East of Eden / Cennetin Yolu (1955) 1080p TR-ENG.

ebuselam

Aktif Üye
18 Kas 2015
229
2,132
image.php

image.php

 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,824
52,199
Kendi Koltuğunda
Ellerine sağlık sevgili dostum tekekkürler
Cennet Yolu (İngilizce özgün adıyla East of Eden), yönetmenliğini Elia Kazan'ın yaptığı, 1955 yapımı bir ABD filmidir. John Steinbeck'in aynı adlı romanından, Paul Osborn tarafından senaryolaştırıldı. Başlıca rollerini James Dean, Julie Harris ve Raymond Massey'nin paylaştığı film, Jo Van Fleet'e En iyi yardımcı kadın oyuncu oscarını kazandırdı. Ayrıca film, en iyi aktör, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo oscarlarına da aday gösterildi. Film, Altın Küre, Cannes film festivali gibi birçok törenden ödülle dönmüştür.


Film Dram-Romantik türlerini barındırıyor.. Konusuna gelecek olursak, Birinci dünya savaşı döneminde geçen hikayede Amerikada babalarının topraklarında çalışan Cal ve Aron iki kardeştir.. Cal göre babası küçük kardeşi Aronu daha çok sevmektedir bunun için Cal kendini göstermek için işlere sım sıkı yapışır ve yaptıklarıyla babasının gözüne girme derdindedir.. İki kardeş annelerinin küçük yaşta öldüğünü ve cennette olduğunu bilmekte ama günün birinde Cal annesinin yaşadığını öğrenir.. Annesi, bir genel evin sahibi olduğu gerçeğiyle yüzleşen genç adam kendilerine yalan söylediği için babasına karşı cephe almaya başlar.. Zamanın en iyi yönetmenlerinden biri olan oscarlı Elia Kazan filmin yönetmen koltuğunda görüyoruz.. Yönetmen efsane oyuncu Marlon Brando ile de filmlerinde çalışmıştır.. Bu filmde de James Dean gibi genç yaşta efsane olan bir oyuncu ilede çalışma şansı yakalamış bir yönetmen.. Film John Steinbeck’in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştır.. James Dean filmlerinden ikincisi Cennetin Doğusu filmini de Asi Gençlik kadar beğendiğimi söyleyebilirim.. Genç yaşta aramızdan ayrılan oyuncunun kariyerindeki üç önemli filmin ikincisi diğerleri Asi Gençlik ve Devlerin Aşkı.. Yaşasaydı eminim kaliteli bir çok filme imzasını atacaktı.. Asi Gençlik filminde Bafta Ödüllerinde En İyi Erkek oyuncu dalında adaylığı bulunurken bu filmde de efsane oyuncu yine önemli bir ödülde adaylığı bulunuyor yani kariyerinde üç film çekmesine rağmen hepsinde Oscar gibi önemli ödüllere adaylığı bulunuyor.. Bu filmde de Oscarda En İyi Erkek Oyuncu dalında adaylığı bulunurken yine akademi ödülü vermeyerek büyük bir hata yapmış bana göre performansı ile kesinlikle oscarı hak ediyor.. James Dean oyunculuk anlamında bir sonraki nesile kesinlikle ders veriyor.. Film dram olarak benden tam not aldı.. 1994 yapımı Brad Pitt ve Anthony Hopkins başrolde oynadığı İhtiras Rüzgarları filmine konusu bakımından benzettim filmi izleyenler kesinlikle Cennetin Doğusu filmine de göz atmalarını öneririm.. Tam anlamıyla bir aile dramı iyiler ve kötüler hepsi kendine göre haklı.. Karakter olarak iki zıt kardeşin hikayesi.. Filmin İmdb Puanı: 8.0 olduğunu v daha fazlasını hak ettiğini söylemkte fayda var.. Her şeyden önce görüntü yönetmeni çok iyi iş çıkarmış.. James Dean hayranlarına ve Dram severlere tavsiye ederim.



 
Son düzenleme:

igdirnet

Aktif Üye
8 Tem 2016
243
768
Aynı zamanda kayseri'nin hede koyunde dogmus olan unlu yonetmen'in filmini izlemek için indiriyorum.Teşekkürler
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232
Anadolu kökenli bu büyük yönetmenin en büyük ayıbı McCarthy'nin başlattığı 'cadı avı' sırasında sanatçı arkadaşlarını ihbar etmiş olmasıdır. Bu ayıbı hiç affedilmedi. Aşağıdaki yazı onun yaşamını çok iyi özetlemiş:

elia-kazan.jpg
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Anadolu medeniyetlerin başladığı yer olarak kabul edebiliriz.
Emek ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,085
Kastamonu
@ ebuselam: 1930 - 60 arası yüzlerce filmim var ama East of Eden arşivimde yoktu; çok teşekkür ederim.

@ scanfan: Bilgi için teşekkürler. Ben Elia Kazan'ı Ermeni asıllı biliyordum; doğrusunu öğrenmiş oldum.
 

ebuselam

Aktif Üye
18 Kas 2015
229
2,132
@ ebuselam: 1930 - 60 arası yüzlerce filmim var ama East of Eden arşivimde yoktu; çok teşekkür ederim.

@ scanfan: Bilgi için teşekkürler. Ben Elia Kazan'ı Ermeni asıllı biliyordum; doğrusunu öğrenmiş oldum.

1930 - 60 arası hangi filmler var liste atarmısın.Bende olmayan filmler varsa tr. seslerini istiyecektim.:)
 
Üst