Carl Orff-Carmina Burana (Ponnelle'nin Sahne Uyarlaması)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323

Carl Orff - Carmina Burana
Ponnelle'nin Yaptığı Sahne Uyarlaması
1975 Batı Alman ZDF TV

Lucia Popp (soprano); John van Kesteren (tenor); Hermann Prey (bariton)
Bavyera Radyo Korosu; Tolz Çocuk Korosu
Münih Radyo Orkestrası, Yöneten: Kurt Eichhorn


Alman besteci Carl Orff (1895-1982) 1936 yılında Carmina Burana adında bir "sahne kantatı" besteledi. O sırada Naziler iktidardaydı ama Bavyeralı Orff onlardan biri değildi. Bu büyük eser Ortaçağ şiirlerinden oluşmuş aynı adlı eski bir kitaba dayanıyordu. 25 parçadan oluşan kantatın sözleri Latince, Orta Yüksek Almanca (11-14.yy) ve Eski Fransızca olarak yazılmıştı ve konusu Ortaçağ'da geçiyordu. İşlenen temalar ise hayatın çok kısa olduğu, baharı karşılarken duyulan haz, neşe, hedonizm, kader, içki, oburluk, açgözlülük, kumar ve şehvetin keyif ve tehlikeleri üzerineydi. Dili bazılarınca müstehçen de bulundu. Eser büyük bir orkestra ve koro için yazılmıştı. İlk kez 1937'de Frankfurt Operası'nda sahnelendi. Naziler önce şiirlerin günaha davet eden erotik havasından tedirgin oldular ama nihayetinde eseri bağırlarına bastılar. Carmina Burana Almanya'dan çıkmış en iyi beste kabul edildi (Orff da "artık bugüne kadar yazdıklarımın tümünü imha edebilirsiniz, asıl toplu eserlerim bundan sonra başlıyor" demiştir). Carmina Burana dünyanın en bilindik eserlerinden biridir. Şeytani mesajları olduğu ileri sürülmüştü, ama bugüne dek yüzlerce film ve reklam filminde rahatlıkla kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor. Orff'un daha sonra besteleyeceği Catulli Carmina (1943) ve Trionfo di Afrodite (1953) ile birlikte bir üçleme oluşturur, ama sonrakiler ilkini şöhretine erişememiştir.

Eserin yorumlardan biri de Fransız opera yönetmeni, sahne ve kostüm tasarımcısı Jean-Pierre Ponnelle'nin (1932-1988) Carl Orff'un 80'inci yaş günü onuruna 1975 yılında Batı Alman televizyonu ZDF için yaptığı sahne uyarlamasıdır. Bu dramatik uyarlamaya Orff'un kendisi de katkıda bulunmuştu.


Scanfan üstadım o albümü ve elindekileri isteriz de isteriz.

Sevgili Beymelikli Andre Previn'in flac albümünü istemişti. Bende o albümün daha da iyi bir vinil ripi (24-96) olacaktı ama şimdi o diskime ulaşamıyorum. Bulursam onu da sunacağım, değilse netten ararım. Şimdilik onun yerine bu videoyu sunuyorum. Bu videoyu ben çok defalar izledim.Görüntü kalitesi HD değil (480p) ama yine de büyüleyici (ses fena değil). Muhtelif dillerde altyazısı var ama bunların arasında Türkçe yok.​

1tgRTY.jpg

Carmina Burana, Carl Orff (Ponnelle Uyarlaması)

 
Son düzenleme:

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,880
52,459
Kendi Koltuğunda
Ellerine o koca iyilik dolu yüreğine sağlık üstadım kırmadın ya bizi.
Zaten evden çıkamıyoruz.
Müzik dinleyelim kitap okuyalım üstadların sayesine.Profiterol niyetine..
Ben indirecek bişey bulamaım üstadım.Senin scan ettiğin flackları bari upload etseydin.
bu video ve içindeki müzikler bana göre değilmiş üstadım.Ben 70ler 80ler yabancı ve yerli flack ve wav dosyaları arıyorum.Arabeks ,disko, italyan şarkıları gibi.
Bak bunlar güzel.
www.youtube.com/watch?v=NWHptlTJF6E
www.youtube.com/watch?v=k3_tw44QsZQ
www.youtube.com/watch?v=A9ykOFnVbwo
www.youtube.com/watch?v=DrwlFTqS_bg
 
Son düzenleme:
Üst