Patton / General Patton (1970) 1080p TR-ENG.

ebuselam

Aktif Üye
18 Kas 2015
229
2,132
mv5bmmnhzmjhmmytnjlkmc00mjhjltk1nzmtmtnlmzyznjzlmjnixkeyxkfqcgdeqxvymtqxnzmzndi@_v1_ux182_cr0,0,182,268_al_.jpg


patton(1970)1080ptrengmkv_thumbs.jpg




NOT:Internet Download Manager ile indiriniz.
eyup17607@gmail.com
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

2. Dünya Savaşı'nın eksantrik generali "Patton", yaptığı bir dizi aykırılığın yanı sıra "Ren Nehri"ne de işemişti. Bu eylemi sırasında çekilen fotoğraflarına sıkça rastlanır. Fotoğrafı çeken ordu fotoğrafçısı "Charles Eugene Sumners"in anı kitabında buna da yer verilmiş. Sumners bu fotoğrafı Leica kamerasıyla çektiğini belirtmiş. Arkadaşı Grant ise aynı pozu büyük ebatlı "Speed Graphic" kamerasıyla görüntülemiş (Grant'in konumu daha resmi olmalı). Piyasada dolaşan resimler hep 35mm Leica'ya ait olmalı. Kitaptan, General Patton'un o sahneyi bizzat kendisinin kurguladığı anlaşılıyor, zira beraberindeki fotoğrafçı Grant'e "Hazır mısın oğlum? Daha fazla tutamayacağım" demiş. Sonra da "Bu fotoğraflardan birkaç tane de Hitler'e gönderebilirim" diye ilave etmiş. Tarih 24 Mart 1945. Bu sahneye filmde de yer verilmiş miydi, tam hatırlamıyorum, oysa filmi geçmişte defalarca seyrettim. Kitaptan alınmamış olan aşağıdaki renkli fotoğrafın sonradan renklendirildiği anlaşılıyor. Biraz nezaketsiz bir biçimde kaleme alınmış olan resim altı yazısı da kitaptan değil, fotoğrafı nette paylaşan kişinin kendi yorumu olmalı, zira yazıda Patton'un Almanlara ait nehre işemesini bir köpeğin idrarıyla bölgesini işaretlemesine benzetmiş. Ama bana kalırsa fotoğrafta sadece işer gibi yapmış!

patton_rene_iser.jpg

 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Patton'u bilmem kaçıncı kez bir kez daha baştan sona izledim, aynı tadı aldım. Teşekkürler "ebuselam". Bu arada filme "Ren nehrine işeme" sahnesini koymamışlar, halbuki çok uygun düşerdi, karakterini yansıtan tipik bir eylem.

Ancak bu arada yine filmin sonuna doğru dublajda yapılmış olan bir iki çeviri hatası dikkatimi çekti. Aslında bu kadar bariz olmasaydı hiç farketmeden geçip gidecekti. 2: 32: 04'te karargaha, Patton'un yanına gelen bir askeri görevli "Beni mi görmek istediniz General" diyor, Patton da, "Evet Çaplin...dua istiyorum, havanın açması için dua..." diye cevap veriyor. Burada Çaplin'in doğal olarak bir isim olduğunu algılıyoruz (Chaplin gibi). Oysa burada General Patton Chaplin değil "Chaplain"i kastediyor, yani karargahın din adamı olan papazı (vaizi). Zaten 2 dakika sonra seslendirmeciler kendi hatalarını düzeltiyorlar, 2: 34: 25'te doğru tercümesiyle adamdan "rahip" diye bahsediliyor, Patton "Bana rahibi bul, ona madalya takacağım" diyor (Papazın duası kabul olmuş, artık hava açmıştır). Papazın üzerindeki askeri kıyafetten din adamı olduğu anlaşılmamaktadır, ama tercümede baz alınacak bir tekst olmalı, öyle değil mi?

Tekrar işkillendim ve başka hatalar da var mı diye birkaç dakika geriye gittim. 2: 31 :43'te yaveri generale: "Sizin bazen deli olduğunuzu düşünüyorlar efendim" diyor. Orijinaline baktım, orada yaver şöyle diyordu: "Biliyor musunuz General, bazen ne zaman rol yapıp ne zaman yapmadığınızı anlayamıyorum". Ne kadar farklı değil mi? Dikkatle incelense bu 3 saatlik filmde daha neler bulunur, kim bilir. Bunların bir kısmı seslendirme sırasında da düzeltilebilirdi. Belki seslendirenler de bıkkındırlar. Çevirmen de öyle. Zaten üç kuruşa bu işler yaptırılıyor. Belki de hoş görülmeleri lazım, bilemiyorum. Bu arada ses tonlamaları da farklı. Türkçesinde Patton nispeten sakin bir ses tonuyla konuşurken orijinalinde korkutucu bir ses tonuyla konuşuyor, yer yer haykırıyor.

"Chaplain" hatasını yakalamamın sebebi, "Mad" mizah dergisinin 1950'li yıllara ait bir sayısında bununla ilgili bir bant karikatür görmüş olmamdı herhalde. Espriyi çok iyi hatırlıyorum çünkü. Bant karikatürde 2. Dünya Savaşının en civcivli çatışmalarının arasında bir er komutanına çıkıyor ve "Çaplin'i görmek istiyorum komutanım" diyor. Komutanı da bunu "Chaplain" olarak anlayıp askerin dini vecibelerini yerine getirmek istediğini düşünerek ona izin veriyor. Asker de görev yerini bırakıp (yani firar edip) şehre "Charlie Chaplin" filmi seyretmeye (veya Chaplin'in kendisini görmeye) gidiyor. Tabii yakalanıyor ve son karede onu kurşuna dizilirken görüyoruz, ve işin aslını anlıyoruz. O bant karikatürü bulmak isterdim ama dergi koleksiyonum yanımda değildi.
 
Son düzenleme:

ebuselam

Aktif Üye
18 Kas 2015
229
2,132
NOT:Internet Download Manager ile indiriniz.
Diyorsunuz Ama link yokki! Olsa zaten direk iniyor.

Letty hesabım hacklendi.Linkleri bozmuşlar hesaba giremediğimden link alamıyorum.
Letty programıyla indirebilirsiniz.
letty code
<-h==tRko6pna1NQISrGiT9zfb7tUxoTvl8sXG2wBIKih354VJKjWpOhtdt0
T-25fgpQSttu9ZSVTEWTLtvxmi/jgJz/PhS6FnmsnbFfmvmyH3fxWR7xZnzG
TUifvRUyJPpy/5-HgsXsgA2QbnCTR563k1UeKVLIKkcjnCRTfZ-4suJeddI5
SSFmq12-4qVCUtLZxE1DByiug5CwMm2HfsS5L4kVsP70Yx4n77MnZixdWosb
d,kDGZhLGA.yvKDGJmuNl6EpNjkWGj6igpd2df57EynUmDMeWit4Zu/tQpNH
YEc2V0IzA1n7FpCCfbcAgQzxHwlGAuP5bqzPwj0iJjD8drOlYb4UQtaPmb0d
->
Letty ile nasıl dosya indirme aşağıdaki linkte anlatılmıştır.
 
Üst