The Quiet Man / Kadın Satılmaz (1952) 1080p TR-ENG.

ebuselam

Aktif Üye
18 Kas 2015
229
2,132
MV5BMWM1ZDhlM2MtNDNmMi00MDk4LTg5MjgtODE4ODk1MjYxOTIwXkEyXkFqcGdeQXVyNjc0MzMzNjA@._V1_SX650_CR0,0,650,999_AL_.jpg


4jok47.jpg



 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311
"Yeni Dalga" sinema akımının içinden doğduğu ünlü Fransız sinema dergisi "Cahiers Du Cinema", filmi çevrildiği o yıl kapak yapmış. Film bizde "Kadın Satılmaz" adıyla gösterildi. Aşağıda da "Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film" kitabından filmin yorumlandığı sayfa var. John Ford'u sevenler, ayrıca İrlanda ve Kelt kültürüne meraklı olanlar mutlaka seyretsinler.

Türkçe dublajlı sürüm için teşekkürler, "ebuselam".

"Cahiers Du Cinema" Eylül 1952 tarihli 15. sayısının kapağı.
cahiers15-kad-n-sat-lmaz-kapa.jpg

THE QUIET MAN (1952)
Kadın Satılmaz/Sessiz Adam

Yönetmen John Ford, en çok Amerikan tarihini ve kültürünü ön plana çıkardığı yapıtlarıyla tanınır ama aynı zamanda kendi Kelt, özelde İrlandalI köklerini keşfe çıktığı filmler de yapmıştır. Kadın Satılmaz bunların arasında belki de en başarılısı. Dram ve komedinin İlginç bir karışımı olan film, İrlanda kökenli Amerikalı Sean Thornton'ın (John Wayne), anavatanı İrlanda'ya geri dönüşünü ve burada Mary Kate Danaher'la (Maureen O'Hara) tutkulu ve fırtınalı bir İlişkiye başlamasını konu alıyor. Galway'de (Ford'un ailesi ABD'ye buradan göçmüş) çekilen Kadın Satılmaz, Ford usulü aksiyon sahneleriyle dolu; bu sahnelerin filme yakışan, epik doruk noktası eski boksör Sean'ın, Mary'nln kardeşi Will Danaher'la (Victor McLagen), adamın, Mary'nin onunla evlenmesine razı olmaması üzerine yumruk yumruğa dövüştüğü sahne.

Kavga, iki adamın da devam edemeyecek kadar sarhoş olması (verdikleri aralar sırasında) sonucu biter; sonuçta arkadaş olurlar ve Will'ln evliliğe onay vermesinden sonra da aile haline gelirler. Yine de film tamamen erkekliğe özgü değerler hakkında değil. Mary, onların üzerinde çekişme yaşadıkları bir konu olmaktan çok daha öte. Her ne kadar Sean'ı arzu etse de onunla evlenmek için kardeşine karşı çıkmayı reddeder. Bu koşullar altında Sean'la evlenmek onun İçin onur kırıcı olacaktır. Daha önce ringde bir adamın ölümüne sebep olmuş olan Sean, başlarda dövüşmeyi reddeder ve Mary de onun, kardeşiyle kavga etmeyi göze alabilecek kadar kendisini sevmediğini düşünür. Danaher'ı evliliğe rıza göstermesi için İkna etmek üzere, köydeki diğer bazı kişiler bir plan yapar ve sonuçta çift evlenir. Ancak erkek kardeş çok geçmeden bu düzeni fark eder ve kadının çeyizine el koyar. Mary, kendi bağımsız varlığını temsil eden çeyizinin bedeli ödenmeden, Sean'la birlikte olmayı kabul etmez. Bir boks maçı her iki sorunu da çözer ve böylelikle çift yeniden barışır.

Kadın Satılmaz, Ford'un başarılı yönetmenliği altında köy hayatının geleneksel tuhaflıklarını güzel bir doğa manzarası içinde anlatıyor ve sonuçta ortaya, etkili olabilecek kadar ciddi ama aynı zamanda da eğlendirici bir film çıkıyor.

 

mustafa35

Yeni Üye
28 Şub 2019
36
26
john ford,john wayne ve maureen o,hara üçlüsünden muhteşem bir klasik emekleriniz için teşekkürler
 
Üst