilgili olduğunu düşündüğüm bir film izlemiştim fakat filmin ismini bilmiyorum.. Belki izleyen vardır. Sonlara doğru iken denk gelmiştim pek iyi hatırlayamıyorum.. Filmde Sarışın uzun boyunlu bir ergen oynuyordu.. Son sahnelerde üst üste yığılmış çizgi romanlar falan buluyorlardı.. Dediğim gibi tek hatırladığım bunlar :)

Düzeltme: Tamam buldum :) Filmin adı "Comic Book Villains" mış.. Konuyu açan ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederim..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,727
Kdz. Ereğli
Bruce Willis ve Samuel L. Jackson'un başrol oynadığı Ölümsüz'de Jackson bir çizgi roman çizerini oynuyor. (Ölümsüz filminin sanırım orijinal ismi Unbreakable idi) Film temelde Çizgi roman karakterlerinin üretilme mantığı üzerinden gidiyor... Görsel eklemeyi bilmediğimden afişini ekleyemiyorum.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
Bruce Willis ve Samuel L. Jackson'un başrol oynadığı Ölümsüz'de Jackson bir çizgi roman çizerini oynuyor. (Ölümsüz filminin sanırım orijinal ismi Unbreakable idi) Film temelde Çizgi roman karakterlerinin üretilme mantığı üzerinden gidiyor... Görsel eklemeyi bilmediğimden afişini ekleyemiyorum.

Bu film mi?

5M2YBD.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,727
Kdz. Ereğli
Teşekkürler Lichtenberg, film buydu... Bir M. Night Shyamalan filmi diye aklımda kalmış. Şaşırtıcı konusu olan bir film. Çizgi Romancılar mutlaka izlemeli...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Un Piede in Paradiso" (1991)
(İngilizce adları "Speaking of the Devil" ve "Standing in Paradise")
Türkiye'de TV'de "Şeytanla Görüşme" adıyla gösterildi
Türü: Komedi
Yönetmen: Enzo Barboni
Oyuncular: Bud Spencer, Carol Alt, Thierry Lhermitte
Ülke: İtalya, ABD

Afiş, lobi kartı ve ekran görüntüleri
nm9Ht7.jpg


"İçinden Çizgi Roman Geçen Filmler" başlığına bir örnek daha. 1991 İtalya-ABD ortak yapımı "Un Piede in Paradiso" adlı bu filmin başrolünde İtalyan oyuncu "Bud Spencer" var (asıl adı Carlo Pedersoli). "Bud Spencer"ı 1960'lı ve 70'li yıllarda "Terence Hill"le birlikte oynadıkları "Spagetti Western"lerden hatırlıyoruz. İkilinin filmlerdeki adı "Trinity Kardeşler"di.

Çalıştığı taksi şirketinin kötü niyetli kartelin eline geçmemesi için çalışan "Bud Spencer", bir dinlenme anında arkadaşıyla dama oynarken bir yandan da lakayt bir biçimde elindeki çizgi romanı okuyor. Oyunla ilgilenmiyor gibi gözüküyor ama ani bir hamleyle oyunu kazanıyor. Filmin hemen başlarındaki sahnede "Bud Spencer"ın okuduğu çizgi romanın ne olduğu seçilmiyor. Filmin yüksek çözünürlüklü bir versiyonunda bu belki mümkün olabilir. Film bugün TV Em'de gösteriliyordu.

 
Son düzenleme:

Tamer Özcan

Yeni Üye
25 Mar 2009
30
52
Cellar Dweller (1988) - Mahzendeki Yaratık


XqqqRz.jpg


İçinden çizgi roman geçen filmler denince ilk aklıma gelen film. Çünkü yakın bir çizgi roman sever arkadaşım yıllardır anlatır durur bana bu filmi :)

Biraz iş yoğunluğum nedeniyle detaylı bir paylaşım yapamayacağım ama bu konuda kült sayılabilecek bir yapım. Çekildiği yıllar için bile vasat bir korku filmi ama çizgi romanı başrole taşıyan, birçoğumuzun aklına gelmiş bir senaryoyu işleyen ender filmlerden biri.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst